Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Cvekla za dobru krv
Lekovito povrće
Piše M.N.

Malo je onih koji ne vole “krvavu salatu” pre svega zbog ukusa, naročito u kombinaciji s renom, i nezavisno od toga što osnažuje krvne sudove

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.

Vitamini i minerali
Od vitamina u cvekli ima najviše vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2 i PP. Ovo povrće može da se pohvali i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum, cezijum i stroncijum. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, što se preporučuje vegeterijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mleko, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12.

Vlakna za varenje
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku. Dovoljno je da pojedete 5 srednjih glavica cvekle da biste zadovoljili dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima ( 30g/dan ).

Gvožđe za krv
Ima povrća bogatijeg gvožđem, ali često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg, takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita.

Jedna mana
Cvekla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle ), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.


U ovom broju:

BILJE

NOVOGODIŠNJE DRVO
Nežna jela bolest tera

DVA LICA AMBROZIJE
Lekovita zloća

VRSTE KOJE NESTAJU
I bašta u čituljama


ZDRAVLJE

DIJETA
Skinite pritisak s klackalice

DEMENCIJA
Aktivne vijuge duže pamte

MULTIPLA SKLEROZA
Kad nervi ukoče život

KOMPJUTERSKE ALERGIJE
Kijate li pred monitorom


JAPANSKA TAJNA
---------------
Budite LEPI
ZA samo
NEDELJU DANA!
------------------
- nega kože
- ritualno kupanje
- vodite ljubav ujutru
- vežbe i ishrana


U NAREDNOM BROJU
DODATAK NA 16 STRANA
100 najboljih recepata
Bilja&Zdravlja
+
horoskop za 2007.