Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
U teretanu u 75. godini!
/Doživeti stotu/ Gradimir Stanković
Piše S. Labudović
Na zaprepašćenje mnogih, 75-togodišnji penzioner Gradimir Stanković, uprkos boljkama i godinama, svakodnevno vežba među zvezdama i zvezdicama u fensi teretani u strogom centru Beograda. Često i mnogo mlađe zaseni veštinom i upornošću, a na snazi i vitalnosti mogu mnogi da mu pozavide. Koliko je popravio svoje zdravstveno stanje govore laboratorijski nalazi pre i posle, kao i fotografije, a tokom našeg razgovora gledali smo kako podiže tegove i vežba rame uz rame sa mladima.

VASPITANJE
ZDRAVE NAVIKE
- Moje iskustvo govori - ako tražite zdravlje, dobićete ga! Bolest ne dolazi odjednom, iz vedra neba, nego je posledica niza malih grešaka. Imao sam sreću da sam lekciju naučio dok sam bio još sasvim mali, tokom detinjstva u rodnim Vlasotincima. Otac Jovan, i sam član Sokolskog društva i prvak Srbije u stonom tenisu, meni i bratu Dragoljubu usadio je zdrave navike. Nije bilo dana da nismo vežbali na vratilu, jurcali za krpenjačom, ili da da se ujutro ne umijemo ledenom vodom radi čeličenja.

- Od odlaska u penziju, pre petnaestak godina, vratio sam se redovnim fizičkim aktivnostima, ali umereno i sistematski - priča Gradimir Stanković. - Posebno poslednjih godina. Svakog dana radim jutarnju gimnastiku za bolji metabolizam uz obavezno rastezanje federa - čak 30 do 50 ponavljanja! Ili, vožnja bicikla na Adi Ciganliji, šetnja i penjanje do - sedmog sprata! A u teretanu idem tri puta nedeljno, po sat. Najpre zagrevanje, pa dizanje tegova, nogama i do 40 kilograma! Za jačanje trbušnih mišića, vežbe na “dasci” i dalje redom, i do deset sprava, uz deset ponavljanja. Bez zabušavanja i povlastica zbog godina.

NAVIKE
RED ZA STOLOM
Za doručak obavezno musli, da odstoji kratko u šolji vode, u kombinaciji sa posnim jogurtom. Oko 9 h jabuka, za ručak kuvana šargarepa, boranija ili pasulj, nemasno meso bez zaprške (govedina i piletina), a riba najmanje 2x nedeljno. Od salata, zelena, kupus, ili cvekla. Za večeru, keks sa mlekom. Vode najmanje litar dnevno, a kada vežba, i više.

Najviše, ipak, voli pilates vežbe u grupi sa devojkama, koje mu daju novi podsticaj.
- Ostalim danima neumorno vežbam u mojoj “teretani”, odnosno očišćenoj i okrečenoj vešernici u zgradi u kojoj stanujem. Posebno posle nedeljnog porodičnog ručka. Vežbam sa unucima i decom iz komšiluka, ne da bih se podmladio, već da ne bih kasnije morao da tražim tuđu pomoć.


Sadržaj:

Ekskluzivno
ARONIJA

Novo voće rajske bašte

TEMA BROJA
Vodič kroz ZDRAVU DIJETU

SVAKI OBROK 400 KALORIJA

KAKO OKSIDIRAMO
Birajte: ENERGIČNI ili TROMI

ALKOHOLIZAM
Majčina dušica čašicu lomi

TRAVOM NA OTOK
Čaj za pre i posle

POMOĆ IZ BAŠTE
Biljka za vensku boljku

KUĆNI MELEMI
Povratak bakinoj alhemiji

JOD U AKCIJI
Gorivo za zdrav život

SRCE ČUVAJ HRANOM
Cela porcija u 2 pesnice

VOJNO-MEDARSKA RADIONICA
Kad pčelice marširaju

BAKAR
Nabacite crvenkasti štit


ZA “BILJE I ZDRAVLJE” OTKRIVAJU:
------------------------------

ĐURĐIJA CVETIĆ
Pobedila sam bolest!

SNEŽANA I DRAGAN STOJKOVIĆ
Japanska trpeza u Bg i Parizu