Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ponedeljak budi otrove
/Nauka potvrđuje/ Mikotoksini vrebaju
Pišu Prim. dr med. Sci. Jelisaveta Kunosić i
dr Ivana Džamić


Klima uređaji, itisoni i tepisi u kancelariji idealna su mesta za razvoj gljivica i termomiceta koje izazivaju simptome slične gripu, alergijske reakcije, pa čak i depresiju koje prestaju vikendom, a ponovo se javljaju svakog ponedeljka

Kada se neko razboli pravo je olakšanje ako se pronađe uzrok i odgovarajući lek. Komplikacije se, međutim, javljaju u slučaju da uzročnici ne mogu da se detektuju, a ni organizam ne reaguje odbrambenim sistemom. Pritom pacijent ima simptome opšteg karaktera: malaksalost, slabost, mučninu, glavobolju, povraćanje, kožni raš, povišenu temperaturu, a u gorem slučaju halucinacije, epileptične napade, hemoragični sindrom, dolazi do spontanih abortusa, oštećenja jetre, pa i smrti.

Šta mogu da budu uzroci?
Sve više naučnika ukazuje da su “nepoznate ubice” u stvari mikotoksini koji deluju na mozak. Znani su oni i od ranije, ali u dobroj varijanti! Zahvaljujući mikrotoksinima razvila se antibiotska era čiji je najpopularniji proizvod penicilin koji je spasao milione života.

Ovom prilikom ćemo da se pozabavimo drugom stranom medalje, koja se često zanemaruje.
Danas mnogi rade u zgradama koje imaju erkondišne u kojima vazduh cirkuliše kroz tople i vlažne cevi. To su idealni uslovi za razvoj gljivica i termomiceta, koje se uduvavanjem ubacuju u radne prostorije i izazivaju simptome slične gripu, ili nekim oblicima alergijskih reakcija gornjih respiratornih puteva. Javlja se i neraspoloženje (čak i depresija) koje nestaje vikendom, ili tokom praznika, da bi se početkom radne nedelje ponovo pojavilo. To je već poznati “sindrom bolesti vezan za zgrade”. Njemu pogoduju i plesni iz itisona sa podova i zidova u kancelarijama, tako da radnim danima raste armija “polubolesnih” koja se osipa za vikend.

Lek za ove tegobe je jednostavan - češće otvarajte prozore i provetravajte prostorije u kojima radite, rešite se itisona, ili teških tepiha, zadržite klima uređaj ako je neophodan, ali ga koristite samo kad je stani-pani!

A, šta da se radi ako mikotoksina ima u hrani?
Ti produkti delovanja gljivica (plesni) su najčešće enzimi, ili proteini, unose se inhalacijom, preko kože, ili otvorenih rana, a bolesti se zovu mikotoksikoze. Oštećuju tkiva kičmenjaka, izazivaju bolesti koje nisu zarazne, ali ni tretman lekovima gotovo da nema nikakav efekat. Ove bolesti nejčešće imaju sezonski karakter (u vreme kada je gljivica najaktivnija, ili kada se koriste namirnice u kojima se nalaze).

Najranije prepoznata mikotoksikoza je ergotizam čiji je uzročnik raž zaražen “ražanom glavicom”, a jedan od najačih mikotoksina (aflatoksin) je proizveden iz plesni (Aspergillus flavus) i može da prouzrokuje i akutne i hronične probleme. Aflatoksin B1 najtoksilčniji je u grupi, ima kancerogena, mutagena i teratogena svojstva, a najčešće napada kukuruz, kikiriki, pirinač, seme pamuka i koštunjavo voće.

Pored već pomenutih simptoma neki toksini prouzrokuju pad imunog sistema (bez drugih vidljivih simptoma), neki izazivaju alergijske reakcije, ili iritacije, a neki prouzrokuju oboljenje i smrt životinja na farmama.

Situaciju dodatno otežava činjenica da se mikotoksini teško dezintegrišu! Ne pomaže čak ni kuvanje, ni zamrzavanje, ni digestija. U Evropi, istini za volju, postoje propisi o dozvoljenoj količini mikotoksina u hrani, ali pitanje je koliko smo u stanju da se borimo protiv namernog zagađenja zemljišta i hrane ovakvim biološkim oružjem. Jer, zna se da je u opcijama biološkog rata i avionsko “zaprašivanje” biljaka mikotoksinima (ima više od 300 vrsta mutiranih termootpornih plesni) od čega stoka poboljeva, a ljudi koji jedu zagađenu hranu gube snagu, imunitet, pa i glavu!

Ovaj metod se u gajenju biljaka već primenjuje na obroncima Avale, a kada je reč o individualnoj zaštiti može da se koristi preparat koji sadrži nanotehnologijom aktiviran zeolit (megamin). On će, kao veliki sunđer, da pokupi svu nešistoću iz ogranizma!

Na sreću i za to ima leka! Za sada se tim problemom bave samo entuzijasti, a možda će već sutra da bude obaveza svakog proizvođača da zemljište zaštiti od toksina, teških metala, radionukleida... Ida na njivama uspevaju zdrave, organski gajene, čiste, nezagađene i ukusne biljke na kojima će da nam zavidi ne samo Evropa, nego i ceo svet!
Reč je o klinoptitolitu (poznatijem kao zeolit), vulkanskom mineralu kojeg ima na obroncima Kopaonika, u Igrošu kod Brusa, u blizini Aranđelovca, na Kosmetu... Kada se njim, ali i još jednim dodatkom, obradi zemljište i unište svi toksini opasnosti više neće da bude. Popraviće se zdravlje, ojačaće imunitet, nestaće alergije, kožne promene i druge hronične, neprepoznate i teško izlečive bolesti i stanja .



Sadržaj:

Kaćun ili salep
Afrodizijak u obliku polnih žlezda

Narodna medicina
Kleka jača od leka

/Rekreacija/ Kardio trening
Gore SNAGA dole VAGA

U jeku infekcija
Kako da ojačate imunitet

Sport i zdravlje
Astma pobeđena na strunjači

/Zdravlje/ Spondiloza
Bolest srednjeg doba

Mikotoksini vrebaju
Ponedeljak budi otrove