Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Živi i za crni pojas zadeni!
Zdravstveni bilten poznatih - Snežana Perić
Snežana Perić

Piše Radmila Mišić

Bežeći iz prvih dečjih bolesti prvo se zaljubila u atletiku i gimnastiku, da bi kasnije u belom kimonu bacila ceo svet pod noge.
Karate je ograničen kategorijama, pa je oduvek morala da se drži u onoj ispod 60 kilograma, ali srećom nije sklona gojenju.

Život nas danas tera da više brinemo o zdravlju nego ranije. I naša poznata karatistkinja, svetska prvakinja Snežana Perić, ističe da je zdravlje, ipak, najveći kapital. U sportu posebno, počev od najmanjih sitnica, sve do onih stvari koje mogu trajno da ugroze karijeru.

- Nije sramota biti bolestan, ali je sramota ništa ne činiti da se to spreči - kaže Snežana. - Često čujem da ljudi odbijaju da se podvrgnu redovnim kontrolama, jer ne žele da saznaju za neku svoju skrivenu bolest. To je za mene strašno i ne mogu da razumem takvo ponašanje.
Snežana je, inače, rođena u Zrenjaninu, a u Beogradu studira italijanski jezik. U detinjstvu je imala dosta problema sa grlom, tako da su joj gnojne angine bile učestale. Preležala je, naravno, i gotovo sve dečje bolesti: boginje, zauške... Srećom, većih zdravstvenih problema nije imala. Mama Dragica nije bila sklona alternativnim načinima lečenja, tako da je za Snežanino zdravlje bio zadužen isključivo pedijatar.

SEĆANJA
STRAH OD BOLESTI

Talenat je nasledila od tate Dragana, koji je u mnogo čemu bio njen uzor. Umro je, na žalost, pre dve godine od raka, mada pre toga nikada nije bolovao. Zato Snežana i danas zazire od ovog podmuklog oboljenja.

Sportom se bavi od 11. godine. Posle kraće ljubavi prema atletici i gimnastici, tri godine mlađi brat Zoran odveo je na trening karatea. Brat je odustao posle 6 meseci, a uporna i hiperaktivna Snežana odlično se snašla i dogurala do samog vrha i najsjajnijih odličja. Tokom cele karijere bila je prinuđena da vodi računa o kilogramima, ali ne i o izboru hrane, ne razmišljajući o posledicama i kvalitetu onoga što jede.

- Karate je ograničen kategorijama, a ja sam oduvek morala da se držim u onoj ispod 60 kilograma. Imala sam sreće da nisam sklona gojenju. Dok sam bila mlađa nisam puno razmišljala o estetskoj strani, jer se to kao podrazumevalo. Što sam starija sve više me zanima zdrava hrana, i kako da što duže odložim neminovni proces starenja. Primećujem da mi najviše odgovara mediteranska sa puno povrća, salata, maslinovog ulja i pasti. Ponekad poželim da pojedem i nešto iz naše domaće kuhinje, ali zaista retko. Sama retko kuvam, samo kad imam društvo, ili kada nemam šta drugo da radim. Ni moj dečko Đorđe Pantić, golman Partizana, sa kojim živim punih godinu dana, nije imao priliku da mu napravim kompletan ručak. Bude me sramota što stalno jedemo u restoranu, a znam dosta stvari da pripremim. Nikada nisam mislila da je to presudno. Kuvanje - nije moj adut.

SAVETI
ŠEST PRAVILA

- Moj savet glasi: redovno na pregled kod lekara, što zdravija hrana, boravak u prirodi, manje nerviranja, više smeha i pozitivne energije.

Snežana voli čajeve neobičnog ukusa i često ih donosi sa putovanja, a pije ih bez razlike, i leti, i zimi.Voli mešavine njihovih ukusa. Neobičnu kombinaciju maline, borovnice i mente zavolela je u Americi. Alkohol joj uopšte ne prija, pa često ima problema, jer se kod nas svako slavlje zaliva pićem. Obično je pitaju `pa zar ni jednu čašicu` i smatraju je partibrejkerkom.

Duvan zaobilazi zbog sporta, a lekove (osim vitamina) ne uzima, jer je zdravlje dobro sluša, pa ne mora. Češće se druži sa fizioterapeutima, zbog uobičajenih povreda i sportskih tegoba. I masaže su joj neophodne za kvalitetan i brz oporavak.

Od brojnih treninga i napora često joj sport izađe na vrh glave. Zato joj dodatna rekreacija ne pada na pamet. Između dve sportske sezone, međutim, mora malo i da radi. Taj kratak odmor uglavnom se poklopi sa letovanjem, pa mnogo pliva i ide na aerobik. Veruje da nikada neće napustiti aktivan sportski način života, koji vodi već 20 godina. Svoj atraktivan izgled, naravno, dopunjuje i redovnom negom.

SNEŽANIN RECEPT
TESTENINA SA TUNJEVINOM

- propržite luk na maslinovom ulju, dodajte isečene crne i zelene masline,
2 konzerve tunjevine i sitno sečen paradajz začinjen svežim bosiljkom i drugim biljem po ukusu, pa to pomešajte sa skuvanim pakovanjem testenine

- Verujem da prirodne kreme imaju efekta, ali nemam mnogo vremena za to. Imam prilično čisto lice i jedine bore su one smejalice, kojih ne mislim ikada da se rešim. Koža mi je veoma osetljiva i moram da vodim računa šta stavljam na lice. Pre godinu sam otkrila losion francuske kuće “Biologic recherché”, koji funkcioniše kao hemijski piling i za 2 minuta vraća koži njenu pravu pH vrednost, a posle nanesem hidrantnu kremu. Ne šminkam se, dovoljno mi je rumenilo i dobar stik za usne, a u svečanim prilikama još sjaj i maskara.

Cveće i negu biljaka prepušta mami Dragici. Priznaje da je prilično nemarna i da su mnoge biljke u njenom stanu uvenule, jer zaboravlja da ih zalije! Sušta suprotnost mami, koja i priča sa cvećem, ubeđena da mu to prija.

- Moj dečko Đorđe, zna za tu njenu veliku ljubav prema cveću i ne propušta priliku da joj svaki put donese neku novu biljku. A ja volim Kalemegdan. To je moja prirodna oaza. Posebno prostor oko crkve Svete Petke i Ružice. Vidik je lep, tu je reka, drveće, ptičice... To je moja bajka, u centru grada!


BILJE

Petrovac
Stomaku treba ranjenik

I zelen leči
Celer za srčani feler

Zašto integralne žitarice
Slatki pirinač protiv raka

Terapija grožđem
Hrana bogova za zdravlje ljudi

ZDRAVLJE

Suva koža
Izbegnite bore i ekceme

Mladeži
Znak sreće traži oprez

Krstobolja
Pogrešnim korakom do lumbaga