Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti iz laboratorije
Raj za bakterije
Alarmantna vest za zaljubljenike u mobilne telefone stiže iz Mančester metropoliten univerziteta! Ekipa mikrobiologa utvrdila je da najveći simbol našeg vremena predstavlja potencijalnu opasnost ne samo zbog zračenja, nego i zbog enormne količine bakterija koje se skupljaju na njemu. Na 6,5 kvadratnih santimetara aparata nađeno je nekoliko desetina hiljada bakterija, što je više nego na WC daskama, kvakama, pa čak i đonovima obuće. Razlog za to je toplota mobilnog! Ona obezbeđuje idealne uslove za razmnožavanje mikroba koje na aparat nanesemo rukama. Pronađeno je da čak i bakterija koja izaziva zapaljenje pluća i teške oblike meningitisa (Staphylococcus aureus), može da se nastani na mobilnom. Zbog toga čišćenje telefona deterdžentima sa antibakterijskim delovanjem nije posledica perfekcionizma vlasnika, već samo izraz brige za zdravlje.

Pršut povećava rizik
Naučnici iz Karolinskog instituta u Stokholmu nedavno su uradili istraživanje koje je pokazalo da se rizik za dobijanje tumora želuca povećava ako se na trpezi nađu veće količine mesnate slanine, kobasica, pršuta i dimljenog mesa. Jer, ispitivanja na više od 4.000 pacijenata potvrdila su da se rizik povećava između 15 i 38 % ako se dnevno pojede od 30 g ovih namirnica, pa naviše. Stručnjaci su ukazali da je glavni krivac za to tehnologija koja se koristi da bi se namirnice sačuvale – soljenje i dimljenje.

Sa kukova u grudi
Japanski naučnici su nedavno objavili da je razvijena nova tehnika za prirodno povećanje ženskih grudi za dva broja. To su postigli ubrizgavanjem masnih naslaga sa stomaka i kukova obogaćenih matičnim ćelijama u grudi i, kako tvrdi doktor Kotaro Jošimura hirirg iz Univerziteta u Tokiju, ova metoda se pokazala uspešnom u slučaju 40 pacijentkinja. Pritom nije bilo ozbiljnijih komplikacija, manje je opasna od ugradnje silikona i kao rezultat se dobija prirodniji izgled grudi.
Objašnjavajući ovaj novi metod Jošimura je rekao da se najpre isisa masno tkivo, obogati se matičnim ćelijama koje proizvode nove masne ćelje, a kad masa “naraste” inplantira se u grudi. Ukoliko bude potvrđena u širim naučnim krugovima ova prirodna metoda mogla bi uskoro da preuzme potpun primat u estetskoj hirurgiji, mada ima i stručnjaka koji na ovo otkriće gledaju sumnjičavo jer nosi potencijalne komplikacije i mogućnost nastanka kvržica.

Agresija u genima
Do sada je bilo uvreženo mišljenje da na ponašanje dece prevashodno utiče okruženje u kojem odrastaju, međutim, nedavno urađeno istraživanje u Univerzitetu u Virdžiniji je pokazalo da se agresivna i deca koja lažu i sklona su svađi takva rađaju. Jer, deca sa antisocijalnim genima, čak i ako su usvojeni i odrastaju u idiličnim uslovima, ponašaće se agresivno. Istraživanje je sprovedeno na 2000 dece, odnosno 1000 blizanaca, od kojih je pola bilo identičnih gena, a druga je polovina nosila pola jednakih, i pokazalo se da se delovi DNK odgovorni za ponašanje prenose kao boja očiju ili kose.


Sadržaj:

BILJE

LEKOVITI KOROV
Vreme je za podbel

BAHOVO CVEĆE
Smirite se bukvom

MAJČINA DUŠICA
Biljka zvana hrabrost


ZDRAVLJE

PLODNOST
Bukvar zamki steriliteta

MENOPAUZA
Recept za jake kosti

OČNA HIPERTENZIJA
Kad vid potopi voda