Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ojačajte imunitet
U jeku infekcija
Zima je doba godine u kom je organizam veoma sklon različitim bolestima zbog klimatskih promena kojima telo mora da se prilagodi. Tada trošimo mnogo energije zbog čega slabi i imuno sistem, pa je osnovna bitka za zdravlje održati odbranu organizma prirodnim sredsvima i zdravim načinom života.

Vitamin D
Nedostatak svetlosti sunca može da bude uzrok čestih šmrcavica u zimskom periodu. Pada i nivo koncentracije vitamina D, a baš on osnažuje imunitet. Kako su dani kraći, naše telo proizvodi manje vitamina D /jer mu je za to neophodna sunčeva svetlost/. Dobro rešenje su svakodnevne 15-tominutne šetnje na podnevnom zimskom suncu, kao i vitaminom D obogaćena ishrana - više mleka i masne ribe (losos, haringa, skuša).

Uticaj ishrane
Postoji način da se ojača imunološki sistem. Najbolje je imati zdravu ishranu, puno se kretati, dovoljno spavati i napraviti optimalan balans između stresa i opuštanja. Što se tiče ishrane, jedite više voća i povrća, naročito kupus, kelj, svo citrusno voće, orahe i bundevino seme. Ovim ćete obezbediti C i E vitamine, kao i magnezijum, a upravo su oni bitni za efikasnu odbranu. Ne treba zaboraviti ni proteine, pa jedite dosta obranog mleka, mahunarki i ispoštenog mesa.

Faktori rizika
U činioce koji ugrožavaju imuno sistem ubrajaju se nikotin, previše alkohola (više od 2 čaše vina dnevno), stalan stres, preterivanje u sportu, zatim loša ishrana sa mnogo proizvoda od belog brašna, konzervirana, ili gotova jela, naporne dijete za mršavljenje, kao i društvena neprilagođenost.

Još nije pouzdano dokazano kako se prenosi grip. Zna se da se razvija između 8 i 24 sata posle zaraze. Podaci govore da se virus influence češće prenosi preko šolje za kafu, kvake na vratima i telefonske slušalice, nego kašljanjem i ljubljenjem. Ovaj virus preživljava na različitim površinama oko 3 sata. Zato tokom prehlade, često perite ruke.

Brza rešenja
Najboje je reagovati u početku. Ako mislite da ste se zarazili, primenite sledeće mere i pomozite sebi:
•     jedite supu od šargarepe, celera, luka i krompira, mada je dobra i pileća, zbog velike količine cinka /istovremeno izbegavajte toplo mleko sa medom, jer pojačava proizvodnju sluzi/
•     čaj od lipe popijen vruć, a posle toga i utopljavanje, izazvaće znojenje, a to je jedan od puteva za izbacivanje virusa
•     čim osetite bol u grlu, aktivirajte timus, grudnu žlezdu koja se smatra centralnim regulatorom odbrambenog sistema, a možete je stimulisati blagim lupkanjem po području sredine grudnog koša, iznad gornje ivice grudne kosti /ovo je dobro i za prevenciju/
•     kod začetka gripa preporučuju se mnoga homeopatska sredstva, ali nažalost, homeopatski preparati nemaju preventivno delovanje
Ukoliko i dalje niste zadovoljni sopstvenom odbranom, probajte sledeći četvoronedeljni program.

Prva nedelja: Detoksikacija
Prva nedelja je nedelja čišćenja – posle jednodnevnog posta, hranite se zdravo, a kratanjem i opuštanjem olakšaćete izbacivanje štetnih materija.
1.     dan – izbacivanje toksina
Jednodnevnim postom, tokom kojeg ćete jesti samo neljušteni pirinač, ili krompir (bez soli) i piti 2-3 litre vode, ili biljnog čaja, olakšaćete oslobađanje toksina i drugih štetnih materija.
2.     dan – 5 voćnih obroka
Potrudite se da svaki dan unesete 5 puta voće, ili povrće u količini koja bi mogla da stane u vašu šaku. Ovo možete ostvariti i unošenjem sokova, kao i korišćenjem smrznutog povrća, npr: za doručak dodajte šaku grožđa u musli, kao užinu pojedite jednu jabuku, za ručak, uz glavno jelo, jedite svežu salatu, za užinu 1 pomorandžu i za večeru varivo.
3.     dan – redovno kretanje
Nikada nije kasno da započnete bavljenje rekreacijom. To može da bude i 3 do 4 x nedeljno 20-30 minuta šetnje. Ako vam kondicija to dozvoljava trčite, hodajte, ili plivajte 30-60 minuta 4 x nedeljno.
4.     dan – svetlost
Da bi telo stvorilo vitamin D koji stimuliše imuni sistem, potrebno mu je sunce. Zbog toga budite bar 15 minuta dnevno na sunčevom svetlu.
5.     dan – cink
Cink je imunostimulator, a njegova optimalna doza je 15 mg/dan. Ima ga dosta u mlečnim proizvodima, plodovima mora i mesu.
6.     dan – opuštanje
Odvojte vreme za opuštanje. Zdravo je s vremena na vreme otići u krevet pre 22 h, makar i dugo posle toga čitali.
7.     dan – seks
Posle seksa stvaraju se i sekretuju tzv. hormoni sreće, a oni, takođe, podižu vaš nivo odbrane.

