Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Filozof iz tanjira
/Sam svoj lekar/ Svetislav Bule Goncić
Svetislav Bule Goncić

Piše D. Mitrović

Ako se uveče kasno vrati iz “Ateljea 212”, ili sa puta, ujutro je gladan kao vuk i šali se da može da pojede i masnu krpu, ako mu je spremi žena

Smatra da je ono što jedemo u skladu sa svakodnevnim životom, vremenom i okolinom u kojoj živimo... a pošto nam je okruženje uglavnom zagađeno - takve su nam i namirnice koje imamo na trpezi

Poznati lik sa velikog i malog ekrana, i sa dasaka što život znače, glumac Svetislav Bule Goncić, na specifičan način razmišlja o životu -smatra da je ono što jedemo u skladu sa svakodnevnim životom, vremenom i okolinom u kojoj živimo... A, pošto nam je okruženje uglavnom zagađeno, kaže da su najčešće takve i namirnice koje su nam na trpezi .

- Biljke su po svoj prilici zdrave, jer ih u protivnom krave ne bi jele - šali se Goncić paleći cigaretu. - Ali, mi nismo krave, pa moramo da pojedemo i nešto drugo - nastavlja u šaljivom tonu glumac koga se oni što malo duže pamte sećaju iz davne 1975. godine kada je debitovao ulogom Raše u filmovima i TV serijama “Salaš u malom ritu” i “Zimovanje u Jakobsfeldu”.
Priznaje da, kada ga tokom dana očekuju mnoge obaveze, ujutro popije samo kafu i popuši nekoliko cigareta. Svestan je da to nije zdravo, međutim, drugačije ne može.

BULETOV RECEPT
PITA OD HELJDE

- 4 jaja
- 500 g sira
- 300 g kajmaka
- 1 čaša kisele pavlake
- 200 g heljdinog brašna
- 2 čaše pšeničnog brašna

Pomešajte heljdino i pšenično brašno, dodajte vodu da dobijete testo kao za palačinke. Ispecite nekoliko debljih. U nauljenu vatrostalnu posudu, stavite jednu, namažite je smesom sira i kajmaka i nastavite da ređate palačinke i maže fil. Poslednju palačinku prelijte kiselom pavlakom sa razmućenim jajima i pecite 20 minuta u srednje zagrejanoj rerni.

- U slučaju da imam malo više lufta, obavezno doručkujem sa suprugom i ćerkom. To je za nas pravi pravcati ritual. Ako sam se veče pre toga kasno vratio sa predstave u “Ateljeu 212”, ili sa nekog putovanja, obično sam gladan kao vuk. Za doručak mogu da pojedem čak i gulaš. Ma, kakav gulaš, i - masnu krpu! I ona mi je slatka, ako mi je žena spremi!

S obzirom da se zbog prirode posla neredovno hrani trudi se da uz doručak pojede i neku voćku, ili popije prirodan sok, za bolje varenje. Izbegava uopšte mesne prerađevine, kao i cela njegova porodica kojoj su često na trpezi proizvodi sa oznakom zdrave hrane.

Rođen u Kladovu 1960. Svetilasav je detinjstvo proveo na beogradskom Dorćolu. Od majke Miroslave, koja je bila domaćica, naučio je da je crni luk izuzetno zdrav, da pomaže ako se stavi na istegnutu tetivu, ali i da je kantarion potopljen u maslinovom ulju melem za brojne bolesti.

- Ponekad volim da popijem crni indijski čaj, a omiljena jela su mi pita od heljde i kupus na hiljadu i jeden način. Ništa od toga, nažalost, ne umem da spremam, jer me kulinarstvo nikada nije interesovalo.

Svi članovi porodice Goncić vole da jedu pecivo, bez obzira da li je slatko, ili slano, kao i hleb. Buletu je omiljen crni i gnjecav, koji je prvi put probao u Nemačkoj, dok je snimao “Oktoberfest”.

- Zbog toga sam se svojevremeno nosio mišlju da otvorim pekaru, ali sam odustao, jer su naši apetiti toliki da ne bi ništa ostalo za prodaju - šali se.

Odaje nam “top sicret” tajnu da voli kolače u svim oblicima, bojama i ukusima i da može da pojede sam celu tortu.
- Kolači za mene imaju i simbolično značenje! Ako ima materijala, to jest para, to se automatski odrazi i na njihov ukus i izgled, ali ako su finansije utanjile onda su, ma kako spolja različito izgledali, istog ukusa! Kao i oni iz većine poslastičarnica.



U ovom broju:

BILJE

NOVOGODIŠNJE DRVO
Nežna jela bolest tera

DVA LICA AMBROZIJE
Lekovita zloća

VRSTE KOJE NESTAJU
I bašta u čituljama


ZDRAVLJE

DIJETA
Skinite pritisak s klackalice

DEMENCIJA
Aktivne vijuge duže pamte

MULTIPLA SKLEROZA
Kad nervi ukoče život

KOMPJUTERSKE ALERGIJE
Kijate li pred monitorom


JAPANSKA TAJNA
---------------
Budite LEPI
ZA samo
NEDELJU DANA!
------------------
- nega kože
- ritualno kupanje
- vodite ljubav ujutru
- vežbe i ishrana


U NAREDNOM BROJU
DODATAK NA 16 STRANA
100 najboljih recepata
Bilja&Zdravlja
+
horoskop za 2007.