Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Energija obasjana reflektorima
Sam svoj lekar - Iva Štrljić
Iva Štrljić

Piše Svetlana Radovanović

Sa poznatim roditeljima “za vratom” izborila se za vlastito mesto pod reflektorima, dok ulogu domaćice rado prepušta mami, a samo povremeno sebi za ljubav, i iz polupraznog frižidera začas napravi malo kulinarsko čudo. Bucmasta u detinjstvu, danas juri sve lajt varijante da tako zakine suvišne kalorije, ali priznaje da joj vitak stas, ipak, počiva na genetici.

Mlada, lepa, vitka, viša u prirodi nego što izgleda na ekranu, tačna u minut i orna za saradnju! Do fotografisanja u prirodnoj oazi “Ade safari” na beogradskoj Adi Ciganliji, pešačili smo zajedno, započevši usput razgovor o njoj, njenim navikama i trenutnom angažmanu.

PLIVANJE
2 km DO ZDRAVLJA

U srednjoškolskim i gimnazijskim danima, punih sedam godina trenirala je plivanje, a ta ljubav živi i danas. Veruje da je to održava u fizičkoj i psihičkoj kondiciji. Dnevno prepliva i do dva kilometra.

Mlada glumica i TV voditeljka, Iva Štrljić, ćerka poznatog glumca i upravnika splitskog pozorišta Milana Štrljića i balerine Slavice, naučila je da nosi breme popularnosti roditelja i uspela da se izbori se za vlastiti identitet i mesto pod reflektorima.

Na poslovnom planu mnogo izazova, ali i obaveza. Pozorište, film, pet televizijskih serija, voditeljske obaveze, reklame... Uz sve je i promoter domaće modne marke “Passage”. Voli da radi i tvrdi da je naprosto ubija svaki dan bez obaveza.

- Energiju akumuliram družeći se isključivo sa pozitivnim ljudima - kaže Iva. - Prijaju mi duhoviti ljudi, duhovite knjige, davanje i primanje ljubavi. Pozitivno razmišljane i nada, moji su najjači saveznici. Najbolje se osećam leti, zbog izobilja boja i onih `kristalnih trenutaka života`, mada sam jesenje dete, vaga u horoskopu i škorpija u podznaku. Moj omiljeni deo dana je jutro. Relaksiram se šetnjom, pa svugde idem pešice. Nestrpljiva sam i sve hoću odmah i sada. A kao svaka vaga, u svemu zahtevam da bude idealno, potpuno harmonično, da teče glatko, a to je ponekad nemoguće. Život jednostavno nije bajka!

INSPIRACIJA
MUZIKA RASPOLOŽENJA

- Muzika je moja inspiracija. Najćešće slušam Abu koja zrači nadom i pozitivnom energijom. Kada sam tužna tražim energičnu muziku da odagna ružne misli, a ovako - može Balašević.

Nes kafa joj je, uverava nas, jedini porok. Velika jutarnja šolja, ali bez šećera i sa mlekom; retko dve. Najčešće doručkuje musli, ili voćni jogurt. Pobornik je svih lajt varijanti, jer tako zakine po koju suvišnu kaloriju. Šećer uopšte ne jede.

- Imam sreću što ništa ne jedem između glavnih obroka i što nisam slaba na slatkiše. Kad ne stignem da doručkujem, uskoči jedna bonžita, i to je sve. Volim da kuvam, ali ne baš svakodnevno. Tu je mama. U stanju sam, ipak, da poput čarobnjaka, iz polupraznog frižidera napravim čarobno jelo i obradujem `kućnog ljubimca`, kako ponekad zovemo mog mlađeg brata Luku (19). A i mamu, ili prijatelje. Ne volim jela tipa đuveč, ili sarma. Radije jedem lagane obroke i salate. Slana torta mi je specijalnost, a omiljeno jelo pohovane tikvice.

TEGOBE
MIGRENA U ČAŠI

- Punih šesnaest godina muče me migrene, a poslednja je bila nepodnošljiva. Uveče sam sa društvom popila samo pola čaše belog vina, a ujutru nije pomoglo ni nekoliko različitih tableta protiv glavobolje. Spaslo me je malo dobre masaže koja je oslobodila moje, kao kamen tvrde, vratne mišiće. Od tada više nisam popila ni kap alkohola.

Živela je Iva par godina u Zagrebu i Splitu, gde je pokupila pomalo od tamošnjeg mentaliteta i navika, ali veruje da je u njoj ponajviše begradskih damara. Imponuje joj i kada joj kažu da ima dalmatinski stas.

KOZMETIKA
SLATKASTI MIRISI

- Brigu o fizuri prepuštam mojoj frizerki Slobodanki Rosić, a kosu negujem prirodnim preparatima sa mirisom kokosa, pomorandže, čokolade, ili vanile, jer me podsećaju na kolače. Koristim i kreme protiv bora, ali i obične proverene preparate. Šminku skidam običnim bejbi sapunom. Moj parfem je “Pink šuber” koji miriše slatko, poput šerbeta, a bočica je u obliku mede. Volim još i “Euforiju” i slatkaste parfeme.

- Nisam od onih koji uopšte ne moraju da vode računa koliko jedu. Treba se baviti svojim izgledom, a i tu je presudna motivacija, kao i u svemu drugome.

CVEKLA
MRŠAVA SREĆA

- Obožavam cveklu i često je jedem. Nedavno sam pročitala da je potvrđeno da pomaže izlučivanje seratonina koji čoveku donosi osećaj sreće. Zato je preporučujem svima koji su do sada u te svrhe koristili čokoladu, koja je veliki neprijatelj dobre linije.

Vodu pije veoma malo, ali uvek gleda da to bude gazirana flaširana voda, koju ponekad obogati C vitaminom, ili nekim multivitaminskim preparatom. Od sokova, najviše voli prirodno ceđene, bez šećera. Genetika je na njenoj strani, ali priznaje da je u detinjstvu bila debeljuca. Zato i danas vodi računa šta jede i zadovoljnija je kilažom danas nego pre samo godinu dana.

POMOĆ PRIJATELJA
PSIHOLOG ZEKA

- Pre neki dan izašla sam sa Ivanom Zeljkovićem i pričali smo između ostalog i o sportu, pa sam mu se požalila kako sam proplivala sa tri godine, ali da se i danas plašim sidra, jer sam imala knjigu u kojoj je ono bilo zastrašujuće nacrtano. Zeka je iz toga zaključio da sam ja osoba koja se emotivno teško vezuje. A nisam emotivno usamljena. Važno je da u svakom momentu postoji neko kome je stalo do vas. Da imate nekoga u čijem zagrljaju možete da se šćućurite kad zaškripi na svim drugim stranama.



BILJE

Petrovac
Stomaku treba ranjenik

I zelen leči
Celer za srčani feler

Zašto integralne žitarice
Slatki pirinač protiv raka

Terapija grožđem
Hrana bogova za zdravlje ljudi

ZDRAVLJE

Suva koža
Izbegnite bore i ekceme

Mladeži
Znak sreće traži oprez

Krstobolja
Pogrešnim korakom do lumbaga