Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Voćni čajevi i ajvar osvojili rezidenciju
Zdravstveni bilten poznatih: Adžej Svarup, ambasador Indije u Beogradu
Adžej Svarup, ambasador Indije u Beogradu

Piše Svetlana Radovanović

Ambasadoru Indije u Beogradu i njegovoj supruzi odmah su se dopali čaj od nane i ajvar, a oduševljeni su i gostoprimstvom na koje svakodnevno nailaze

Na beogradskom Senjaku, u kući koju je Nikola Pašić svojevremeno izgradio za sina, rezidencija je ambasadora Indije. Od sredine oktobra tu žive gospodin Adžej Svarup i njegova supruga Čanda. Rezidenciju okružuje ogroman vrt u tradicionalnom stilu u kojem je i ruža koju je šezdesetih godina zasadio Džavaharlal Nehru kad je dolazio u posetu Josipu Brozu.

- Nekoliko meseci provedenih u Beogradu kratko su vreme da se naviknemo na novu sredinu, ali, gostoprimstvo srpskog naroda na koje svakodnevno nailazimo pomaže nam da se što pre snađemo - kažu ambasador i njegova supruga.

Da bi im dolazak u Srbiju predstavljao što manju promenu, u njihovom bagažu bilo je čajeva, začina, garderobe i bezbroj sitnica bez kojih indijsku tradiciju ne bi mogli ovde da neguju. Sve to ne bi nosili da su znali da će sve to moći da kupe u indijskom šopu u Zemun Polju. Upravo su oni imali čast da otvore prodavnicu čiji je vlasnik njihovo sunarodnik.

S obzirom da je Indija poznata kao zemlja druge tradicije pripremanja i ispijanja čaja, razgovor započinjemo uz čaj, o čaju.

- U Indiji postoje tri tradicionalana čaja - kaže ambasador Svarup. - Dardžiling je najpoznatiji i najskuplji, potiče iz istoimenog brdovitog i prelepog kraja severne Indije. Nilgiri potiče sa juga Indije, gaji se na padinama, za njim je najveća potražnja. Treći je asam, idealna kombinacija boje i ukusa. Mojoj supruzi i meni najviše odgovara dardžiling, pijemo ga sa mlekom, ja bez, a supruga sa malo šećera.

PRIPREMA ČAJA

Kad priprema čaj, gospođa Svarup nikad ne koristi filter kesice, već isključivo osušene listiće biljke:
- Vodu stavim da provri, manju količinu sipam u čajnik, promućkam i prospem!Posle stavim listiće čaja, prelijem vrelom vodom i zatvorim. Na čajnik obavezno navučem specijalnu navlaku, koju zovemo odelce, a služi da sačuva toplotu. Posle nekoliko minuta čaj sipam u šolje, po želji dodam mleko, šećer ili med i služim dok je topao.

Ambasador kaže da je probao i naše čajeve, voćne i od hibiskusa, da su mu se dopali i da namerava da isproba i ostale. Od naših domaćina saznajemo da indijska kuhinja obiluje brojnim slatkim poslasticama i da ni jedna proslava ne može bez njih. I pored toga gospođa i gospodin Svarup izbegavaju slatkiše, jer nisu dobri ni za zdravlje, ni za liniju.

- Kolače gotovo da ne jedemo, jer bi se u protivnom brzo ugojili, a to ne želimo. I supruga i ja se bavimo sportom, ja i jogom još od dečačkih dana i mnogo šetam, a supruga svakodnevno vežba na traci za trčanje. Pravi mi i društvo u šetnjama.

Veruju naši sagovornici u drevni način lečenja ajurvedu, ali na sreću nisu bili u prilici da je koriste za teže bolesti, već za manje zdravstvene probleme.

- Verujemo i u homeopatiju i uverili smo se da su homeopatski lekovi izuzetno efikasni kada su u pitanju prehlade, bolovi u grlu, problemi sa promuklošću, grip, povišena temperatura, stomačni problemi... Koristili smo ih oboje, kao i naša ćerka i znamo da ne izazivaju štetne propratne pojave. U Indiji je homeopatija izuzetno popularna i izučava se na nekoliko koledža.