Druga nedelja: biljni preparati, masaža i san.
Oporavku imuno sistema pomoći će preparati na bazi ehinacee, puno dobrog sna i toplo-hladno tuširanje.
1.     dan – ehinacea
Preparati na bazi ove biljke koriste se na samom začetku prehlade, a i kao preventiva. Ipak, prilikom korišćenja moraju da se prave pauze, jer se pri dugotrajnoj upotrebi javljaju nus pojave.
2.     dan – kvalitetan san
Manjak sna pospešuje razvoj infekcija. Istraživanja pokazuju da nam je zimi potrebno oko 1/2 sata više sna.
3.     dan – zamena za kafu
Umesto kafe koristite zeleni čaj. On sadrži brojne vitamine, minerale, kao i elemente u tragovima. Popijte 3 šolje dnevno.
4.     dan – započnite tuširanjem
Jutarnje tuširanje toplom i hladnom vodom naizmenično ubrzaće vašu cirkulaciju. Prvo se tuširajte 2 minuta toplom vodom, pa par sekundi hladnom. Ovo ponovite više puta, a završite hladnom vodom.
5.     dan – dobro varenje
Kako se 70 % ćelija imunološkog sistema nalazi u crevima, onda je dobro rešenje uravnoteženje varenja. U ovome vam može pomoći 1 jogurt dnevno.
6.     dan – masaža četkom
Protok limfe obezbeđuje efikasan rad imuno sistema, a nju ćete podstaći ’’suvom’’ masažom četkom. Vodite računa da se uvek masirate ka srcu.
7.     dan – beli luk
Beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo. Opravdano je dodavati ga u sva jela kao začin. Ako vam smeta njegov neprijatan miris, probajte da žvaćete par listova peršuna.

Treća nedelja: vitamin C, blagotvorne kupke i prijatelji
Na redu su vitaminske bombe, vežbe disanja i mnogo zabavnih druženja.
1.     dan – vitamin C
Ovaj vitamin igra odlučujuću ulogu u radu imuno sistema. Mnogo vitamina C ima u paprici, kupusu, kelju i čaju od šipka, a dnevne potrebe čoveka kreću se od 100 do 200 mg.
2.     dan – opuštajuće kupanje
Topla kupka sa dodatkom eteričnih ulja jača imunitet i preventivno deluje na prehladu.
3.     dan – vlaknaste namirnice
Vlaknima bogata ishrana bitna je za zdravu crevnu floru. Voće, povrće, integralne žitarice, naročito seme lana, veoma su bogati vlaknima. Da ne biste dobili zatvor, neophodno je piti puno tečnosti.
4.     dan – pravilno disanje
Pravilno disanje podrazumeva disanje kroz nos, a ne na usta. Da biste povećali kapacitet pluća i organizmu obezbedili maksimalnu količinu kiseonika, vežbajte da svakog dana 2 do 3 x po 5 minuta duboko dišete.
5.     dan – magnezijum
Smatra se antistresnim mineralom, a stres potpuno ’’uspavljuje’’ vaš imuno sistem. Potrebna dnevna doza magnezijuma je 300 – 400 mg. Ima ga u svim zelenim biljkama, bananama, pivskom kvascu, mleku i pšeničnim mekinjama.
6.     dan – kontakti
Javite se nekome koga odavno niste videli i budite otvoreni za nova poznanstva.
7.     dan – potreba za slatkišima
Osim što ćete podstaći revitalizaciju ćelija, malo suvog voća, ili oraha smanjiće vašu potrebu za slatkim.

