Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Super povrće
Iako na našim prostorima, verovatno zbog gorkastog ukusa, nije popularan među domaćicama, raštan ili raštika ubraja se u super povrće! Ovaj potomak divljeg kupusa obiluje kalijumom, kalcijumom, beta karotinom i drugim antioksiransima (lutein, vitamin C) i zbog toga se preporučuje u prevenciji raka. Ne bi trebalo, međutim, da ga jedu pacijenti sa kamenom u bubregu, jer sadrži oksalate.

Krompir, ali plav!
Za one koji i vizuelno žele da uživaju u jelu sigurno će biti otkriće plavi krompir! Gotovo da se ne razlikuje od ostalih prestavnika svoje vrste, samo što zahvaljujući većem procentu pigmenata antocijanina ima plavo - ljubičatu boju. Ove supstance u ostalim namirnicama (grožđe, bobičasto voće) potvrdile su se kao zaštitnici ćelije, tako da se pretpostavlja da i plavi krompir deluje na isti način.

Kaki jači od A bombe
Verovali, ili ne, seme japanske jabuke, ili kakija (u prevodu sa kineskog - hrana bogova) izniklo je u Nagasakiju posle udara atomske bombe! Pored toga što je izuzetno otporna, ova voćka, čija je postojbina Kina, a u Evropu je preneo Marko Polo, je i lekovita. Svež plod, ili sok japanske jabuke koristi se u lečenju zatvora, upale creva, hemeroida, stomačnih tegoba, a snižava i povišen krvni pritisak.

Odžačar za vene
Ako pojedete nekoliko oraha posle obilnog i jakog obroka smanjićete rizik od upala i zakrečenja arterija i učinićete krvne sudove elastičnijim - preporučuje grupa španskih naučnika posle eksperimenta urađenog na 24 pacijenta. Oni su posle obroka od punomasnog sira i salame jeli po 8 oraha i pokazalo se da je, u odnosu na grupu koja ih nije jela, mogućnost upale i zakrečenja vena znatno smanjena.
Španski stručnjaci ističu da ove dobre strane oraha nikako ne znače da svakodnevno može da se jede teška hrana i da se ponište štetne posledice sa nekoliko jezgra!

Lična karta
Kikiriki
(100 g)
- 567 kalorija
- 49, 2 g masti
- 25,8 g belančevina
- 16,1 g ugljenih hidrata
- 6,5 g vode
- 705 mg kalijuma
- 376 mg fosfora
- 168 mg magnezijuma
- 92 mg kalcijuma
- 18 mg natrijuma


Zdravlje

Elektrosmog
Zamke nevidljivog zračenja...

Jod i inteligencija
Minus koban po mozak

Lečenje bez lekova
Da te glava ne zaboli...

Koža i ishrana
Kako jedeš tako izgledaš ...

Osteoporoza
Kako isrpiti skeletu rupe ...

Bilje
Suvo voće
Esencija za grickanje...

Malo poznate vrste
Voće koje niste videli...

Dunja
Apoteka sa ormana...