Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Trudničko bolovanje u Rusiji
Nataša Bekvalac i Danilo Ikodinović
Nataša Bekvalac

Veče pred pred put u Rusiju gde Ikodinović nastavlja vaterpolo karijeru, torbe pune toplih kapa spakovane su bez nervoze, a vrata porodičnog “zabranjenog grada” otškrinuta su po prvi put za javnost. Mada na sedmom nebu, Nataša Bekavalac u petom mesecu trudnoće čvrsto stoji na zemlji, prateći muža po svetu i gradeći svoj dvorac iz bajke na temeljima porodice i tradicije

Piše: S. Radovanović

Veče uoči polaska porodice Ikodinović za Rusiju, dobili smo priliku da zavirimo u dobro čuvani mir Nataše Bekvalac i Danila Ikodinovića, mladog bračnog para koji je svojim glamuroznim večanjem letos protresao uspavanu srpsku estradnu scenu. Ekipa Bilja&Zdravlja je prva novinarska koju su ugostili u svom novosadskom domu u luksuznom naselju Lipov gaj, koji zbog jakog obezbeđenja zovu Zabranjeni grad.
Iako je zbog trudnoće ceo taj dan provela na opsežnim lekarskim pretragama i u pripremama za dug put, Nataša je bila nasmejana i raspoložena za razgovor. Za tili čas stvorio se i Dača, da se Nataši nađe pri ruci oko kasnih gostiju. Ona nam je sipala piće, a on servirao u ukusno i luksuzno opremljenoj dnevnoj sobi, tik uz kuhinju u čijem produžetku je mali trpezarijski sto. Za sada za dvoje.
- U petom sam mesecu trudnoće – ponosno će Nataša. - Život mi se iz temelja promenio, mada sam oduvek vodila računa o zdravom životu, što baš i nije bilo uvek sasvim jednostavno u mom poslu. Trudila sam se da odlazim što češće u priorodu i nađem zdravo okuženje. Nemam inače poroka, ne pijem, ne pušim.

Saznajemo da je mama Mira i Natašu, i njenu stariju sestru Draganu, kao i mlađu Kristinu uvek podsećala na neka od osnovnih pravila zdravlja. Govorila je: “tri obroka dnevno; prirodna i sveža hrana; nezapržena jela; bez konzervi”! I danas ih Nataša poštuje, pa doručkuje uglavnom voće, obavezno sveže ceđeni voćni sok, neretko kombinovan sa povrćem, za ručak obavezno kuvano jelo, a večera što laganija. Bez koka kole, gaziranih napitaka uopšte, čipsa i sličnih grickalica...
- Kreće moje trudničko bolovanje i nova uloga Dačine pratilje. Zaslužuje da budem uz njega naredna dva meseca. Ugovor sa klubom potpisao je zbog nas, ne samo za sebe. Ja nisam neko razmaženo derle, pa da sebično ostanem ovde. Biće to prva pauza od kada radim, od moje 19. godine, mada je materijal za novu ploču gotovo pripremljen i očekujem da će biti gotova u martu, odmah posle mog porođaja. Već osećam da će mi prijati. Nisam sklona da dramim. Znam da će sve da bude u redu, mada se prvi put odvajam na duže vreme od roditelja, sestara i Novog Sada.
Ikodinovići su planirali da se beba rodi u Beogradu. Natašin ginekolog je već kontaktirao kolegu u Rusiji, da napravi par kontrola tamo, ukoliko bude potrebno.

- Promenio mi se i apetit, pa moram da vodim računa šta jedem. Nisam žrtva, daleko od toga, jednostavno postoje prioriteti. Najbitnije je zdravlje bebe. Moja mama se onako po starinski u trudnoći ugojila punih 30 kilograma, ali je liniju brzo doterala i danas je drži na gotovo idealnih 52 kilogama. Isto je bilo i sa sestrom Draganom pre 12 godina u prvoj trudnoći sa Teodorom i drugoj, pre sedam godina, sa Sarom.

Nataša je i u tinejdžerskim danima, kilograme viška znala brzo da smanji, ali poslednjih godina baš i ne idu tako lako. Olakšavajuća okolnost je što joj slatkiši nisu slabost.

- Osetljiva sam na mirise, a pogotovo na cigarete i kafu. Imam sreću da ni Dača ne podnosi neke mirise, recimo kuvanje u kući. Više voli da stan miriše na omekšivač za veš, ili osveživač vazduha. Uživam da pravim neke od specijaliteta mamine mame Dragice, koja je živela u Sremskim Karlovcima, uz koju sam i odrastala. Testa su bila njena specijalnost. Govorila je da testo diše ljubavlju. A od mame sam naučila da pravim uštipke, gibanicu i pite. Zamera mi što bar jednom mesečno nešto ne spremim, ali ja imam muža kome to ništa ne znači. Radije odemo u neki provereni restoran. Nismo mnogo probirljivi. Najradije naručimo biftek, piletinu, ili ribu. A rado probamo i nepoznata jela. Masna i zapržena hrana izbačena je iz našeg menija.

Ukusi nam se podudaraju - ne volimo slatkiše, izbegavamo testo i sve što goji. Nedeljom po tradiciji idemo kod mojih na ručak, na mamine vojvođanske đakonije. Čak i kada sam na putu, Dača ne preskače taj ručak. Mama počne da kuva još u subotu, a onda mi to pojedemo za 15 minuta. Za mene je to čisto gubljenje vremena!

TIPOVI
Bez romantike molim!
- Nismo imali neke posebne romatnične trenutke koje bi prepričavali - objašnjava Nataša. - Mi smo užasno praktični i tu nema mesta korpama punim cveća i serenadama. Kada bi mi muškarac poklonio ružu, ja mu se sutra definitivno ne bih javila na telefon. A ni Danilo nije taj tip, pa nisam morala to posebno da mu objašnjavam.

CVEĆE
Pivski sjaj
- Ljubav prema biljkama nasledila sam od mame. Samo u malom dnevnom boravku imamo tri ogromne saksije sa filadendronom i adamom do plafona. Obožavam cveće i brinem o njemu. Za bolji kvalitet i sjaj lišća, brišem ga pivom. Jedino se baš ne pridržavam u potpunosti one preporuke da cveću treba i šaputati.


LJUBIMCI
Papagaj i lubenica
- Kada je Danilo prvi put došao kod mene imala sam četiri kućna ljubimca: mačku, papagaja, pudlicu i retrivera. Kako mačka nije podnosila papagaja, kasnije smo morali da ga odanesemo u školu u kojoj moja mama radi kao nastavnik. Deca su brinula o njemu, sve dok ga jednoga dana nisu kod obližnjeg prodavca zamenili za - lubenicu.



Zdravlje

Elektrosmog
Zamke nevidljivog zračenja...

Jod i inteligencija
Minus koban po mozak

Lečenje bez lekova
Da te glava ne zaboli...

Koža i ishrana
Kako jedeš tako izgledaš ...

Osteoporoza
Kako isrpiti skeletu rupe ...

Bilje
Suvo voće
Esencija za grickanje...

Malo poznate vrste
Voće koje niste videli...

Dunja
Apoteka sa ormana...