Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Krišom u poslastičarnicu
/Sam svoj lekar/ Predrag Jovanović
Predrag Jovanović

Piše S. Radovanović
Na poslednjoj kontroli pronašli su mi blago povišen holesterol, pa sam iz menija izbacio jaja, osim prepeličijih, i pošto ni omiljene palačinke više ne spremam, ponekad krišom svratim u poslastičarnicu tek da me želja mine

Početkom devedesetih prošlog veka Predrag Jovanović, lider benda “The bojs”, šokirao konzervativce namerno feminiziranim ponašanjem i kosom ofarbanom u plavo, a mlađane poklonike roka oduševljavao hitovima “Jugoslovenka” i “Hajde da se zezamo”. Peđa D boj, kako su ga zvali, nestao je sa estradne scene 86. posle samo nekoliko godina, a s vremena na vreme stizao je u čaršiju aber da je u Kanu, Nici, Parizu...

PEĐIN RECEPT
Koki sen žak
(za 2 porcije)
- 12 školjki /koki sen žak/
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veća glavica belog luka
- 1 veza peršuna
- 2 čašice francuskog konjaka
- 3 prstohvata zalina (mešavina trava iz Provanse, ili sličnih začina)

U dublji sud sipajte ulje, dodajte školjke (u ljušturi), iseckani beli luk, peršun i zalin, prelijte konjakom i dinstajte u poklopljenom sudu 15-20 minuta na laganoj vatri.

Od pre godinu dana, Peđa D boj je ponovo u Beogradu. Jedno od pitanja koje su mu gotovo svi postavljali bilo je šta se s njim u međuvremeno zbivalo. To je interesovalo i novinarku Irinu Marković koja je tada s njim radila intervju. Tokom tog razgovora proradio je fluid, razmenili su telefone, počeli da se viđaju i - već šest meseci čekaju bebu. To je Peđi (56) četvrto očinstvo kojim na najbolji način demantuje zle jezike koji su govorili i da je homoseksualac, a Irina (32) će drugi put postati majka.

- Nije nam bitno kog će pola biti beba - kažu u glas /ali je Irinin majčinski osećaj proradio i već je počela da kupuje benkice plave boje/.
Dok se Peđa fotografiše, sa Irinom razgovaramo o zdravlju.
- Od 19. imam multipleks sklerozu - kaže iskreno. - Sa bolešću se isključivo borim nemedicinskim metodama. Ishrana mi je redukovana - ne jedem crvena mesa, ali zato “tamanim” ribu i pijem preparate bogate omega 3 kiselinama, čajeve... Imam i bogatu literaturu o alternativi i od prvog broja čitam vaš časopis.

NAVIKE
“SILOM” VEGETARIJANAC
- Dok sam bio sa majkom mog najmlađeg sina Filipa, koja je bila vegetarijanac, bio sam i ja - kaže Pađa. - Nije mi to smetalo, jer nikada nisam bio veliki ljubitelj mesa. Ta faza je trajala 10 godina, a onda sam se - preselio u London. Živeo sam u stanu sa mladim bračnim parom producenata i bez problema se vratio na standardnu kuhinju.

Njen način života prihvatio je i Peđa tako da zajedno piju čajeve od maslačka, nevena, mlečike, matičnjaka... Na letnjoj vrelini rashlađivali su se i osvežavali bozom.
- Nikad nisam bio bucko i bolesti su me zaobilazile u širokom luku – hvali Peđa. - Bez obzira na to trudim se da se zdravo hranim i redovno idem na godišnje kontrole. Na poslednjoj su mi pronašli da mi je holesterol blago povišen . Zbog toga sam iz menija izbacio jaja, osim prepeličijih koje mi je Irina preporučila. Sada ih žive pijemo zajedno. Čak ni omiljene palačinke više ne spremam! Ponekad krišom svratim u poslastičarnicu i naručim ih tek da me želja mine.
Kondiciju Peđa održava na spravi koju mu je u stanu na beogradskom Neimaru ostavila majka Mila Matić, naša poznata pevačica izvornih narodnih pesama.

