Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Melemi majke Beloruskinje
Narodna medicina
Piše Biljana Šačić

- Dugo godina moja je majka patila od otvorenih rana na potkolenicama - napisao je u pismu redakciji “Bilja&Zdravlja” Miroljub Milošević iz Novog Pazara. - Njeni problemi sa venama počeli su veoma davno, posle porođaja. Lečenje po lekarima je bilo uporno, ali na kraju ne i uspešno. Uzrok oboljenja njenih vena verovatno je urođena slabost krvnih sudova kombinovana sa viškom telesne težine. Rane su joj se pojavile kasnije, kao posledica prskanja krvnih sudova i situacija se s godinama pogoršavala i pored primene svih medicinskih saveta i terapija.
Krajem 2004. rane su mojoj majci stalno krvarile, a neprekidno gnojenje i curenje bilo je propraćeno i neprijatnim mirisom i pored maksimalne higijene. U tom periodu majka je osećala strahovite bolove u nogama, i uprkos čestoj upotrebi trodona.

- Napokon smestili smo je u Dermatovenerološku kliniku u Beogradu, gde je lečena 49 dana (april-maj 2005.) i uprkos velikih napora i lekara, i kompletnog osoblja, nije bilo vidnijeg napretka. Samo nekoliko dana po izlasku iz bolnice, vratili su se nesnosni bolovi, i opet otvorile rane. Nekako smo saznali broj telefona Dobrice Milovanovića, iz Velike Plane, čoveka koji pravi meleme baš za rane i terapiju počeli 19. jula 2005. Vrlo brzo su rane prestale da krvare, a bolovi su počeli da slabe posle nedelju dana. Melem smo stavljali na rane ujutru i uveče, posle prethodnog pranja blagim rastvorom hipermangana, po savetu ovog narodnog lekara.

- Da je sve tako kako sam vam napisao, najbolje će pokazati fotografije na kojima se vidi kakve su rane bile, a sada je tu nova koža malo drugačije boje. Ovo izlečenje je tim neverovatnije što je moja majka jako bolesna, ima srčane tegobe, tumor na dojci, osteoporozu i druge probleme. Mi ovaj melem zovemo “čudotvorni”, jer je uspeo da deluje i pored ovoliko drugih oboljenja, a ja bih to danas nazvao Milošću Božjom, posle onoliko godina muka koje smo preživeli!

Ovo pismo je bilo povod da porazgovaramo sa Dobricom Milovanovićem iz Velike Plane.
- Kada sam doživeo infarkt imao sam 48 godina - priča Dobrica. - Morao sam malo da “smanjim gas”, živeo sam brzo, burno, mnogo putovao, mnogo radio, jer sam bio direktor Doma omladine u Velikoj Plani. Nikada nisam imao vremena za sebe, nisam se odmarao, i organizam je to platio. Onda sam se smirio i mogao sam da se posvetim majci i njenom poslu kojim se bavila. Moja majka, Jelena Nikifora Mironova, bila je poznata širom Titove Jugoslavije, po spravljanju melema. Ona je poreklom iz Belorusije. Bila je u Nemačkoj u zarobljeništvu, gde je upoznala mog oca. U Jugoslaviju su se vratili sa bebom u povoju, mojom sestrom Anicom. Posle rata nije bilo lekova, a kako je od svoje majke zavetom dobila recepturu za spravljenje raznih melema, pomagala je bolesnima i lečila ih od raznoraznih bolesti. Kada sam se penzionisao počela je da me uvodi i pokazuje koje biljke da berem, kada, gde, kako da ih sušim, kako da ih pripremam za dalju upotrebu, kako da pravim meleme, prvo njoj lično, jer je već počela da poboljeva. Dok je bila živa, meleme sam spravljao u njeno ime, a kad je osetila da joj se bliži kraj, zavetom me je obavezala da nastavim ono što je ona radila, i čemu me je naučila.

Meni su lekari spasli život kad sam imao infarkt, ali mi travari kod takvih bolesti možemo da delujemo preventivno, dok se ne dogodi najgore - da smanjujemo bolobe, muke i zaceljujemo organe, a medicina je tu da spasava glavu.

Milovanović objašnjava da meleme priprema u prohronskom posuđu, na plinskom šporetu u prostoriji, u kojoj drži suvo lekovito bilje koje mora da se bere kompletno zdravo, neoštećenih listova, prvoklasno, jer samo takvo, najkvalitetnije, može da pruži najkvalitetniji lek. Sve masti i melemi imaju zajedničku osnovu - biljke koje imaju antibiotička, antiseptička i antivirusna svojstva i sadrže saponine. U osnovnu masu melema dodaje kombinacije specifičnih biljaka za određene bolesti.

- Moji melemi su večni, ne kvare se, naravno nemaju konzervansa, a pomažu u lečenju gangrene, oboljenje krvnih sudova i rana od njih, kod opekotina najtežeg stepena i kod gotovo svih kožnih oboljenja, čišćenja pluća...


Izbor iz sadržaja:

Ljiljana Blagojević
Melem iz imalinske kutije

Slobodan Lalović
Dobiću škrge od žene

Lenka i Srboljub Arsić
Unuka i deda u riznici nasleđa

Narodna medicina
Melem od majke Beloruskinje

Ajurveda saveti
7 načina da budete mlađi 20 godina

Travar Brana Radović
Trener otkrio moć hiljadu zlatnika

Napravite sami bebi kozmetiku
Bebe okupane kamilicom

Rekreacija
Bezbol na srpski način

Kajen paprika
Rashladite se malom ljutom

Nana ili menta
Leči vrućinu spolja i iznutra

Vežbe
Struk se tanji u parteru