Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Baštu kopa Kavalijem se diči!
Zdravstveni bilten poznatih: Sanja Papić
Sanja Papić

Piše S. Radovanović
Mada sigurno gazi putem svetskog uspeha uz podršku čuvenog Kavalija, mlada manekenka i bivša misica rado zaviri i u očev staklenik u vikendici u Bačkoj Palanci i nastavlja prljavih ruku da mašta o sreći

O bivšoj misici i uspešnom foto modelu Sanji Papić, njenoj lepoti, umerenosti i radu, mnogi ne kriju reči hvale. Posle uspeha na izboru najlepše žene SCG za 2002. godinu, prošetala je najsjajnijim modnim pistama sveta, a nedavno je potpisala i trogodišnji ugovor za promociju jedne mineralne vode. Veliko interesovanje privukla je i njena saradnja sa svetski poznatim kreatorom Robertom Kavalijem.

PAŽNJA
CVET OPLEMENJUJE
- Obožavam da dobijam, ali i da poklanjam cveće. Cvet oplemenjuje svaku ženu. Poklanjam ga mami, prijateljicama, tetkama, a mene cvećem najčešće iznenadi dečko, ali na svu sreću, nije on jedini pažljiv u mom okruženju. Najlepši buket od 101 ruže dobila sam od njega za 18. rođendan, a najveća podrška pred mis izbor u Panami bile su, takođe, njegove crvene ruže.

- Otkriću vam iskreno da sam još kao četrnaestogodišnjakinja sanjala o Kavaliju – kaže Sanja. - Današnja saradnja sa njim, više je i od najsjajnije zvezde. Upoznala sam ga tako što je on meni prišao na izboru za mis sveta u Panami, gde je bio član žirija. Naučio me je mnogo čemu iz sveta mode, poput brižnog roditelja.

Sanja je i na trećoj godini studija biznisa i marketinga na Evropskom univerzitetu u Beogradu. Zahvaljujući visokom proseku, postala je i njihov stipendista. Na fakultetu imaju razumevanja za njene obaveze, pa joj često izađu u susret oko predavanja. Njena životna oaza su, ipak, roditeljski dom u Novom Sadu, vikendica u Bačkoj Palanci i, naravno, njen dečko.
- Roditelji su mi još od 14. godine dali punu slobodu, ali su mi pružili i stalnu podršku. Prepoznali su moju zrelost i ukazali mi puno poverenje. Moj dečko živi u Bačkoj Palanci i zajedno smo već pet i po godina, bez nekih posebnih kalkulacija. Ja imam tek 22, a on 26 godina. Važno je da voliš, da si voljen i da postoji međusobno poverenje. Ma kako da se završi, ostaće to jedna vredna ljubav.
Tata Milan u vikendici u Bačkoj Palanci ima staklenik u kojem uzgaja i posebnu sortu paradajza. Ne štedeći truda i ne plašeći se prljavih ruku, mama Jelena i Sanja mu rado pomažu i uživaju u zajedničkim trenucima sreće.

Snimanje za naš časopis obavili smo u poznatom beogradskom klubrestoranu “Colonijal Sun”, kao stvorenom da Sanja iskaže i svoju ljubav prema vodi, plivanju, sportu, gajenju povća, životinjama i plesu koji je trenirala 12 godina.

SEĆANJA
NEDELJNA TOPLINA
- U nedeljna popodneva obično smo se vraćali kući iz vikendice; ja bih radila domaći, a mama obavezno pravila proju, ili gibanicu. Onda bismo predveče jeli uz neku domaću seriju na TV i ćaskali o porodičnim stvarima. Bila je to toplina porodičnog doma, u pravom smislu.

- Ja sam ranoranilac, ali sam i spavalica, jer ne volim naglo da ustajem. Volim da leškarim i da se poput mačke protežem u krevetu. Lagano se uvodim u dan, pijuckajući espreso i zeleni čaj.
Sportom je počela da se bavi već u trećoj godini kada su je roditelji upisali na gimnastiku, a od 12. krenula je na džez balet. Sa samo osam godina osetila je magiju scene na novosadskoj TV. Do pre tri godine aktivno se bavila šou densom, a u međuvremenu i drugim vrstama plesa.
- Danas kondiciju održavam plivanjem i vežbama na spravama koje imam u samačkom stanu u Bogradu, gde provodim veći deo svog života. Kada sam sama, kuvam sebi u što više boja, da jelo bude što lepše. Obično su to špageti sa raznim prelivima, ponekad bogatim, a katkad samo sa paradjzom. Omiljeno jelo mi je losos na 101 način, grilovani i dimljeni, naročito. Dosta mi je u ishrani zastupljeno i voće i povrće. Nisam mnogo probirljiva, ali nisam ni gurman.
Kada je Sanja kod roditelja, njen život je sasvim drugačiji - mama Jelena i tata Milan trude se da joj ugode raznim vojvođanskim đakonijama, štrudlama, bundevarama... Tu su i druga uživanja: dvorište, vikendica, đakuzi, voćnjak, vinograd, pas, bašta, cveće... Tu je i reka, ako već nema mora. Napuni se energijom, dozvoli sebi po koju kasnu večeru i popusti bar malo u samodisciplini.
Sanja veruje da je voda eliksir zdravlja i lepote. Pije dnevno bar po 2-3 litra. Zbog toga je, između ostalog, prihvatila da bude promoter zlatiborske vode i njen zaštitni lik. To je bio prirodan i iskren spoj.

Ako ste u Sanjinoj blizini osetićete mirise Armanijevog “Siti glema”, ili Versaćijevog “Kristal noa”. Akcenat, ipak, stavlja na negu - kosu prepušta frizerima, a ruke i lice neguje sama prirodnim biljnim i glinenim maskama, jer ima loše iskustvo s kozmetičarima. Šminku skida proverenim preparatima, i lice obavezno pere bebi sapunom, i onda nanosi neku od firmiranih krema. Šminkanje namerno preskoči, kad god je to moguće, jer voli da njena koža slobodno diše.


SADRŽAJ:

BILJEM NA ZUBOBOLJU
Sve za zdrav osmeh

STOP PUŠENJU
Masaža isteruje nikotin.

PERŠUN
Začin u glavnoj ulozi

UNUTRAŠNJE ČIŠĆENJE
Dopingujte se voćem

LEČENJE BILJEM
Dan i noć divlje maćuhice

AJURVEDA
9 zapovesti protiv raka

NAUKA POTVRĐUJE
Zeolit protiv svih bolesti

IMUNITET
Ozelenite liniju odbrane.