Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Snežana voli sunčanu bajku!
Sam svoj lekar: Borka Tomović
Borka Tomović

Piše S. Radovanović

Mada po rođenju zimsko dete, obožava toplo vreme i duge šetnje pored reke, a u međuvremenu vesla na suvom u dnevnoj sobi, jer joj uloge sve više vezuju noge

Mlada 23-ogodišnja glumica Borka Tomović tek je diplomirala letos u redovnom roku na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a svoju prvu glavnu ulogu odigrala je dve godine ranije u pozorištu “Boško Buha”, u predstavi ` Snežana i sedam patuljaka`. Šira publika pamti je i po likovima iz čak četiri TV serije, od kojih se na malim ekranima još vrte `Mješovit brak` i `Ljubav, navika, panika`.

Glumu je zavolela još kao dete, kada je kao osnovac bila član glumačke radionice `Stvar srca` Mike Aleksića . Već tada, kao da je određen njen dalji životni put. Ova ljubav menjala je i mnoge njene navike. Mada pomalo spavalica, morala je već na fakultetu da ustaje ranije, jer su predavanja, ali i vrlo dinamične vežbe akrobatike, počinjali u osam časova.

- Čim ustanem mama mi cedi pomorandžu, a ja, ili popijem sok natenane uz jutarnju nes kafu, ili ga sipam u plastičnu flašicu i ponesem na fakultet. Tako često radim i danas. Naučila sam da dan startujem vedro i puna energije.

Odrastajući u toplini roditeljskog doma u centru Beograda, ona i njena četiri godine starija sestra Ana, naučile su mnoga pravila.

DORUČAK
Treba mi mnogo energije!

- Trudim se da obavezno doručkujem, jer je to najvažniji obrok. Volim da bude jači: sendvič, crni hleb, zimska salama, majonez, viršle, pršut... Potrebno je mnogo energije, jer mi je do 12 sati već mnogo obaveza iza mene.

- Mnogo mi nedostaje sestra, koja se nedavno odselila - kaže Borka. - U našoj kući o zdravoj ishrani brine mama Gordana. Najmanje jednom nedeljno sprema pastrmku, a svinjsko meso i beli šećer gotovo su potpuno proterani sa našeg jelovnika. Zdravlje dugujemo i piletini i telećim šniclama sa puno povrća!

Borka je od mame naučila da sprema domaći kolač sa višnjama. A njen dugogodišnji dečko Miroslav, mada studira prava, toliki je majstor kuhinje, da je često iznenadi nekim specijalitetom.

CVEĆE
Mamine ruke

- U stanu imamo puno cveća koje oplemenjuje naš prostor. Izbor je zajednički, ali je briga, ipak, najviše mamina! Ona ima čudotvorne ruke i sve joj uspeva.

- Ja imam ulogu asistenta, a on je glavni šef kuhinje. Često eksperimentišemo i improvizujemo. Tako je nedavno na našem meniju bila libanska kuhinja. Otvoreni smo da probamo nove ukuse i obišli smo gotovo sve specijalizovane nacionalne restorane. Jedino mi baš ne prija indijska hrana, jer je previše jaka i začinjena. Kod francuske kuhinje, imam problem, jer ne jedem sireve. Gotovo da sam alergična na mleko i mlečne prizvode. Kada mama sprema nešto od toga, meni pravi nešto drugo.

Nije baš neki sladukusac, pre bi se reklo kako je u tome pomalo izbirljivog ukusa. Voli jedino “ferero roše”, “jafa keks” i “milka” čokoladu sa lešnikom. Svi to znaju, pa su je i ovog puta za rođendan, obasuli ovim slatkišima. Mada je to bilo u decembru - još ima kućnih zaliha.
Iako `zimsko dete`, više uživa u toplom vremenu, jer se tada nalepše šeta. Živi u centru Beograda, samo stotinak metara od matičnog pozorišta “Boško Buha”, pa svuda ide pešice. Zbog obaveza u poslednje vreme prestala je da ide u teretanu, ali planira da se uskoro vrati i ovoj aktivnosti.

ZANIMANJA
Pozorište u kući!

- Sestra Ana je pozorišni reditelj, mama Gordana lektor u Filološkoj gimnaziji, a ja sam, eto, glumica! Zanimanja različita, ali dovoljno slična da se profesionalno razumemo i da budemo jedna drugoj velika podrška.

- Srećom, imam kod kuće spravu koja simulira veslanje, pa vežbam na njoj. U osnovnoj školi trenirala sam košarku i ritmičku gimnastiku. Svirala sam, doduše, i klavir i bavila se fotografijom.
Vodu pije samo `po zadatku`, jer nikad nije žedna. Njen izbor je isključivo flaširana i negazirana voda. Pije dosta voćnih sokova, onih prirodnih, po koji čaj od nane, hibiskusa, ili voćni, zaslađen bagremovim medom, ili slatkim od šumskih jagoda. Na proslavama i žurkama pije koktele, ili liker “bejlis”, jer voli slatkasta pića. Vino retko, isključivo domaće crno. Od sitnih poroka, tu je koka kola i slađa nes kafa. Zimi, i kada je u većim fizičkim naporima, pije šumeće vitaminske tablete, propolis preparate i jede med, a povremeno uzima i kompleks vitamina `duovit`.

- Opustim se gledajući pozorišne predstave, slušajući muziku... Dosta i čitam, a dobar deo vremena provodim sa dečkom i prijateljima. Ne pratim slepo modne trendove, a o tome informišem se iz inostranih časopisa. Privatno nosim sportsku odeću, patike, farmerke, trenerku... Uglavnom idem bez šminke, ili sa diskretnom zaštitom tena.

Poslednjih meseci počela je, kaže, još više da razmišlja o zdravom načinu života, pridržavajući se narodne izreke `nemoj da te pita starost, gde ti je bila mladost`. Veruje da posledice prate svaku grešku i najsitniji porok. Preventiva joj je, zato, važnija od lečenja!


Sadržaj

MATIJA BEĆKOVIĆ
Što fali PISCU fali i KNJIZI!

POTENCIJA
Seks pilula i bez nje!

NESTALE VRSTE
Stižu biljke iz epruvete

Top napici
Makrobiotičko lice čaja

Zeleno-crveni eliksir
Praziluk sa duplim C

Darovi prirode
Hrast u se i na se

Dijeta
Masaža topi salo

Tempirana ishrana
Krštenica kroji zalogaje

Ueči rju karate
Napravite od mišića oprugu