Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Sucobran od šargarepe
Bez obzira na jačinu zaštitnog faktora kreme za sunčanje, izlaganje sunčevim zracima je stres za kožu koji može da ublaži pravilna ishrana. Što češće jedite leti namirnice bogate vitaminom C (neophodan u sintezi vezivnog tkiva), vitaminom A (potpomaže pigmentaciju), vitaminom E (snažan antioksidans), vitaminima B kompleksa i esencijalnim masnim kiselinama.
Prema ovome jedite šargarepu, brokoli, morsku ribu, semenke bundeve i suncokreta, kajsije, breskve, kupine, zobene pahuljice.., koristite maslinovo ulje i pijte zeleni čaj.

Za kraću “trčkalicu”
Uobičajene letnje tegobe - grčevi u stomaku, povraćanje i “trčkalica” najčešće nisu opasne i traju samo dan-dva, ali ih treba što lakše prebroditi! Borovnice obiluju taninom koji steže stolicu tako da je jedno od rešenja čaj (u 5-6 šoljica vode 10 minuta prokuvajte 1-2 kašike plodova, ili suvog lišća, i procedite). Može da pomogne i čaj od orahovog lišća (u 1 šolju hladne vode potopite 1-2 kašičice mlevenog lista oraha, procedite posle nekoliko minuta i pijte više puta tokom dana).

Dinja jača od nikotina
Sočna i aromatična dinja posebno se prepuručuje pušačima, jer njeno meso obiluje supstancama koje štite sluzokožu usta, kao i antioksidansom vitaminom C (5 x više nego u lubenici i 10 x više nego u svežoj smokvi).
Ovo povrće ne bi trebalo da se jede u većim količinama, jer teško pada na stomak, tako da bi morali da ga izbegavaju svi sa osetljivim želucem, kao i dijabetičari.
Meso dinje može da bude i prva pomoć kod spoljih povreda kože (opekotina, ili uboda), jer ublažava bolove.

U ikri lek protiv psorijaze!
Naučnici iz Norveške su sasvim slučajno (pregledom ruku radnika u ribnjacima) otkrili da u ikri lososa postoji supstanca koja uklanja mrtve ćelije sa površine kože, a pritom ne oštećuje zdrave!
Kasnijim analizama utvrdili su da je reč o enzimu i pokušaće da ga iskoriste i naprave preparat koji bi pomogao pacijentima koji boluju od psorijaze.


Izbor iz sadržaja:

Ljiljana Blagojević
Melem iz imalinske kutije

Slobodan Lalović
Dobiću škrge od žene

Lenka i Srboljub Arsić
Unuka i deda u riznici nasleđa

Narodna medicina
Melem od majke Beloruskinje

Ajurveda saveti
7 načina da budete mlađi 20 godina

Travar Brana Radović
Trener otkrio moć hiljadu zlatnika

Napravite sami bebi kozmetiku
Bebe okupane kamilicom

Rekreacija
Bezbol na srpski način

Kajen paprika
Rashladite se malom ljutom

Nana ili menta
Leči vrućinu spolja i iznutra

Vežbe
Struk se tanji u parteru