Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vreme je za podbel
/Darovi prirode / Kalendar zdravlja
Piše J. M.
Žuti cvet sličan maslačku već se pojavio na napuštenim livadama i vreme je da se krene u lov na njegove moćne cvetove koji pomažu kod kašlja i stišavaju napade astme

Travari su već krenuli u berbu cveta podbela (Tussilago farfara) koji nazivaju „lekovitim korovom”. Kažu da ukoliko je zima blaga kao ova, počne da cveta i krajem januara.
Podbel se više upotrebljava u narodnoj, nego u zvaničnoj medicini. Neizostavan je u svim čajevima protiv kašlja, što potvrđuje i njegov latinski naziv (tussis - kašalj). Upotrebljava se i za ispiranje usta i grla, za obloge i klistiranje. Sprečava upale, a postojeće brzo sanira. Svoju lekovitost je potvrdio i kod ublažavanja, lečenja i stišavanja napada astme, kao i kod početka tuberkuloze pluća.

ZA DANE POSTA
RIBA U SOSU OD PODBELA

800 g ribljih fileta
1 kašika seckanog crnog luka
250 g posnog majoneza
1 kašičica rendane kore limuna
1 kašika sirupa od podbela
4 cveta podbela
4 kašičice limunovog soka
8 limunovih kolutova
2 kašike margarina
crni biber i so
Vatrostalnu posudu premazati margarinom i posuti crnim lukom. Poređati posoljene i pobiberene filete. Dobro sjediniti lajt majonez, sirup od podbela, limunovu koru i sok i ½ kašičice soli, pa preliti filete. Peći 20 minuta na 200 stepeni. Dekorisati cvetom i limunovim kolutovima. Služiti sa krompir salatom.

Zajedno sa bokvicom, list podbela je omiljeni lek narodne medicine, koji se opran i premazan mašću, ili uljem stavlja na uboje, posekotine, zagnojena i upaljena mesta. Koristi se i za obloge pri upali vena, čira potkolenice, opekotina, crvenog vetra i svih upala i otoka.
Raste na vlažnim, napuštenim livadama, oko potoka, izvora, na novim nasipima i vlažnoj ilovači. Za vreme cvetanja listovi su još pod zemljom i razvijaju se tek u aprilu i maju, a beru do kasne jeseni. Cvet i list su sličnog sastava i sadrže dosta sluzi, malo gorke materije (glikozid tusilagin), flobatanin, gailnu kiselinu, inulin i fitosterol.


RECEPTI:

Opadanje kose
20 g korena podbela
10 g cvetova nevena
Sastojke prelijte 1 l ključale vode i ostavite da vri 10-15 minuta, procedite, pa toplim čajem 2 x nedeljno istrljajte glavu.

Proširene vene
30 g lista i cveta podbela
20 g lista maline
20 g dugolisne bokvice
15 g medunike
15 g divlje jagode
Isitnite i pomešajte sastojke, prelijte l hladne vode, zagrevajte i pustite da ključa 3 minuta, pa prohlađen čaj pijte 3x dnevno po 1 šoljicu pre jela.

Protiv akni
3 kašike cveta i lista podbela
3 kašike lista bokvice
Sitno iseckajte sastojke, prelijte 1 l ključale vode i ostavite poklopljeno da se ohladi. Čaj procedite i zasladite medom, pa pijte tokom dana. Istovremeno na bolna mesta stavljajte oblog natopljen u neproceđenom ostatku čaja i to 3x dnevno po 2 sata (oblogu menjajte svakih 1/2 sata). Po skidanju obloga, bolna mesta obrišite mlakom kamilicom.
Ovaj recept koristite 5 dana.

Sirup od podbela
300 g svežih cvetova podbela
1 l vode
2 koluta limuna
2 koluta pomorandže
1 kg šećera
Na niskoj temperaturi 20 minuta kuvajte vodu, krupno isečene cvetove podbela i kolutove pomorandže i limuna. Procedite, dodajte šećer i na tihoj vatri kuvajte još 2 sata. Sipajte vrelo u zagrejane flaše i dobro zatvorite.
Sirup se koristi za pravljenje sladoleda i za prelivanje drugih poslastica, a rastvoren u kiseloj vodi odlično osvežava.

Iskašljavanje
30 g podbela
30 g komorača
30 g razgona
10 g korena ljubičice
Sastojke pomešati, pa 3 kašike popariti sa ½ l ključale vode i poklopiti. Posle 2 sata procediti, zasladiti medom i uzeti svaki 2. sat po 1 kašiku.

Ublažavanje kašlja
50 g lista podbela
50 g korena belog sleza
50 g komorača
1 list trupca
Jednu kašiku mešavine popariti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i na svakih 10 do 15 minuta uzimati po 1kašiku.

Upala grla i promuklost
40 g lista podbela
50 g korena sleza
30 g korena sladića
10 g korena ljubičice
Uzeti 3 kašike mešavine i kuvati u ½ l vode 10 do 15 minuta. Procediti i ponovo prokuvati sa 3 kašike meda, pa piti 2-3 šoljice dnevno.
Deci se daje ista mešavina čaja, ali uz dodatak 50 g kamilice.

Protiv prehlade
30 g podbela
30 g sleza
30 g vranilovke
30 g miloduha
30 g lipe
U 1 l vrele vode potopite 2 kašike mešavine, ostavite najmanje 1 sat, a pre upotrebe zasladite medom.


Sadržaj:

BILJE

LEKOVITI KOROV
Vreme je za podbel

BAHOVO CVEĆE
Smirite se bukvom

MAJČINA DUŠICA
Biljka zvana hrabrost


ZDRAVLJE

PLODNOST
Bukvar zamki steriliteta

MENOPAUZA
Recept za jake kosti

OČNA HIPERTENZIJA
Kad vid potopi voda