Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Nežna jela bolest tera
ZIMZELEN
Jelke se setimo za novogodišnje i božične praznike kada je kitimo i prizivamo gorske vile i ne znajući da leči, ne samo med jele, već i žvakanje posve mladih grančica

Mada je jela (Abies alba Mill. Porodica Pinaceae) najčešći gost u našim kućama tokom božićnih i novogodišnjih svetkovina, za njena lekovita svojstva se malo zna. Žvakanje posve mladih grančica jele deluje na izlučivanje mokraće, a primenjuje se i protiv osipa, skorbuta i glista. A od mladih izdanaka i iglica, punih vitamina C, priprema se i čajni oparak /preliva se vrućom, ali ne i ključalom vodom i ostavi 5 do 10 minuta/. Pije se topao s medom, protiv kašlja, katara i gripoznih infekcija. Dobar je i za čišćenje krvi.

Istorija beleži da su narodi kad dođu nesreće, rat, ili epidemija skorbuta, od iglica jele kuvali čaj i tako nadoknađivali manjak vitamina C u ishrani. Njena prirodna staništa su planine srednje i južne Evrope, od Pirineja na zapadu, do Karpata na istoku. Raste ravno, poput sveće, listovi su u obliku iglica, raščešljani i dugi, sa dve bele pruge na naličju. Mirisi izdanaka i drveta su prijatni i smolasti, dok je ukus gorkast. Iglice na granama ostaju više od osam godina. Šišarke stoje uspravno, dugačke su 10-30 i široke do 5 cm.

Jela uglavnom raste na zemljištima bogatim humusom, a u planinskim predelima javlja se i do 1500 m nadmorske visine uz bukvu, smrču, bor i druge vrste koje formiraju mešovite šume. Kod nas je ima na planinama istočne, zapadne i centralne Srbije (Rtanj, Maljen, Stara planina, Kopaonik i dr.) i za ovo lepo i dugovečno drvo vezana su mnoga narodna verovanja. Između ostalih i to da u krošnji jele stanuju gorske vile.


Kao biljne lekovite sirovine upotrebljavaju se etarska ulja koja se dobijaju destilacijom uz pomoć vodene pare iz svežih četina, ili šišarica. Četine sadrže 0,2-0,5% etarskog ulja sa bornil-acetatom, alfa-pinenom, limonenom i drugim sastojcima, a šišarice više od 0,5% etarskog ulja bogatog limonenom.
Etarsko ulje četina jele deluje antiseptično, razređuje gusti bronhijalni sekret tako da se upotrebljava u obliku preparata za inhalaciju. Često se meša sa drugim etarskim uljima, ili njihovim izolovanim sastojcima. Ovi preparati preporučuju se za ublažavanje tegoba kod uobičajenih respiratornih infekcija (kijavica, nazeb, grip, upale sinusa, bronhitis...).
Ako se primeni lokalno (na kožu) ovo etarsko ulje povećava prokrvljenost na mestu koje se namaže i stvara osećaj toplote. Često je sastavni deo masti, gelova, kupki i drugih preparata koji se utrljavaju, ili koriste kao dodatak kupkama za ublažavanje bolova kod reumatizma i išijasa i tegoba kod katara gornjih disajnih puteva. Etarsko ulje četina jele koristi se za kozmetičke preparate, ulje šišarki takođe, ali i za dobijanje limonena.
Violeta Popov, dipl. ph

Sirup
Sirup od jele odlično je sredstvo za lečenje prehlade, bronhitisa, tuberkuloze pluća, ili teškog disanja.
Priprema
* u rano proleće sabrati nekoliko kg mladih izdanaka, ili pupoljaka jele, pa na to do vrha naliti vodu, ugrejati na laganoj vatri brzo i uz stalno mešanje i na svaki kilogram izdanaka dodati 1/4 kg luka, 1/4 kg kandiranog šećera i 1/4 kg meda, pa sve to dobro promešati dok ne nastane gust sirup
Sipati u staklene tegle, dobro zatvori i čuva na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ako se sirup stvrdne, treba ga rastvoriti u toploj vodi, a ako se upoplesnjivi, treba ukloniti sloj i pokriti pergament papirom dobro natopljenim u alkoholu, ili jakoj rakiji.