Četvrta nedelja: finiš ojačanje
U poslednjoj nedelji kure dodatno ojačajte svoj odbrambeni sistem uz saunu, kupku sa morskom soli i akupresuru.
1.     dan – imunodoping
Ren, cvekla i dragušac /Nasturtium. N. Officinale vulgaris/deluju kao biljni antibiotici.
2.     dan – moć saune
Bar 1 nedeljno posle fizičke aktivnosti priuštite sebi saunu, ili parno kupanje. Dokazano je da sauna štiti od prehlade.
3.     dan – morska so
Odlazak na more pravo je osveženje za zimom namučeni organizam. Kupka sa morskom solju nije baš prava zamena za more, ali svakako stimuliše imunološki sistem.
4.     dan – ajurvedski trik
Susamovo ulje nanesite na nosne otvore. Ovako ćete sprečiti isušivanje sluzokože, a i pomoći će vam da zaustavite infekcije.
5.     dan – stop za stres
U oslobađanju od stresa može vam pomoći akupresura – pritisnite tačku na unutrašnjoj strani lakta u trajanju od 20 sekundi. Ovo deluje i preventivno.
6.     dan – utoplite se
Leđa, naročito bubrezi i stopala ne smeju da budu hladna. Nosite crvenu boju, jer po teoriji o terapeutskom delovanju boja, ova boja greje.
7.     dan – ne pregrejavajte se
Pretoplom odećom uspavljujete svoj imuno sistem. Ovo važi i za vaš životni prostor. Optimalna sobna temperatura je 21˚ C.

Samotest
Rešite ovaj test i saznajte koliko dobro funkcioniše vaš imuno sistem.
Za svaki pozitivan odgovor dobijate po 1 bod, a na zbir dodajte i bodove za godine .
1.     Životno doba
a.     Do 40 godina 2 boda
b.     Od 41-55 godina 4 boda
c.     Više od 55 godina 6 bodova
2.     Način života
a.     Trebalo bi više da se bavim sportom (da/ne)
b.     Kada imam previše poslovnih, ili privatnih obaveza, teško se opuštam i loše spavam (da/ne)
c.     Mislim da sam lepa samo kad sam preplanula, pa zbog toga često idem u solarijum (da/ne)
d.     Volim svoj posao, ali često mi je svega dosta (da/ne)
e.     Hoću više izazova, uzbuđenja i radosti u životu (da/ne)
f.     Pušim više od 7 cigareta dnevno (da/ne)
g.     Retko sam stvarno srećna, iako ne oskudevam ni u čemu (da/ne)
h.     Bitni su mi prijatelji, ali često nemam vremena za druženje (da/ne)
i.     Partner me često ne razume (da/ne)
j.     Previše brinem (da/ne)
3.     Zdravlje
a.     Potrebno mi je dugo vremena da se posle infekcije potpuno oporavim (da/ne)
b.     Više od 3 x godišnje sam prehlađena, ili imam temperaturu (da/ne)
c.     Često imam bolove u želucu, gastritis, ili smetnje pri varenju (da/ne)
4.     Ishrana
a.     Često držim dijete (da/ne)
b.     Trebalo bi da jedem više voća i povrća (da/ne)
c.     Svakodnevno pijem alkohol, čak i po nekoliko čaša (da/ne)

Rešenje:
•     0-6 bodova: Bravo za vas! Vaš odbrambeni sistem radi savršeno.
•     7-14 bodova: Osrednje! Mogli biste pomoći vašem imuno sistemu. On ne funkcioniše optimalno. Da biste poboljšali stanje prođite predloženu četvoronedeljnu kuru.
•     15-21 bod: Oprez! Vaš imunitet je veoma loš, a posledice ne moraju da budu odmah primetne. U riziku ste, ipak, za oboljevanje od raznih infekcija. Pokušajte da promenite način života – zdrava ishrana, dovoljno kretanja i puno sna.


Sadržaj:

Kaćun ili salep
Afrodizijak u obliku polnih žlezda

Narodna medicina
Kleka jača od leka

/Rekreacija/ Kardio trening
Gore SNAGA dole VAGA

U jeku infekcija
Kako da ojačate imunitet

Sport i zdravlje
Astma pobeđena na strunjači

/Zdravlje/ Spondiloza
Bolest srednjeg doba

Mikotoksini vrebaju
Ponedeljak budi otrove