Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ojačajte temelj dok je mali
Deca i zdravlje - Korektivna gimnastika
Vežbe

Već u 4. godini kod dece mogu da se primete spuštena stopala ili, narodski rečeno, ravni tabani i pošto su osnov tela, ovaj deformitet može da izazove centar za ravnotežu da potraži novo težište

Piše: S.R.

Nastala u Švedskoj početkom 20. veka (zato i brojne sprave za vežbanje nose epitet – švedski), korektivna gimnastika je prvobitno smišljena da pomogne da se otklone deformiteti dece i odraslih. Kako je vreme odmicalo, tako je poprimala i elemente rekreacije (održava kondiciju i pomaže da se skine višak kilograma), postajala sastavni deo treninga profesionalnih sportista...

- Ona ima prevashodno preventivnu i terapijsku ulogu u medicini - kaže profesor fizičkog vaspitanja iz Beograda, Svetozar Mitrović, majstor karatea, bivši atletičar, a sada trener fizičkih priprema i korektivne gimnastike. - Prvi vidljivi deformiteti mogu da se zapaze kod dece već u 4. godini. Najčešće se radi o spuštenim stopalima, ili narodski rečeno ravnim tabanima.
A, pošto su stopala osnov tela, kao što je temelj za kuću, ako se spuste, mogu da prouzrokuju da centar za ravnotežu potraži novo težište, što izaziva brojne probleme.

Spuštena stopala izazivaju:
- krivljenje ahilovih tetiva
- X položaj nogu
- deformaciju karlice
- savijenu kičmu
- povijenost ramena unazad

Pogrešno je, međutim, mišljenje da problem spuštenih stopala može da se reši samo nošenjem uložaka, ili samo vežbama.
- Ovaj deformitet efikasno može da se reši isključivo ako se vežba sa ulošcima!- insistira Mitrović. - Na taj način može da se ispravi položaj tela, a to se postiže istezanjem mišića i tetiva. Efekti zavise od težine deteta, tako da kod gojaznih insistiramo da prvo smanje telesnu težinu, pa tek onda da počnu da vežbaju.

Kritičan period u rastu i razvoju je i pubertet, kada mladić, ili devojka za mesec-dva iždžigljaju nekoliko santimetara. Mišići i tetive postaju preslabi da to prate i dolazi do različitih deformiteta kičme i pogrbljenosti. I za to korektivna gimnastika ima leka!
U slučaju da se deformiteti u detinjstvu, ili pubertetu zapostave, kod pacijenata u zrelom dobu mogu da se jave tegobe koje otežavaju svakodnevno funkcionisanje. Korektivna gimnastika, po rečima Mitrovića, u tom slučaju propisuje vežbe kojima se jačaju mišići uz kičmu i izdržljivost čitavog organizma.

Treći i poslednji vid primene korektivne gimnastike u medicinske svrhe je u trećem dobu. Tada dolazi do manjeg, ili većeg okoštavanja kičmenih pršljanova, što prouzrokuje nedovoljnu prokrvljenost mozga, a kao posledica javlja se glavobolja. Specifičnim vežbama pomaže se i ovim pacijentima da se reše tih tegoba.


REKREACIJA
Jutarnja doza
- Korektivna gimnastika kao rekreacija obuhvata program namenjen vežbačima od 7 - 77 godina - kaže Mitrović. - Dovoljno je samo nekoliko druženja sa trenerom koji će da objasni kako se pravilno rade vežbe, i posle toga svako može samosatalno da ih radi. Po 15-tak minuta svakog jutra rešiće mnoge tegobe i omogućiće da sa lakoćom uradite sve što ste tokom dana planirali.

Ova uniseks rekreacija obezbediće:
- lepo razvijene mišiće
- dobru kondiciju
- zategnutu kožu
- idealnu kilažu i fizičku snagu

Ovaj vid rekreacije je kombinacija vežbi u parteru, vežbi oblikovanja sa drvenom motkom i šipkom, kao i vežbi istezanja. Plan je da se ove vežbe uvrste u redovan školski program da bi se prevetivno uticalo na zdravlje mladih naraštaja.


Zdravlje

Elektrosmog
Zamke nevidljivog zračenja...

Jod i inteligencija
Minus koban po mozak

Lečenje bez lekova
Da te glava ne zaboli...

Koža i ishrana
Kako jedeš tako izgledaš ...

Osteoporoza
Kako isrpiti skeletu rupe ...

Bilje
Suvo voće
Esencija za grickanje...

Malo poznate vrste
Voće koje niste videli...

Dunja
Apoteka sa ormana...