Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Grip beži od crvenog luka
Supa od crvenog luka ne smatra se bez razloga izuzetnim lekom protiv gripa. Za to postoji i naučno objašnjenje, jer je ova vrsta luka bogata flavonoidima, jedinjenjima koje spadaju u antioksidanse i jačaju obrambeni sistem.
U slučaju kijavice pomoći će 2-3 kašike sveže isceđenog soka crvenog luka sa malo vode, ili nekim sokom od povrća, dok se za kašalj preporučuje lek iz „bakine apoteke” - tečnost u kojoj je prokuvana glavica luka sa ljuskom zaslađena prženim šećerom.

Semenjem čistite vene
Kod nas uobičajena “zanimacija za zube”, semenke suncokreta i bundeve, mnogo su zdravije od industrijskih grickalica koje se gromoglasno reklamiraju! Obiluju polinezasićenim masnim kiselina koje snižavaju nivo holesterola, obaraju visok krvni pritisak i sprečavaju da se trombociti talože na mestu oštećenja krvnog suda, pa samim tim i da se stvori ugrušak.

Flašica đusa za 20 cigareta
Nutricionisti preporučuju da deca do 9 godina uzimaju 35-40 mg vitamina C dnevno, a odrasli 50-60 mg, ali i da se dnevne doze povećaju za trudnice na oko 70, a za dojilje i na 90 mg. Stručnjaci takođe smatraju da bi pušači /do 1 paklice /, kao i skloni čašici trebalo da povećaju dnevnu dozu za 40 %, dok oni koji su na poslu, ili u sredini gde žive izloženi aerozagađenju moraju da utrostruče dnevnu dozu /1/2 litra svežeg soka narandže/.

Jača srce i apetit
Mada na našim prostorima nije mnogo cenjen, u najlekovitije povrtarske kulture ubraja se paštrnak. Obiluje alkaloidom pastinacinom koji pomaže u suzbijanju stenokardije /bolovi u grudima koji nastaju zbog delimičnog, ili potpunog začepljenja arterije koja dovodi krv u srčani mišić/ i neuroza koje se manifestuju stezanjem krvnih sudova i grčevima u crevima. Pored toga koren paštrnaka koristi se kao diuretik, za regulisanje krvnog pritiska i jačanje apetita.


Sadržaj

MATIJA BEĆKOVIĆ
Što fali PISCU fali i KNJIZI!

POTENCIJA
Seks pilula i bez nje!

NESTALE VRSTE
Stižu biljke iz epruvete

Top napici
Makrobiotičko lice čaja

Zeleno-crveni eliksir
Praziluk sa duplim C

Darovi prirode
Hrast u se i na se

Dijeta
Masaža topi salo

Tempirana ishrana
Krštenica kroji zalogaje

Ueči rju karate
Napravite od mišića oprugu