Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ono što fali piscu fali i knjizi
Zdravstveni bilten poznatih: Matija Bećković
Matija Bećković

Piše S. Radovanović

Ima Bećković teoriju o dve vrste debelih ljudi: jedni su ugojeni od splačina, drugi od dobre hrane; razlikuje ih po boji i mirisu kože , po energiji kojom zrače, a na različite načine su čak i bolesni i kada je o bolesti reč ubeđen je da ćitajuci nečiju knjigu možete da procenite koliko je autor mentalno i fizički zdrav, šta mu nedostaje - ono što fali njemu - fali i knjizi

Iako se čini da se o našem poznatom pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću sve već zna, svaki novi susret sa njim otkrije nešto novo. U to smo se uverili kada nam je otvorio vrata stana na Konjarniku u kome živi 36 godina i koji uskoro napušta.

Čim se prekorači prag Bećkovićevog doma zapljusnu vas njegove porodične uspomene sa slika, fotografija, iz brojnih knjiga i predmeta kojima je stan krcat.

- Došlo je vreme da napustim ovaj stan i da se preselim na Dorćol - kaže pomalo sa setom Matija Bećković. - Na taj korak sam se odlučio da bih bio bliži ćerkama, Ljudmili i Olji, i unučićima. U tom delo grada žive i neki meni dragi ljudi, tako da se unapred radujem šetnjama i druženjem sa njima i sticanju kondicije na onim uzbrdicma.

Matija Bećković je inače poznati šetač. Ume nogu pred nogu da pređe relaciju od Konjarnika do centra Beograda.

Najvažniji deo dana Matiji Bećkoviću je pre podne. Iz toga je proizašla i jedna od njegovih teorija da intelektualci koji nisu imali slobodno pre podne nisu ništa ni uradili u životu:
- U mladosti nisam obraćao pažnju je li jutro, ili veče, ali se pokazalo da mi je tokom većeg dela života najkreativniji deo dana pre podne. Po meni je bitno da se probudite i za radni sto sednete bistre glave. Dupla crna kafa, podeljena u dve šolje i sok od grejpfruta jedino je što uzmem u toku prepodneva. Sve češće popijem i čašu mlake vode. Dok nisam probao mislio sam da je to grozno, ali sam se razuverio čim sam probao. Sve u svemu, po meni je jako bitno za kreativan rad kupanje u koje spada i kupanje iznutra.

Tokom ratnih godina Matija je živeo u cnogorskom selu Velje Duboko i priznaje da ga prirodne lepote kojima taj kraj obiluje - nisu impresionirale.

ZNOJIM SE A NE RADIM!

- Dva puta nedeljno idem u saunu i tu provedem po sat vremena – otkriva nam Matija Bećković. - Prija mi i kao Crnogorcu, jer se znojim, a ništa ne radim. Zimi, posle saune, volim da se valjam po snegu, a prija mi i plivanje u kombinaciji sa saunom. Svojevremeno je idealno za tu kombinaciju bila kuća Jovana Raškova u Primoštenu, gde sam odlazio, jer mu je sauna bila na obali mora.

- Iznad svega sam želeo da odem u grad, u civilizaciju - priča Bećković i usput pali sveću u svećnjaku na pisaćem stolu.

Kaže da gori po ceo dan, jer ga smiruje dok gleda kako plamičak titra. A i nikuda ne žuri! Odaje nam tajnu da ima veliku zalihu osveštanih sveća.

- Pratim sve tekovine civilizacije, radim na kompjuteru, ali obožavam pisanje rukom, jer rukopis mnogo govori o čoveku - priča pesnik. - Sve što pišem prvo ispišem rukom, pa posle toga unesem u kompjuter. U suprotnom osećao bih se kao da sam u džemperu skočio u vodu i krenuo da plivam. Žao mi je i što će zbog komjutera da nestane i rukopis i grafologija i jedna čitava civilizacija!

