Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Da li ste orijentiring?
/Doživeti stotu/ Veterani i sport
Momo Kapor

Orijentiring, ili zadato snalaženje u prirodi, najintelektualniji sport koji povezuje i umnost i kretanje, nema starosnih granica i u svetu, a i kod nas, upražnjavaju ga najviše baš životni veterani
Prave primere vitalnosti, zdravlja i aktivnog života svako od nas nalazi kod sportskih veterana, a još ako je reč o sportu prihvatljivom za oba pola i sve starosne kategorije, lako se s tim aktivnostima identifikuju i oni koji nikada nisu bili rekreativci. Jedan od takvih sportova je orijentiring.

SAVET PLUS
Ako možete, oplemenite svoj život aktivnim kretanjem po prirodi, lepim šetnjama i izletima. Začudiće vas kako vaš organizam može da se “preuredi” i postane čvršći i zdraviji.

Veterani se okupljaju ovde oko shvatanja da je život u poznim godinama lep i pun ako se dosta putuje i druži, uz vedar takmičarski duh koji vlada na ovim takmičenjima.
Orijentiring je, inače, sport koji savremenog čoveka vraća prirodi, uči ga da savladava prepreke , razvija samopouzdanje, umne i fizičke sposobnosti... Posle šaha /ako šah svrstavamo u sport/ najintelektualniji je sport, jer se ne radi o prostom trčnju u prirodi, već o rešavanju problema, izboru najracionalnije i najbrže rute i slično.

Orijentirci izuzetno poštuju prirodu, edukuju decu i mlade da se štite i čuvaju, razvijaju im ekološku svest i ističu potrebu da čovek živi u skladu sa prirodom, da je voli, razume i čuva. Posle orijentiring takmičenja, gde na jednom mestu u prirodi bude od 200 do 20 000 ljudi, ne ostane ni jedan papirić, bilo kakvo smeće, ili otpaci. Takmičari postavljaju kese za smeće, koje se posle kupe i odlažu na za to preodređena mesta.

U Beogradu, ali i u drugim mestima Srbije /Novi Sad, Sremski Karlovci, Neštin, Vršac, Smederevo, Smederevska Palanka, Paraćin, Niš.../ postoje orijentiring klubovi koji obično u proleće organizuju početnu školu. Među sportskim veteranima srećemo ovde i bivše vrhunske sportiste, ali i ljude koji se u mladosti nisu bavili sportom.

Kako sve to u praksi izgleda pokazuju podaci sa nedavno održanog Svetskog prvenstva u sportskoj orijentaciji. Održano je u planinskom mestu Bečki Nojštat u Austriji, o čemu nas je obavestio jedan od naših učesnika, Brana Radović, iz Beograda. Učestvovalo je 4.116 takmičara veterana iz 41 zemlje. Da godine nisu prepreka, niti balast kao što mnogi misle, govori tabela u kojoj možete da pronađete svoju generaciju. Zbog veterana treba napomenuti da su staze na kojima se takmičenje održavalo izuzetno teške: brda, jaruge, potoci, šiblje...


SADRŽAJ

TEMA BROJA: HLEB NAŠ NASUŠNI
- Da li ste hlebožder
- Da vam kriška bude lek
- 19 pekarskih recepata

RECEPTI S MIROČA
Lečite se po VLAŠKI

DR U ŠACI
Znate li šta su MUDRE

Napravite sami
Kozmetika za NJU i NJEGA

Sport za veterane
Da li ste ORIJENTIRING?

Prirodna zimnica
Kisela rapsodija u tegli

Nesanica
Hrana za laku noć

Večni ruzmarin
Morska rosa na 100 načina!

Zdrava ishrana
10 odbačenih zabluda!