Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Unuka i deda u riznici nasleđa!
Na čaju sa... Lenka i Srboljub Arsić
Lenka i Srboljub Arsić

Piše Svetlana Radovanović

Priču o tome kako je lepo kada se sa kolena na koleno prenosi zdrav stil života, pričali smo ovoga puta na Zemunskom keju sa 82-godišnjim Srboljubom Arsićem, ocem našeg poznatog glumca Tihomira Arsića, i njegovom 13-togodišnjom unukom /Tihomirovom ćerkom/ Lenkom. Deda Srboljub izabrao je za naš razgovor svoj omiljeni restoran “Četverac” i - stigao na vreme! Kaže da nikada ne kasni.

Rođen je u selu Svarče u okolini Blaca, i mada je zagazio u devetu deceniju života još radi. Instruktor je vožnje u vlastitoj Auto školi “Arsić”, jednoj od prvih ove vrste u Beogradu, osnovanoj davne 1962. godine.

Obukom vozača počeo je da se bavi i koju godinu pre toga, a njegove časove do danas je pohađalo više od 2.000 kandidata. Desetak njih postali su i piloti, a mnogi uspešno voze drumovima širom planete. Radni dan mu traje 16 sati, a punih 25 godina ustajao je u pola pet i vozio radnički autobus.

ŠKOLA
Odlikaš u krvi
Tromesečne školske izostanke zbog bolesti Lenka je brzo nadoknadila vrednim radom. Odgovorna je i vredna, za primer vršnjacima, ali i starijima. Fino je vaspitana i ambiciozna, sa uglađenim manirima mlade dame.
- Bila sam uporna i strpljiva tokom oporavka, i trudila se da shvatim da ću sve nadoknaditi od septembra. Školsku godinu završila sam odličnim uspehom, a u planu je da i sledeću okončam tradicionalno - sa svim peticama.

Razgovor počinje uz - šoljicu čaja. Lenka pije nanu, ali voli i hibiskus i voćne čajeve. Deda Srboljub voli najviše jagodu i lipu. Dok je boravio u Engleskoj probao je i tamošnju omiljenu kombinaciju sa mlekom, a kasnije je čaj tako pio i ovde, jer mu se dopalo. Sada uglavnom doda med.
Tri generacije Arsića odlikuju se umerenošću i veruju da je to ključ za dobro zdravlje. Srboljub dodaje da je i genetika bitan saveznik. Njegova majka Magdalena, živela je 93 godine. Od sina se razlikovala samo po tome što je jela malo mesa. Dok Srboljub ne može da zamisli bezmesni ručak, njegova majka je, kaže, za ceo život pojela mesa koliko on za dve godine. I stalno ga je kritikovala što se tako hrani.

- Po mnogo čemu sam na majku - priča nam Srboljub. - Dovoljno je da se prstom pipnem, pa da mi ostane modrica na telu. A Lenka je neka vrsta kombinacije, pola na tatu Tihomira, a pola na mamu Biljanu Krstić.

- Narav je mamina, a ličim na tatu - objašnjava sa smeškom Lenka. - Nisam makrobiotičar kao ona. Uspelo mi je samo mesec dana. Ipak, ne volim meso. Režim ishrane u poslednjih šest meseci prilagodila sam zdravstvenoj dijeti, koju sam uvela posle infektivne mononukleoze od koje sam zimus bolovala.

Život joj se zbog bolesti iz temelja promenio. Puna tri meseca ni je išla u školu (redovnu i muzičku), a prestala je da se bavi sportom i latinoameričkim plesom. Sada sve lagano vraća na mesto. Uskoro će moći da jede i omiljene palačinke sa plazmom i karamel prelivom.

- I mama i tata me ograničavaju, kad je o poslasticama reč. Da se ne bih ugojila. Planiram od septembra da krenem na folklor, a nastaviću da igram i fudbal u školskom ženskom timu. Ponoviću samo 5. razred muzičke škole, jer sam imala veliki broj izostanka.

Lenka se ugledala i na dedu - ne puši, ne pije kafu, ni alkohol. Prirodni sokovi su njen i dekin favorit. Srboljub je samo zalio rođenje praunuka, unuke njegovog drugog sina Aleksandra, dvogodišnje Magdalene, i nešto mlađe dvomesečne Anđelije.

Ne živi ovaj `super deka` isključivo po pravilima, ali zbog one narodne `jedna jabuka dnevno, doktoru zbogom” on jede dve na dan. Obožava voće, voli i čokoladu. Standardna jutarnja kafa sa pola mleka, i to je sve! Kilaža mu ne oscilira, uvek je na 82-84 kilograma. Ubila ga je jedino strašna porodična tragedija, kada mu je pre 4 godine, u svojoj 52. godini umrla ćerka Ljiljana. Uz svu patnju, tada je smršao 11 kilograma.

Za sport, osim kratkih šetnji, nema vremena. Planira da prestane da radi do Nove godine, ali kaže da još ne zna tačno do koje. Onda će da se posveti intezivnijim šetnjama i bašti oko porodične kući u Belanovici, u čijem dvorištu je do nedavno bilo više od 40 vrsta ruža. Bašta je pomalo zapostavljena od kada je pre 18 godina umrla Srboljubova žena Vera. Na obeležavanju 100-godišnjice Belanovice, Srboljub je bio počasni gost, a domaćini su ga u šali pozvali da obavezno dođe i na sledeći jubilej!

- Tamo rado odlazim, evo i sada ću vikend tamo da provedem sa sinom Tikom i njegovom decom koja nas tamo već čekaju, a tamo je i Jelena, njegova druga žena. Danas slave njen rođendan. Od jela, pamtim punjene suve paprike, koje je spremala bivša snajka. Pri pomisli na njih, pođe mi voda na usta.


Izbor iz sadržaja:

Ljiljana Blagojević
Melem iz imalinske kutije

Slobodan Lalović
Dobiću škrge od žene

Lenka i Srboljub Arsić
Unuka i deda u riznici nasleđa

Narodna medicina
Melem od majke Beloruskinje

Ajurveda saveti
7 načina da budete mlađi 20 godina

Travar Brana Radović
Trener otkrio moć hiljadu zlatnika

Napravite sami bebi kozmetiku
Bebe okupane kamilicom

Rekreacija
Bezbol na srpski način

Kajen paprika
Rashladite se malom ljutom

Nana ili menta
Leči vrućinu spolja i iznutra

Vežbe
Struk se tanji u parteru