Do skoro je mislio da obrok bez mesa nije obrok i da crnogorski pršut ne može da dosadi. Sada priznaje da se mesa zasitio. Uostalom, kad je jelo u pitanju oduvek je bio probirljiv. Zbog toga je propustio da jede i divne salate majke Zorke. Znao je da joj u tim prilikama kaže `nemoj mi to zelje, mogu ja i mesa`. Tek kao student je shvatio je da majka često kuva posebno za njega. Malo se postideo i prekinuo s tim.. Seća se da je oduvek voleo mleko i krajku. Nikad nije jeo sredinu. Obožava sladoled od vanile koji je najčešće kupovao u poslastičarnici `Pčela`u Valjevu i ` Međed` i „Pelivan“ u Beogradu.

SAVET
Red počinje u glavi

- Moj savet za fizičko i mentalno zdravlje je da ostavljajte stvari na njihovo mesto i nikad nećete doći u situaciju da ih tražite. Kad sve rasporedite na svoje mesto osetićete da ste nešto korisno uradili. Uspostavite na istom principu i relacije sa svetom, okolinom i sobom samim. Kome u glavi ima reda, ima u sobi, tašni... Razume se ima i istine u tome da nisu svi ljudi isti, pa one koji rade drugačije treba pustiti da zadrže svoju individualnost - kaže Bećković.

- Najčešće jedem usput i s nogu, onako kako sam navikao u detinjstvu. Znate ono, daju ti komad hleba i sira i do uveče si napolju. Tako se i sada hranim običnim danima, ali su zato vikendi rezervisani za porodične ručkove kod ćerki Ljudmile i Olje. Tada jedem po redu. Čak i kolače, koje inače ne volim.

Ima Bećković teoriju i o dve vrste debelih ljudi: jedni su ugojeni od splačina, a drugi od dobre hrane. Razlikuje ih po boji i mirisu kože i po energiji kojom zrače. Na različite načine su čak i bolesni. Kada je već o bolesti reč Bećković je ubeđen da i dok čitate nečiju knjigu možete da procenite koliko je autor mentalno i fizički zdrav i šta mu nedostaje. Ono što fali njemu - fali i knjizi.

- Nikada nisam bio sklon gojenju. Kilogrami se najčešće talože kad se najmanje radi.
Kad pitamo akademika Bećkovića kako ga zdravlje služi odgovara da je u mladosti bio bolešljiviji nego sada:
- Imao sam silnih problema sa stomakom mada nisam izgledao kao klasičani čiraš. Bio je to dosadni čir na dvanaestopalačnom crevu, morao sam strogo da pazim šta ću da pojedem. Kap vode, ili neke druge tečnosti pretvarala se u kiselinu. Spas u pravi čas stigao je u tridesetim godinama. Tada je medicina došla do revolucionarnog otkrića da čir izaziva virus i da lek “losek” rešava problem veoma brzo. Posavetovao sam se sa lekarom i posle tri sedmodnevne terapije, mojim mukama došao je kraj. Belo vino, koje nisam smeo ni da pogledam, bilo mi je posle izlečenja dozvoljeno, ali čajeve za bolje varenje nisam prestao da pijem do danas.
Što se tiče prevencije zdravlja smatra da su redovne kontrole neophodne, ali da je genetika, ipak, presudna.

- Ne pita lekar pacijenta bez razloga da li mu je neko u familiji bolovao od nečega. Ako jeste, šanse su manje, a ako nije, veće. Na sreću moja genetika je zdrava.


Sadržaj

MATIJA BEĆKOVIĆ
Što fali PISCU fali i KNJIZI!

POTENCIJA
Seks pilula i bez nje!

NESTALE VRSTE
Stižu biljke iz epruvete

Top napici
Makrobiotičko lice čaja

Zeleno-crveni eliksir
Praziluk sa duplim C

Darovi prirode
Hrast u se i na se

Dijeta
Masaža topi salo

Tempirana ishrana
Krštenica kroji zalogaje

Ueči rju karate
Napravite od mišića oprugu