Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
VESTI
Budi i ugašenu želju
Po legendi meksičnog plemena Totonak ćerka boginje plodnosti zaljubila se u “zemaljskog” mladića i pošto nije mogla da se uda za njega od tuge se pretvorila u vanilu, biljku čiji miris i ukus budi ljubavnu želju.
Priča je lepa i – istinita, jer su i neka istraživanja potvrdila da plod ove biljke i najhladniju ženu pretvara u vatrenu i temperamentnu budeći strast i kod vremešnijih pripadnica lepšeg pola koje se “onih stvari” samo sećaju.

Vratić leči glavu
Kažu da je supruga jednog engleskog inžinjera rudarstva patila od nesnosne migrene i da su je tegoba spasili rudari. Preporučili su joj biljku vratić (Tanacetum parthenium) od koje je migrena bila kao rukom odnesena. Kasnije su i načnici objasnili zašto je ova biljka lekovita. Pronašli su da obiluje supstancom koja se stručno zove partenolid, utiče na metabolizam serotonina i na taj način preventivno deluje u slučaju migrene.
Narodna medicina preporučuje čajnu mešavinu od po 30 g vratića i lovora i po 20 g matičnjaka i kamilice: u 750 ml vrele vode sipajte 3 kašike mešavine, sačekajte 1 sat, procedite i pijte tokom dana.

Patlidžan smiruje živce
“Meso” plavog patlidžana obiluje vlaknima tako da snižava visok nivo holesterola, obilje kalijuma obezbedjuje dobru regulaciju vode u ćelijama, magnezijuma psihičku ravnotežu, a gvožđa smanjuje umor. Pored toga u laboratorijskim uslovima se pokazalo da neke susptance iz ovog povrća uništavaju ćelije tumora i deluju antibakterijski.

Za gurmane i miran san
Ako vam se često događa da preterate sa količinom hrane, u kućnoj apoteci obavezno imajte hajdučku travu (Achillea millefolium). Ona može da vas oslobodi stomačnih tegoba, ali i da zaustavi krvarenje i da pomogne da rane brže zarastu.
Latinski naziv ove biljke, "achilea", potiče od imena antičkog junaka Ahila, koji je po predanju, sokom ove trave zaceljivao rane. U našoj tradiciji list hajdučke trave se stavljao na kapke, jer se verovalo da donosi miran san.


Sadržaj:

Ekskluzivno
ARONIJA

Novo voće rajske bašte

TEMA BROJA
Vodič kroz ZDRAVU DIJETU

SVAKI OBROK 400 KALORIJA

KAKO OKSIDIRAMO
Birajte: ENERGIČNI ili TROMI

ALKOHOLIZAM
Majčina dušica čašicu lomi

TRAVOM NA OTOK
Čaj za pre i posle

POMOĆ IZ BAŠTE
Biljka za vensku boljku

KUĆNI MELEMI
Povratak bakinoj alhemiji

JOD U AKCIJI
Gorivo za zdrav život

SRCE ČUVAJ HRANOM
Cela porcija u 2 pesnice

VOJNO-MEDARSKA RADIONICA
Kad pčelice marširaju

BAKAR
Nabacite crvenkasti štit


ZA “BILJE I ZDRAVLJE” OTKRIVAJU:
------------------------------

ĐURĐIJA CVETIĆ
Pobedila sam bolest!

SNEŽANA I DRAGAN STOJKOVIĆ
Japanska trpeza u Bg i Parizu