Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zeleni info
Voćka sa osmehom
Kada su portugalski moreplovci u tropima naišli na plodove palme, koji su ih zbog tri rupe na kori potsećali na lice čoveka, nazvali su ih koko - nasmešeno lice. Tada nisu mogli da znaju da “meso” ovog oraha obiluje zasićenim masnim kiselinama, pa obnavlja suvu, grubu i izboranu kožu, a pomaže i u slučajevima psorijaze i ekcema. Posle njegove upotrebe na licu pripadnica nežnijeg pola po pravilu im zasija osmeh.

Za bolji apetit
U jesen i tokom zime na pijačnim tezgama često može da se nađe radič. Zelene i crvene glavice ove salate imaju izuzetno nisku kalorijsku vrednost, ali obiluju belančevinama, biljnim mastima, ugljenim hidratima, celulozom, vitaminom C i karotinom, kalijumom, magnezijumom, kao i gorkim supstancama koje podstiču rad jetre i bubrega i pospešuju apetit.

Kaki jači od A bombe
Verovali, ili ne, seme japanske jabuke, ili kakija (u prevodu sa kineskog, hrana bogova) izniklo je u Nagasakiju posle eksplozije atomske bombe! Pored toga što je izuzetno otporna, ova voćka, čija je postojbina Kina, a u Evropu je preneo Marko Polo, je i lekovita. Svež plod, ili sok japanske jabuke koristi se u lečenju zatvora, upale creva, hemoroida, stomačnih tegoba, a snižava i povišen krvni pritisak.

Lična karta
Kokice
100 g


- 500 kalorija
- 57,2 g ugljenih hidrata
- 28,1 g masti
- 9 g proteina
- 2,8 g vode
- 884 mg natrijuma
- 250 mg fosfora
- 225 mg kalijuma
- 108 mg magnezijuma
- 10 mg kalcijuma
- 2,79 mg gvožđa
- 2,65 mg cinka


BILJE

Petrovac
Stomaku treba ranjenik

I zelen leči
Celer za srčani feler

Zašto integralne žitarice
Slatki pirinač protiv raka

Terapija grožđem
Hrana bogova za zdravlje ljudi

ZDRAVLJE

Suva koža
Izbegnite bore i ekceme

Mladeži
Znak sreće traži oprez

Krstobolja
Pogrešnim korakom do lumbaga