Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti iz laboratorije
San jede kilograme
Ljudi koji spavaju duže od 9 sati dnevno manje se goje, zaključili su američki naučnici koji su istraživali kako hormon rasta utiče na gojaznost. Organizam onih koje malo i loše spavaju, proizvodi manje hormona rasta, pa se više goje. Za vitku liniju, ipak, presudno je da se jede manje, a vežba više.

Bubice iz mozga
Pubertetska ćudljivost i sukobi sa autoritetima, pripisuju se promenama u mozgu koje traju do 17. godine. Istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu zaključili su da sposobnost dečaka i devojčica da razumeju
društvene signale pada između 12. i 14. godine. U tom uzrastu njihov mozak nije u stanju da prepozna i dešifruje suptilne znakove koje im odrasli šalju.

Pelcovani u pelenama
Deca koja su u ranom detinjstvu bila izložena mikrobima i alergenima, otpornija su u kasnijem životu. Ispitivanja su pokazala da mališani koji nisu imali infekcije u toku prve godine života, imaju upola veće izglede da se kod njih razviju alergije. Infekcije izazvane patogenim klicama kojima je dete izloženo u kućnom okruženju, oblikuje njegov imuni sistem.

More a ne kapi za nos
Da bi se smanjila upotreba kapi za nos i sprečilo navikavanje sluzokože na taj lek, najbolje je nosnu šupljinu isprati slanim rastvorom, tvrde kanadski stručnjaci. Rastvor možete napraviti i sami: * 1 kašičicu morske soli rastvorite u 1 litar prokuvane vode.


SADRŽAJ

TEMA BROJA: HLEB NAŠ NASUŠNI
- Da li ste hlebožder
- Da vam kriška bude lek
- 19 pekarskih recepata

RECEPTI S MIROČA
Lečite se po VLAŠKI

DR U ŠACI
Znate li šta su MUDRE

Napravite sami
Kozmetika za NJU i NJEGA

Sport za veterane
Da li ste ORIJENTIRING?

Prirodna zimnica
Kisela rapsodija u tegli

Nesanica
Hrana za laku noć

Večni ruzmarin
Morska rosa na 100 načina!

Zdrava ishrana
10 odbačenih zabluda!