Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Top model iz školske klupe
/Sam svoj lekar/ Nevena Gičević
Nevena Gičević

Piše S. Radovanović

Pola osnovac-pola zvezda, najmlađe lice Elitovih modnih pista, hrabro korača stazama uspeha, sa usnama obojenim tatinim višnjama i maminom bundevarom

Četrnaestogodišnja pobednica ovogodišnjeg izbora `Elit model luk Srbije`, Beograđanka Nevena Gičević postala je odmah miljenica medija i producenata. Sa skromnim tromesečnim iskustvom na sceni, već sada nastupa u velikom stilu prave zvezde. Samo za vas, zavirili smo na tren u njen skromni tinejdžerski život i profesionalne snove.

Nevena tek ove godine napušta klupe novobeogradske Osnovne škole “Mladost”. U porodici je prava mezimica, ali ostali ukućani nisu ni malo ljubomorni na tu njenu važnu kućnu ulogu i privilegiju. Stariji brat Adam ima 19 godina, blizanci Milorad i Branislav 15, a tatina ćerka iz prvog braka Ivana je napunila 21. Kao člana porodice pominje i omiljenog kućnog ljubimca, crnog pit bula Megi i tvrdi da su složna družina u kojoj nema stroge podele poslova, ali se uvek zna da se Nevena baš ne otima za pranje sudova.

Mama Grozdana je advokat i često ima rasprave na sudu, pa oko obaveza, kao kod svake složne porodice, uskače tata Ranko. Tako je bilo i ovoga puta: on je Nevenu pokroviteljski dopratio na zakazani razgovor i snimanje za naš časopis.

Svakom njenom fotografisanju prethodi profesionalni rad šminkera i frizera iz Roventinog šampionskog tima, koji je ovoga puta koristio četiri specijalno modifikovana frizerska aparata: profesionalni fen, presu za “peglanje”, fen za ispravljanje i svestrani figaro sa čak osam raznih dodataka. Presu za peglanje Nevena inače koristi i u kućnoj varijanti spemanja za izlazak.
Ona već ima jasnu formulu za zdrav život: umerenost i - umerenost! Svega pomalo, osim višanja, koje su njena najveća gurmanska slabost, nasleđena od tate. Voli ih na sto načina – te torta od višanja, jogurt od višanja, čaj od višanja, naravno!

SKLONOSTI
TATA KUPI MI MIKROFON

- Kada su me za 4. rođendan pitali šta da mi kupe, rekla sam kao iz puške – mikrofon! Tako su već tada prepoznali da ću na estradu. Već sam odlučila, uporedo sa nekom redovnom srednjom školom, upisaću i solo pevanje u muzičkoj školi.

- Volim voće, a i povrće – priča nam Nevena. - I nisam mnogo izbirljiva, jedem sve redom: pasulj, krompir, pečurke... Obavezno pet obroka u toku dana, i bez doručka nikuda! Volim kupus i zelenu salatu. Jedino baš nisam ljubitelj maslinovog ulja. A grickalice i gazirano, nikako. Pijem dosta obične vode i rado jedem pitu bundevaru /i danas bismo je pravili da nismo morali na ovaj razgovor/. Znam ponešto i sama da spremim. Supu, pitu, griz, pire, meso, ili omiljene palačinke sa eurokremom. Trudiću se da budem dobra domaćica. Mama moje drugarice Bojane pravi izvrsne torte i kolače, pa sam se već prijavila kod nje na obuku. Prvo da naučim da pravim voćnu tortu, a za ostale kolače i onako nisam baš previše zainteresovana.

Nevena ima sreće s genetikom, jer nije sklona gojenju, baš kao ni ostali u njenoj porodici. Na tatu je povukla sklonost ka sportu: 1975. je bio državni reprezentativac u veslanju. I muzički talenat je naledila od njega. Sva deca u porodici po malo sviraju gitaru, i Nevena, i blizanci, a tata Ratko im dođe kao privatni učitelj.

