Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ritual JA tebe TI mene
Masaža za treće doba
Piše S. R.
Masaža u trećem dobu trebalo bi da bude svakodnevni porodični ritual, ali ukoliko postoje ozbiljnija oboljenja obavezno se konsultujte sa lekarom i terapeutom

U zrelim godinama životne (ne)prilike su već uveliko ostavile zapis u svakoj ćeliji, a i genetika je učinila svoje... Loša cirkulacija, slaba pokretiljovst zglobova, osećaj hladnoće u ekstremitetima i neelastičnost tela već su dovoljni razlozi da i svi u trećem dobu krenu na masažu.
Sreća je za nekog u poznim godinama da ga muče samo problemi koje smo nabrojali. Tu su ne retko i dijabetes, hipertenzija, reumatska oboljenja, problemi sa varenjem...

- Masaža u trećem dobu bi trebalo da bude svakodnevni porodični ritual, ali ukoliko postoje ozbiljnija oboljenja pacijenti moraju da se konsultuju sa lekarom i terapeutom, jer ako se radi na svoju ruku masaža može da izazove i neželjene posledice - kaže naš stalni saradnik, viši terapeut i kreator masaža Peđa Filipović.
Po njegovim rečima blaga masaža posebno prija starijima, jer smanjuje napetost u mišićima vrata i ramena i pomaže da umine bol koji se obično spušta niz ruke, uz trnjenje i osećaj malaksalosti i nemoći.

Kako se masirati?
Pacijent seda udobno na stolicu, a onaj ko ga masira zagreje ruke i sipa malo ulja na dlanove. Blagim pokretima prvo nanosi ulje na kožu vrata, ramena, međulopatičnog dela i nadlaktice, pa krene sa laganom masažom ramenih mišića od baze vrata ka vrahovima ramena. To radi blagim gnječenjem.

- Levu ruku stavite ispred čela da bi onaj koga masirate na nju naslonio glavu, a vi kružnim pokretima desne ruke zagrevajte vratne mišiće uz kičmeni stub - savetuje Peđa Filipović. - Posle toga nastavite sa trljanjem i blagim gnječenjem vratnih mišića, vratite se na masažu ramena i međulopatičnog dela, pri čemu posebnu pažnju obratite mišićima uz kičmeni stub i uz ivice lopatica. Sledi masaža ramena kružni pokretima, zagrevanje zglobova i mišića nadlaktice. Kad završite, pacijentu ušuškajte vrat i leđa većim toplim i mekanim frotirom.
Posle masaže vrata i ramena na red dolaze šaka i podlaktica. Za to je neophodno da sedenete pored pacijenta i da laganim pokretima masirajte te delove ruku, ali i da posebnu pažnju obratite delu iznad dlana, dlanu i svakom prstu.

Kod masaže nogu najbolje je da sednete na pod, na krilo stavite frotir, a na njega nogu pacijenta. Usredsredite se na stopala da bi pospešili cirkulaciju i opustili zglobove. Masirajte deo po deo stopala i trudite se da pokreti uvek budu u pravcu srcu. Zadržite se na regionu risa, dobro izmasirajte ivice tabana, sam taban, a svaki prst blago izgnječite i izvucite. Posle toga lagano masirajte potkolenicu, posebno mišić lista, ali ukoliko postoji problem sa proširenim venama ovu masažu izostavite. U tom slučaju samo blago nanesite ulje na taj deo noge.


Sadržaj:

Ekskluzivno
ARONIJA

Novo voće rajske bašte

TEMA BROJA
Vodič kroz ZDRAVU DIJETU

SVAKI OBROK 400 KALORIJA

KAKO OKSIDIRAMO
Birajte: ENERGIČNI ili TROMI

ALKOHOLIZAM
Majčina dušica čašicu lomi

TRAVOM NA OTOK
Čaj za pre i posle

POMOĆ IZ BAŠTE
Biljka za vensku boljku

KUĆNI MELEMI
Povratak bakinoj alhemiji

JOD U AKCIJI
Gorivo za zdrav život

SRCE ČUVAJ HRANOM
Cela porcija u 2 pesnice

VOJNO-MEDARSKA RADIONICA
Kad pčelice marširaju

BAKAR
Nabacite crvenkasti štit


ZA “BILJE I ZDRAVLJE” OTKRIVAJU:
------------------------------

ĐURĐIJA CVETIĆ
Pobedila sam bolest!

SNEŽANA I DRAGAN STOJKOVIĆ
Japanska trpeza u Bg i Parizu