Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Melem iz imalinske kutije
Zdravstveni bilten poznatih: Ljiljana Blagojević
Ljiljana Blagojević

piše Z.O.J.

Ljiljana Blagojević je tri decenije glumica, a još se nije umorila! Sa radošću ide na posao kao da je na početku karijere! Kaže da je ulaženje u likove koje tumači na sceni, malom ekranu, ili filmskom platnu toliko relaksira da tada zaboravi i da li je platila račune, da li se probudila sa glavoboljom...
- Gluma je igra sa preciznim pravilima. Neke uloge sam odigrala na osnovu ličnog iskustva, ali za mnoge ga nisam imala, pa sam posmatrala ljude iz okruženja, ili tragala u literatiri. Bilo kako bilo, sve uloge koje sam igrala ostavile su trag na meni, kao što sam i ja njima dala lični pečat.

Iako je javna ličnost, Ljiljana ne dozvoljava da joj to naruši privatnost. Ako se dogodi da je ceo dan angažovana, naći će bar 15 minuta “lufta”da skokne do kuće u Zemunu, da se istušira, presvuče, pa natrag na posao. Tehnika “kratkog odmaranja” u potpunosti me preporodi.

Rođena je u Zemunu, gde je odrasla uz majku. Privid komletne porodice stvarali su ujak i dve tetke. Oca i njegovu drugu porodicu upoznala je tek sa 18 godina. Sama je insistirala na tome.
Danas živi sa suprugom, dramskim piscem Sinišom Kovačevićem i ćerkom Kalinom, takođe glumicom. Na nju prenosi odnos poverenja koji je sticala i gradila sa svojom majkom. Kaže da bi se užasno razočarala da u tome ne uspe. Princip poverenja primenjuje i u odnosu sa suprugom, dok za njega važi princip dogovora.

TRPEZA ZA PRAZNIKE
Sinišini ručni specijaliteti

- Za Božić i slavu obed pripremamo kod kuće, dok na uskršnji ručak idemo kod Sinišine mame u Sremsku Mitrovicu, gde se okuplja cela porodica. Naša slava je Sveti Đorđe za koju Siniša kolač, žito i sveću osveštava u crkvi. U povratku donese venac od svežeg cveća, stavlja ga na vrata i tu ostaje cele godine. Za slavu ispred vrata stavljamo i zastavu Svetog Đorđa donetu iz Moskve, grada čiji je ovaj svetac zaštitnik.
Na slavskoj trpezi su, osim raznih vrsta mesa, i Sinišini specijaliteti - domaća kobasica, šunka i kulen, kao i domaće rakije od kajsija, grožđa i dunje, koje sam peče.

- Volim duge šetnje pored reke, jer sva nervoza i negativna energija ode s vodom. To je jedini sport kojim se bavim, ne računajući izuzetno iscrpljujuće probe u pozorištu i filmska snimanja. Zimi rado odem na skijanje sa Kalinom, a kada bih mogla bavila bih se rekreativnim planinarenjem. Kalina je sportski tip, vodi zdrav život i odlazi na vežbe i polako pokušava i mene da uvuče u to. Mislim da je u tome gotovo uspela. Njoj treba da stekne kondiciju za uloge u mjuziklima, a i meni bi svakako dobro došlo.

Mala kućna apoteka

Od lekova Ljiljana u kući obavezno ima 3% rastvor hidrogena koji koristi da dezinfikuje ogrebotine, ili da namaže krastu na rani da što pre otpadne. U kućnoj apoteci su i sterilan zavoj, “baktisuptil”, “bivacin” sprej, “hepalpan” za modrice, aspirin i šumeće tablete kalcijuma, jer je sklona alergijama.

Ljiljana je ubeđena da je san najvažniji za zdrav i lep izgled. U proseku spava jako malo, ali s vremena na vreme odlenčari ceo dan i noć. Misli da je zdravlje osluškivati organizam koji daje signale kada nešto nije u redu.

- Glavobolja, s kojom sam ranije imala mnogo problema, ukazivala je da sam premorena i pod stresom. Da bih je izbegla u poslednje vreme čim osetim umor, legnem i odspavam, ali pre toga obavezno popijem dosta vode i provetrim prostoriju.

Iako su joj kumovi lekari ne zove ih za svaku sitnicu u pomoć. Veruje u narodnu medicinu i za njenog rodonačelnika smatra Svetog Savu. Objašnjava da tamjan deluje kao antiseptik, jer u vazduhu neutrališe viruse i bakterije, dok bosiljak slično deluje, ali u vodi. Bosiljak i ruzmarin odlično rasteruju komarce.

- Poverenje u narodnu medicinu stekla sam kao sasvim mala. Bila sam kod ujaka u Petkovači kod Bijeljine. Što bi narod rekao, nazdravo mi je otekao palac na nozi. Ujna, fina žena, ali neškolovana, povela me je kod lekara. Kad joj je rekao da bi trebalo da mi seče i čupa nokat, odvratila je: »kako ću ja dete da vodim na operaciju!» I odvela me je kod neke babe koja pravi meleme. I - napravila je smesu od pčelinjeg voska i zove, stavila u kutiju od imalina i rekla ujni da mi prst opere sapunom, namaže melemom, previje i sve zavije lanenom krpom, a meni da ne diram dok se ne probuši. Sve je bilo kako je rekla i danas na tom mestu imam ožiljak koji samo ja vidim!


Izbor iz sadržaja:

Ljiljana Blagojević
Melem iz imalinske kutije

Slobodan Lalović
Dobiću škrge od žene

Lenka i Srboljub Arsić
Unuka i deda u riznici nasleđa

Narodna medicina
Melem od majke Beloruskinje

Ajurveda saveti
7 načina da budete mlađi 20 godina

Travar Brana Radović
Trener otkrio moć hiljadu zlatnika

Napravite sami bebi kozmetiku
Bebe okupane kamilicom

Rekreacija
Bezbol na srpski način

Kajen paprika
Rashladite se malom ljutom

Nana ili menta
Leči vrućinu spolja i iznutra

Vežbe
Struk se tanji u parteru