A šta je nasledila od mame? Lepotu i marljivost u školi! Kaže da je sve tajne prirodne nege naučila od nje. A tata Ranko u šali dodaje, kao su svi ukućani već navikli da se u njihovoj kući krastavci i jagode više nose na licu, nego što se sreću u tanjiru. Nevena se na to blago obraća ocu: “ Ma pusti mene tata, da objasnim, lepo sam ti na početku rekla da nas pustiš i da sedneš za susedni sto”.
- Mama i ja isključivo koristimo prirodne preparate za negu kose, lica i tela. Obavezno telo posle tuširanja mažem losionom. Žao mi je što sam pred izbor skratila kosu, jer je dobrog kvaliteta i talasasta. Samo je povremeno ispeglam Roventinom presom. Sada se od mene očekuje da u svakom trenutku blistam punim sjajem, a ja više volim sportski i opušteni stil oblačenja. A ako je neka posebna prilika, onda se doteram najbolje što mogu. I moja mama se stalno neguje, pa zato i sada divno izgleda.

Nevena otkriva da mama uvek koristi narodne recepte za prvu pomoć: žalfija za grlo, kantarionovo ulje za opekotine, propolis za jačanje imuniteta, a samo zimi po koju šumeću vitaminsku tabletu. Tata Ranko dodaje da su decu od malena vaspitavali pomalo spartanski. Nisu ih preterano ušuškavali, niti su za njima trčali sa kašikom u ruci. Pustili bi ih da se igraju u pesku, pa su deca tako stekla dobru otpornost. Zato su i danas uglavnom zdrava. Jedino je Nevena posle takmičenja počela pomalo da kašljuca, kažu zbog stresa i pada imuniteta.

OAZA
RAJ IZA ŠUME

- U Baljevcu, iza Lipovačke šume, do pre tri godine živeli su tatini roditelji, baka Dobrila i deda Milorad. Imali su koze, kokoške, voćnjak i cveće. Uživali smo tamo. Sada kada njih više nema, ređe idemo, ali je to ostala naša porodična oaza. Najviše vremena provodimo u druženjima, a mama i ja brinemo o cveću.

- Nije strašno, ali se s vremena na vreme zakašljem se. Bila je to, ipak, velika promena za mene. I okolina je promenila svoj odnos, čak su i neke drugarice pokazale malu ljubomoru. Ali, prevazići ćemo i to.

Nevena je rado prihvatila specijalno kreirani Elit parfem, ali se nije odrekla ni svog starog “Serpentina” od Roberta Kavalija. Rado sa prošeta s drugaricama kejom, a zavolela je i putovanja. Baš se ovih dana vratila sa ekskurzije na Zlatiboru. Uživala je, jer obožava prirodu, ali joj je žao što nije bilo snega, jer je odlučila da se oproba i na skijama.


U OVOM BROJU:

- Senzacija:
Tropska višnja kao bundeva

- Nevena Gičević:
Model iz školske klupe

- Preventiva:
Alergije na seks

- Muškarci:
Sedenje bicikl i seks bez mere opasni po prostatu


U NAREDNOM BROJU!
DODATAK NA 16 strana
Lepi za samo nedelju dana plus kineski horoskop


Zimzelen za treće doba
Višegodišnji polužbun (Vinca minor), u narodu poznat kao zimzelen, koristi se u tradicionalnoj medicini kao gorko sredstvo za jačanje i protiv malokrvnosti. Posle brojnih analiza potvrđeno je da snižava krvni pritisak, pospešuje prokrvljenost mozga i obezbeđuje mu bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Zbog toga se čaj od osušenih listova i vršnih delova biljke dok je u cvetu preporučuje pacijentima u trećem dobu koji imaju problema sa cerebralnom cirkulacijom i gubitkom pamćenja.

I koštice leče
Možda zvuči čudno, ali i koštice agruma su lekovite. One iz grejpa uništavaju bakterije u želucu i crevima, a iz limuna su se pokazale kao dobar laksativ. Preporučuje se da se i jedne i druge progutaju cele, jer u slučaju da se sažvaću mogu da iritiraju želudac.

Peršun protiv peruti
Zima je godišnje doba kada se često pojavljuje perut u kosi, a da bi se rešili ove napasti, pomoćiće vam peršun:
* koren peršuna usitniti i 3 kašike ove mase pomešati sa istom količinom ricinusovog ulja, pa smesu utrljati u vlasište 1 x nedeljno, sačekati 15 minuta i isprati vodom

Brokoli koče herpes
Novija istraživanja su potvrdila da supstance iz brokolija u 99,9 % slučajeva usporavaju razmnožavanje virusa herpesa. Iako je za sada reč samo o eksperimentu u laboratoriji i tek bi trebalo da uslede ona na obolelima, visok procenat efikasnosti ukazuje da bi rezultati mogli da budu pozitivni.