TAJNA LEPOTE
MASKE OD SOČIVA I GLINE

- Za negu lica koristim dve maske koje sama pravim – otkriva nam gospođa Svarup. - Jedna je od sočiva u prahu kojem dodam mleko, napravim žitku masu, nanesem je na lice, ostavim 15-tak minuta, pa sperem mlakom vodom. Druga je od praha braon gline u koji se dodaju mleko, ili ružina vodica, i smesa se namaže na lice, sačeka da se osuši, pa spere mlakom vodom. Koristim i ajurvedske kreme i idem na masaže koje mi izuzetno prijaju.

Iako je za kulinarske specijalitete u rezidenciji zadužena kuvarica, gospođa Svarup često nadgleda pripremu, ali ne propušta da svojevučno napravi svoj specijalitet - kiselo mleko sa malim procentom masnoće. Ne spadaju, vele, u tipične Indijce, jer ne jedu ni preterano začinjenu hranu. I pored toga imaju veliki kolekciju začina koju nisu mogli da nam ne pokažu. Posebno ističu karanfilić, koji se u našim krajevima koristi kad se kuva vino i za pekmez od šljiva, a u Indiji je i lek protiv zubobolje.

- Veliki kardamon koristimo kao začin, a mali grickamo da bi osvežili dah - objašnjava gospođa Svarup. - Koru cimeta najčešće ubacimo kad se kuva pirinač i za jela od jagnjetine i po pravilu je izvadimo kad se priprema jela približi kraju. U indijskoj kuhinji se isključivo koriste sveži listići karija, ali ja sam ih osušila na suncu da mi traju što duže, jer nisam znala da i ovde mogu da se kupe. Lišće i seme korijandera je začin u mnogim jelima, slatko seme anisa još je jedna vrsta koja služi kao osveživač daha, koriste se i turmerik (kurkum), kardamon, koji je izuzetno skup i osim u jelima koristi i za čajeve za dijetu, kim, takođe u jelima i za čajeve za stomačne tegobe, posebno kod beba.

MODA
ZAPADNJAČKA SAMO ZA ŠOPING
 
- Na zvaničnim prijemina nosim tradicionalnu indijsku odeću poput sarija, šalvar kamiza (duga tunika sa širokim, komotnim pantalonama) i kurta (duga košulja krojena uz telo i nosi se preko pantalona), a kod kuće sam uglavnom u pantalonama i udobnoj garderobi - kaže supruga ambasadora Indije i dodaje da kad krene u kupovinu obično obuče nešto zapadnjačko. - Uglavnom pratim modu, a o novim tendovima informišem se iz indijskih časopisa.

Većinu navika bračni par Svarup, dolaskom u Beograd nije promenio. Tokom dana obično imaju tri obroka, doručak oko pola devet /najčešće `engleski” sa tostom, jajima i žitaricama/, ručak oko pola dva i na meniju je neko jelo od pirinča, sočiva i povrća, uz obavezan čapati (pljosnate lepinjice koje se mese od brašna celog zrna žitarice i vode, pa peku u tiganju ili na plotni), a vreme, kao i ono što će biti na trpezi za večeru, najčešće zavisi od obaveza.

Dok se rastajemo sa ljubaznim domaćinima uzgred ih pitamo da li su imali prilike da probaju naše specijalitete?
- Probali smo ono od paprike....? - kaže gospođa Svarup, ali ne može da se seti naziva.
- Da nije ajvar - pokušavamo da pomognemo.
- Jeste, donela nam je žena koja sprema rezidenciju i izuzetno nam se dopao - uz osmeh kaže supruga ambasadora Indije.


Sadržaj:

Bilje

SANDALOVINA
Moćne suze tropskih šuma

ANKSIOZNOST
Strah ublažen čajem

BILJNA DIJETA
Stas kao klas

ZELENA LEPOTA
Umijte krv za lep ten


Zdravlje

RAZVOJ BEBA PO MESECIMA
Homosapiens u pelenama

KAFA, ALKOHOL, DUVAN
Tri jahača bolesti

KUĆNA KOZMETIKA
10 trikova da blistate