Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Okrečiću kuću mlekom!
Sam svoj lekar - Velimir Pavlović
Kauboji su krečili svoje kuće mlekom čija bela boja ima neobičan sjaj, a priprema farbe je jednostavna: doda se mleku neka supstanca koja ubija bakterije i gljivice, i limunov sok

Piše: D. Mitrović

Vrata stana Velimira Pavlovića, novinara televizije “Studio „B”, u prizemlju zgrade nedaleko od “Beograđanke” izlepljena su šarenim nalepnicama koje obično koriste devojčice. A na mestu gde bi trebalo da bude pločica sa imenom i prezimenom, ružičastom bojom ispisano je “barbi“. Tako išarana vrata otvara nam devojka u farmerkama, tamne kose vezane u rep.
U hodniku nam pažnju privlači natpis „ulica žrtava turbo folka“”! I to nešto govori o stanarima.
Od Velimira, koji je pristigao iz jedne od soba sa telefonom u ruci saznajemo da je ljupka mlada dama koja nas je dočekala njegova 16-togodišnja ćerka Kristina.

- Živimo sami, jer smo se njena mama i ja razišli - kaže Velimir. - Kristina je čitav moj svet. Sve što radim radim da bi ona bila ponosna na mene. Ume da se šali na moj račun i tokom dana nam je kuća prepuna smeha i njenih prijateljica koje uvek negde žure, a noću je strpljivo čekam ispred diskoteke da bih je otpratio kući. Sada je nastupio period kada na moja pitanja samo lakonski odgovara sa „da“ ili „ne“. Počela je sama da kupuje garderobu, što sam do nedavno ja činio za nju. Odrasla mi je pred očima - od klinke postala je mlada dama kojoj ponekad kupim cveće. A, kada se bude udala, otiću ću da živim u manastir...

Dok pijuckamo čaj od biljne mešavine koju spremaju monasi u manastiru Crna reka, Pavlović priča kako je tokom snimanja materijala za emisiju “Duhovnici” obišao svetinje i upoznao veliki broj igumana i monaha.

- Još se sećam posne gozbe u Manasiji. Tada je pred nas izneto desetak posnih poslastica. Uvek sam se divio kulinarskim veštinama, jer ne znam ništa da spremim sem ribe. I kad dobijem recept ne umem da napravim jelo, jer uvek postoji neka začkoljica koju vam ne odaju, a ja nisam toliko vičan da proniknem u to. Od malih nogu pecam i kampujem, pa sam se izveštio da spremam riblje specijalitete.

Prihvatio je Velimir Pavlović izreku “kako jedeš, tako misliš” za životni moto i - zdravo se hrani. Kaže da post čeliči volju i oblikuje karakter.

- Život donosi mnoga iskušenja, od “brze hrane” na svakom ćošku, do lepih žena koje izmamljuju uzdahe... Post nam pomaže da se “zauzdamo”, jer misao ne dolazi iz srca koje pumpa krv, već iz onoga koje voli! To nam mnogo govori kako bi trebalo da se hranimo.
U selu Ratkovac, nedaleko od Mionice, nasledio je Velja kuću i sada je preuređuje. Iz Amerike je,pak, doneo knjige u kojima se objašnjava kako se kreči mlekom. To su radili kauboji u 18. i početkom 19. veka na severu, jer tada nije bilo ni boje, ni kreča u izobilju, a kažu da bela boja od mleka ima neobičan sjaj. Mleku mora da se doda neka supstanca koja ubija bakterije i gljivice, kao i limunov sok i “farba” je gotova!

Odnedavno se zainteresovao i za baštu. U rasadniku u Mionici kupio je ginko bilobu i magnoliju. Kaže da prva biljka niti raste niti vene, ali je magnolija puna divnih cvetova! Sa putovanja uvek donese seme neke neobične biljke i poseje ga, a prošle zime procvetale su mu kalifornijske bulke narandžaste boje.

- Na placu oko kuće imam i voćnjak, a zasadio sam i dva čokota loze. Većina biljaka mi propadne, najverovatnije, iz neznanja! Jedina uzdanica mi je “lepi čovek”! On uvek cveta! Jednom prilikom učinilo mi se da sam našao retku pečurku i presrećan se hvalio prijateljima, a oni mi onda pokazali da može da se kupi u obližnjoj samoposluzi.

U skladu sa svojim ubeđenjem Velimir ne ubija pauke, jer oni tamane dosadne muve koje prenose zaraze. Dok je bio u Kaliforniji video je kako se tamo prodaju kesice pune bubamara. Ovi insekti uništavaju biljne vaši i Amerikanci ih gaje kao kućne ljubimce!

- Iznenadile su me i prodavnice zdrave i organske hrane u Los Anđelesu. Postoje čitavi lanci samoposluga u kojima se prodaje neprskano voće i povrće, a u njima možete i da popijete tek izmiksovan sok od šargarepe, celera, bundeve... Tamo sam saznao da postoji oko 70 vrsta crnog hleba. Ove jeseni Velja će ponovo u Hilandar, prisustvovaće molitvama tokom kojih se, kaže, čovek oseća kao da lebdi. Biće to 17. put kako ide na ovo sveto mesto.


VELJINI RECEPTI

Posne punjene paprike
* 8 suvih paprika potopite u vodu, za to vreme isecite 2 glavice crnog luka i izdinstajte sa 300 g sitno seckanih šampinjona, pa smesom (koju ste začinili po ukusu) napunite paprike
Poređajte ih u vatrostalnu činiju i zapecite u rerni.


Posne prženice
* napravite ređu smesu od brašna i vode koju ste dodali malo sode bikarbone, uvaljajte tanko isečene kriške hleba i pecite dok ne dobiju zlatastu boju



Zdravlje

Elektrosmog
Zamke nevidljivog zračenja...

Jod i inteligencija
Minus koban po mozak

Lečenje bez lekova
Da te glava ne zaboli...

Koža i ishrana
Kako jedeš tako izgledaš ...

Osteoporoza
Kako isrpiti skeletu rupe ...

Bilje
Suvo voće
Esencija za grickanje...

Malo poznate vrste
Voće koje niste videli...

Dunja
Apoteka sa ormana...