Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Makrobiotički valeri na paleti zdravlja
Na čaju sa... Zorica Šujica
Zorica Šujica

Piše D. Mitrović

Baku je odneo rak, a majku izdalo srce, pa mi ne preostaje ništa drugo nego da se uhvatim u koštac sa genetikom uz pomoć makrobiotike: probirajući po zelenoj pijaci, sa sojom na stotinu načina i bez onoga što ima jak ukus i aromu!

Žena sa kožnim šeširom plameno crvene kose uletela je u prostoriju naoružana velikim sunčanim naočarima i mobilnim telefonom u ruci. Zorica Šujica je akademski slikar, profesor u Srednjoj grafičkoj školi, pomalo ekscentrik... Živi u Beogradu, u blizini Paliluske pijace, sa ćerkom Milicom i sinom Milošem. Poznata je i po tome što je dobar deo svog života posvetila alternativnim metodama čuvanja zdravlja i kada je to kod nas bila retkost. Danas je šetajuća škola zdrave ishrane, naročito makrobiotičke. I mnogi profesionalci mogu da joj pozavide na primenjenom znanju u ovoj oblasti.

Na makrobiotičkoj je ishrani danas po ćerkinim uputstvima. Izbegava klasičnu domaću hranu, samo popusti, kaže, iz učtivosti, kada ode na neko slavlje. Na pijaci kupuje vlaknasto povrće, kao što je bela šargerepa, jer skida masnoće sa zidova creva. Za kupus, posebno onaj crveni, veruje da je vrlo zdrav, pa ponekad primenjuje i dijetu za čišćenje organizma. Jede keks sa lanenim semenkama...

MOJI RECEPTI

Skuša u vinu
* skušu marinirati sa maslinovim uljem, pobiberiti i zamotanu aluminijskom folijom peći na tihoj vatri u rerni, a kad je pri kraju, preliti sa malo belog vina i ukrčkati

Sojina lekovita kaša
* zagrejati vodu na 35 stepeni i umutiti 1 čašu sojinog brašna u prahu (može i malo pivskog kvasca), pa uzimati ovu kašu ujutru na prazan stomak

- Moja baka je umrla od raka pankreasa i jetre, a ja se zdravom hranom borim protiv tog DNK nasleđa – kaže Zorica. - Proizvodi od soje i nemodifikovana soja vrlo su dobri protiv klimakteričnih tegoba. Makaroni sa dodacima heljde i koprive, preliveni hladno ceđenim maslinovim uljem, moj su specijalitet. Kupujem tofu sir koji malo propržim i dodam mlevenog bibera. Na Palilulskoj pijaci može da se kupi i sojin dimljeni sir, kao kačkavalj, vrlo zdrav.

Makrobiotički arsenal joj podrazumeva i biljni puter od ceđene soje, kao i integralni hleb sa lanenim semenom, ili ražani i ovseni. Uspela je da skine masnoće iz krvi i da ih dotera na normalne vrednosti, što smatra veoma važnim, s obzirom da je njena majka umrla od bolesti srca.
- Pijem sa ćerkom svaki dan banča čaj, mnogo je bolji od zelenog kineskog, a belo brašno stvara kiselu krv, kada je organizam podložan infekcijama. Pšenično belo brašno povećava i šećer u krvi, dok crveno vino izaziva želudačnu kiselinu. Kako je kravlje mleko štetno posle treće godine života, jer u ljudskom organizmu nema enzima za njegovu preradu, najbolje je piti sojino sa dodacima vitamina B, D i E!

Uzima i malteks med sa lecitinom. Jedno jaje nedeljno, a belanca za mišićnu masu. Sveže žumance koristi kao masku za lice, jer ima suv ten. Soja i plava riba, protiv osteoporoze i za zdrave zube, zbog kalcijuma i E vitamina. Redovno na kontrolu kod ginekologa i zubara. Koristi multivitaminske dodatke ishrani “ajkus preparate” izrađene od ajkuline jetre. Izbegava slatko i slano, jer veruje da je štetno sve što je ukusno!


Sadržaj

MATIJA BEĆKOVIĆ
Što fali PISCU fali i KNJIZI!

POTENCIJA
Seks pilula i bez nje!

NESTALE VRSTE
Stižu biljke iz epruvete

Top napici
Makrobiotičko lice čaja

Zeleno-crveni eliksir
Praziluk sa duplim C

Darovi prirode
Hrast u se i na se

Dijeta
Masaža topi salo

Tempirana ishrana
Krštenica kroji zalogaje

Ueči rju karate
Napravite od mišića oprugu