PAŽNJA
MOGUĆA ALERGIJA

Preparate za inhalaciju i utrljavanje u kožu sa etarskim uljima jele ne bi smeli da koriste pacijenti sa alergijom na neku od njihovih komponenti, ili sa bronhijalnom astmom. S obzirom da ovi preparati često sadrže mentol, kamfor ili 1,8-cineol, ne smeju da se primenjuju blizu nosa odojčadi i male dece.
Ako se topao pije u krevetu, deluje na jače izlučivanje znoja. Vrlo je efikasan i u suzbijanju prolećnog umora, kada u organizmu dolazi do pomanjkanja vitamina C. Redovnim uzimanjem ovoga čaja može da se prebrodi avitaminoza C.
Priprema:
* pupoljci i mladi izdanci jele (na 1 šolju vruće vode staviti 2 kašičice)
Zasladiti medom.


MOĆNA KLEKA JAČA OD LEKA
Kleka je izvanredna za razne plućne bolesti i želudac


Obična kleka, ili borovica (Juniperus communis), zauzima značajno mesto u narodnoj medicini. Zanimljivo je da u zavisnosti gde raste, može da bude patuljasta, ali i da dosegne 7 metara.
Listovi su igličasti, u početku svetlozelene boje a kasnije tamniji, sa plavkasto belom linijom po sredini gornje strane. Nije zahtevna biljka pa raste i na kamenitim i kraškim terenima.
Svi delovi oslobađaju karakterističan, fin miris, a i drvo, i iglice pri sagorevanju daju miris balzama. Ukus bobica je gorko-slatkast i mirisan.

Obična kleka je u celosti lekovita, posebno njeni plodovi. Sakupljaju se od jeseni, pa sve do zime i suše na provetrenom mestu. Na isti način se ostavljaju i osušene iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno iseckaju.

Od brojnih lekovitih sastojaka najvažnije je eterično ulje koje leči infektivne plućne bolesti, vlažne plućne gangrene, kao i teške tuberkulozne procese na plućima.

Čaj od ploda
* 1 kašičica dobro zgnječenih plodova popari se u 1 šolji vrele vode i ostavi pokriveno 5 do 10 minuta, procedi i pije dnevno do 2 šolje, zaslađeno kašičicom meda, ili šećera
Napomena
Ako se ovaj čaj pije zbog oboljenja želuca i creva, ili dijabetesa, ne treba ga zaslađivati.

PAŽNJA
OSETLJIVI BUBREZI

Oni sa osetljivim bubrezima ne smeju da piju čaj od kleke, zbog mogućeg nadražaja, ili upale bubrega, kod kojih dolazi do izlučivanja belančevina i krvi u mokraću.

Klekin sirup
* 1/2 kg klekinog ploda kratko prokuvati u 3 l vode, zgnječiti ih i još jednom prokuvati uz dodavanje vode po potrebi, pa prokuvanu masu procediti kroz sito i ostaviti da se ohladi, da bi mu se dodalo toliko meda koliko da se se napravi sirup
Ostaviti u dobro zatvorenim teglama.
Deci se daje 3 x dnevno 1 sat pre obroka po 1 kašićica sirupa, a odraslima po 2. Leči pomanjkanje apetita, osetljivost pluća, pa čak i tuberkulozu.

Za želudac
* terapija počinje sa 5 sažvakanih plodova 1. dana i nastavlja svakog dana sa plodom više dok se ne dostigne 15 plodova, a onda se broj na isti način smanjuje do 5 plodova dnevno

ŽVAKANJE PLODA

Žvakanje plodova kleke otklanja žgaravicu. Kod bolesti jetre i čireva na želucu, žvaće se ujutru 3 do 5 plodova natašte, a doručkuje tek nekoliko sati kasnije.

Prva asocijacija kad se pomene jela je da se kiti pred Novu godinu i da pod svoje zimzelene skute prima poklone kojima se najviše raduju deca, a retko kad se ovo drvo povezuje sa lekovitim delovanjem. Ali...


U ovom broju:

BILJE

NOVOGODIŠNJE DRVO
Nežna jela bolest tera

DVA LICA AMBROZIJE
Lekovita zloća

VRSTE KOJE NESTAJU
I bašta u čituljama


ZDRAVLJE

DIJETA
Skinite pritisak s klackalice

DEMENCIJA
Aktivne vijuge duže pamte

MULTIPLA SKLEROZA
Kad nervi ukoče život

KOMPJUTERSKE ALERGIJE
Kijate li pred monitorom


JAPANSKA TAJNA
---------------
Budite LEPI
ZA samo
NEDELJU DANA!
------------------
- nega kože
- ritualno kupanje
- vodite ljubav ujutru
- vežbe i ishrana


U NAREDNOM BROJU
DODATAK NA 16 STRANA
100 najboljih recepata
Bilja&Zdravlja
+
horoskop za 2007.