3 BRAKA U 3 GRADA
PEĐA D DEDA
Pošto Peđu ne drži mesto, njegovo troje dece, iz tri braka, rođena su u različitim zemljama - najstarija Minjon Aleksandra (34) u Dizeldofu gde sa dečkom i sada živi, sin Gabrijelo (32) u Firenci /ima sina Strahinju od godinu i po i četvoromesečnu ćerku Bojanu/, a najmlađi Filip (20) u Parizu i u “gradu svetlosti” živi i sada. On je nasledio očev talenat za muziku tako da je već stekao zvanje producenta i inžinjera za elektronsku muziku.
- Bio sam svedok samo Filipovog odrastanja - kaže Peđa. - Nosio sam ga čak u korpi na turneje i bio je sa mnom i na bini dok sam svirao.

- Čim se probudim, a to je u cik zore, jer volim da vidim izlazak sunca, prvo vežbam, a onda trčim po kraju. Ne preterujem ni sa jednim, ni sa drugim! Nije mi cilj da budem bilder, nego samo da održim kondiciju! Svakodnevno povećavam i minutažu na “spravi za mučenje”, i dužinu trkačke maršrute!

Posle sportskih aktivnosti osvežavam se prirodno ceđenim sokom. Naizmenično pijem od limuna, pomorandže i grejpfruta, a doručkujem korn fleks sa suvim voćem. Ponekad dodam malo cvekle, ili narendanog celera. Dok sam živeo u Nici po podne bih obavezno dremnuo oko sat, ali to sada preskačem.

PORODICA
ŠETNJE SA VARVAROM
- Odlično se slažem sa pastorkom, Irininom ćerkom iz prvog braka, Varvarom – hvali se Peđa. - Zajedno šetamo pored Dunava i to me i mentalano i emotivno relaksira.
A Irina dodaje da Varvara sa Peđom ima bolju komunikaciju nego sa rođenim ocem.

Na Peđinoj trpezi dominiraju voće, povrće i riba. Zna da spremi mnogo jela i koristi isključivo kvalitetne namirnice. Omiljena jela su mu “koki sen žak”, riba lup d mer (morski vuk) i list, ali i integralni špageti sa različitim povrćem. Uz svako jelo - salate.
- S obzirom da sam osetljiv na promaju i da sam oznojen posle nastupa često dobijao bronhitis, svakodenvno pijem čaj - priča roker. - Omiljeni su mi šumski i od maslačka. Pijem mnogo i flaširanu i negaziranu vodu. Izuzetak je dan posle burne noći kada pijem gaziranu. Uz ručak, ili večeru volim da popijem vino - uz ribu belo, a uz meso crno. U letnjim mesecima pijem roze, ali pošto izbor nije veliki, popijem po koju čašu piva da pročistim bubrege.
Ne voli često da izlazi na nazovi popularna mesta, jer mu je to `smorno`. Ponekad se s prijateljima dogovori da odu na ručak, ali im često predloži i kompenzaciju - pozove ih i sam spremi klopu prste da poližeš.

DUGOVEČNOST
GENETSKA SREĆA
- Moj otac Živorad živi u Kruševcu i pregurao je 80 godina, a ja sam ga nedavno video posle dve decenije. Nije po sredi svađa, već me jednostavno put nije naneo u taj grad. Odlično izgleda, živi mirne penzionerske dane i čeka četvrto unuče, a već ima dva praunučeta od mog sina Gabrijela.
Genetski je, tvrdi, sličan ocu i njegovoj babi Milki koja je doživela 111 godina. U 100. je dobila i nove zube! Veruje da će i on biti dugog veka.



SADRŽAJ:

BILJEM NA ZUBOBOLJU
Sve za zdrav osmeh

STOP PUŠENJU
Masaža isteruje nikotin.

PERŠUN
Začin u glavnoj ulozi

UNUTRAŠNJE ČIŠĆENJE
Dopingujte se voćem

LEČENJE BILJEM
Dan i noć divlje maćuhice

AJURVEDA
9 zapovesti protiv raka

NAUKA POTVRĐUJE
Zeolit protiv svih bolesti

IMUNITET
Ozelenite liniju odbrane.