Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
U ritmu muzike i hormona
/Rekreacija/ Džez gimnastika
Piše S. Radovanović

Rekreacija “u ritmu muzike za ples” popravlja psihofizičko stanje baš kao i pravi ples sa partnerom - smanjuje stres, topi /kilo/grame, jača kondiciju i sve važne sisteme i, što je možda najvažnije - balansira lučenje hormona

Ako ste pod stalnim stresom, “melje” vas urbani način života, nabacili ste koji kilogram viška, a i metabolizam vam je usporen zbog dugog sedenja... za vas je pravo rešenje gimnastika u ritmu muzike za ples. Ova džez gimnastika preventivno deluje i na osteoporozu, ili osteopeniju (smanjene gustoće koštane mase), ili da bar usporite tok bolesti ako je do nje došlo.

VEŽBE
IZ MINUTA U MINUT

- 5 minuta blagog istezanja skeleta i mišića (relaksacija i priprema respiratornog i kardivaskularnog sistema za napor)
- 10 minuta vežbi snage (zagrevanje i pokretanje procesa trošenja masti kao goriva za vežbanje)
- 20 minuta aerobnih vežbi (hodanje i trčanje u koreografiji) u kombinaciji sa vežbama snage sa tegovima (idealna prevencija za osteoporozu)
- 20 minuta vežbi snage u parteru i na strunjači (rasterećenje venskog sistema i kičmenog stuba) za velike i male grupe mišića, pri čemu svaku vežbu prati istezanje određene mišićne grupe
- 5 minuta završnog istezanja mišića i skeleta (odmor i održavanje tonusa mišića na određenom nivou)

Šta je u stvari džez gimnastika i kako još utiče na zdravlje?
- To je vid rekreacije u kojoj se kombinuju elementi plesa i gimnastike, a od ostalih se razlikuje po sveobuhvatnosti i maksimalnom efektu - objašnjava Nena Rađenović, koreograf i organizator rekreacije Gradskog centra za fizičku kulturu Beograda. - Jača kondiciju, kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni, urogenitalni sistem i balansira lučenje hormona.
U okviru džez gimnastike se aerobnim vežbanjem podstiče se kardiovaskularna izdržljivost, različitim vežbama snage povećava se mišićna moć, a vežbama aktivnog, pasivnog i kombinovanog istezanja povećava se gipkost.

SAVET PLUS
KAFA TOPI MASTI

- jedite 2-3 sata pre treninga
- pre treninga popijte malo više vode (postepeno)
- ½ sata pre treninga popijte šoljicu crne kafe, jer ubrzava trošenje masti
- ako ima uslova, vežbajte uz otvoren prozor
- tokom treninga pijte vodu
- posle treninga pojedite rebro crne čokolade, ili “bonžitu”

Čas džez gimnastike traje 60 minuta i koncipiran je tako da se motoričke osobine podjednako razvijaju. Vežbama postiže se maksimalan učinak, pritom se vodi računa da se ravnomerno smenjuju napor i odmor da bi se puls zadržavao u preporučenoj aerobnoj zoni (130 otkucaja u minutu). Na taj način se maksimalno troše masti i koristi kiseonik. Kako se čas bliži kraju, intenzitet vežbanja se blago povećava, a slično se događa i kada je mesečni, ili godišnji ciklus vežbi u pitanju.

Preporučuje se da se džez gimnastika vežba 3 x nedeljno.
- Džez gimnastika se kao vid rekreacije posebno preporučuje onima koji nemaju mnogo slobodnog vremena, ali imaju potrebu za višenamenskim treningom koji će za kratko vreme da koriguje nedostatke i oslobodi ih od tegoba koje savremeni način života nosi – kaže Nena Rađenović i dodaje da nije neophodno da se kombinuje sa drugim vidovima rekreacije, sem eventualno sa šetnjama na otvorenom i pored vode, ili s plivanjem.



U OVOM BROJU:

- Senzacija:
Tropska višnja kao bundeva

- Nevena Gičević:
Model iz školske klupe

- Preventiva:
Alergije na seks

- Muškarci:
Sedenje bicikl i seks bez mere opasni po prostatu


U NAREDNOM BROJU!
DODATAK NA 16 strana
Lepi za samo nedelju dana plus kineski horoskop


Zimzelen za treće doba
Višegodišnji polužbun (Vinca minor), u narodu poznat kao zimzelen, koristi se u tradicionalnoj medicini kao gorko sredstvo za jačanje i protiv malokrvnosti. Posle brojnih analiza potvrđeno je da snižava krvni pritisak, pospešuje prokrvljenost mozga i obezbeđuje mu bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Zbog toga se čaj od osušenih listova i vršnih delova biljke dok je u cvetu preporučuje pacijentima u trećem dobu koji imaju problema sa cerebralnom cirkulacijom i gubitkom pamćenja.

I koštice leče
Možda zvuči čudno, ali i koštice agruma su lekovite. One iz grejpa uništavaju bakterije u želucu i crevima, a iz limuna su se pokazale kao dobar laksativ. Preporučuje se da se i jedne i druge progutaju cele, jer u slučaju da se sažvaću mogu da iritiraju želudac.

Peršun protiv peruti
Zima je godišnje doba kada se često pojavljuje perut u kosi, a da bi se rešili ove napasti, pomoćiće vam peršun:
* koren peršuna usitniti i 3 kašike ove mase pomešati sa istom količinom ricinusovog ulja, pa smesu utrljati u vlasište 1 x nedeljno, sačekati 15 minuta i isprati vodom

Brokoli koče herpes
Novija istraživanja su potvrdila da supstance iz brokolija u 99,9 % slučajeva usporavaju razmnožavanje virusa herpesa. Iako je za sada reč samo o eksperimentu u laboratoriji i tek bi trebalo da uslede ona na obolelima, visok procenat efikasnosti ukazuje da bi rezultati mogli da budu pozitivni.