Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sanja Beograd više od Pariza!
/Sam svoj lekar/ Jelena Rozga
Jelena Rozga

Piše S. Radovanović
Posle serije koncerata zagrebačkog Magazina u beogradskom Centru Sava, na vrata Beograda ovoga puta kuca sama Jelena Rozga, mada u prepoznatljivom maniru i sa istom morskom lakoćom lepih nota

- Volim Pariz, ali sanjam Beograd i još veliki koncert u Centru Sava!
Ovo kaže Jelena Rozga koja je još kao klinka maštala da zapeva u grupi Magazin, a onda je zahvaljujući maminoj inicijativi svoje ambicije pretvorila u stvarnost.

Pamtimo je po romantičnim pesmicama, ali i po seriji izuzetno posećenih beogradskih koncerata. Sada već punu godinu Jelena uspešno gradi i svoju solo karijeru i planira novu posetu Beogradu:
- Zaista sam uživala da pevam pred ovom publikom i u gradu koji je bio i ostao epicentar muzičke produkcije celog regiona – kaže za naš časopis Jelena Rozga. - A što se moje solo karijere tiče, ne bi se moglo reći da je reč o čisto poslovnom apetitu, pre o sasvim prirodnoj želji da se oprobam u samostalnom nastupu. To je potreba za novim izazovima, i želja da se ostavi trag na muzičkoj sceni. Ne plašim se, ali postoji doza nestrpljenja da konačno izađem pred publiku.

BINGO
PUSTI SNOVI

Spavanje je Jeleni moglo debelo da se isplati, jer je nedavno sanjala loto kombinaciju brojeva koji su već narednog dana i zvanično izvučeni!? Nije žalila zbog propuštene “bingo šanse”, jer veruje da se nikada ne zna tačno za šta je to dobro!

Još u najranijem detinjstvu Jelena je pokazivala interesovanje za muziku i ples, pa su je roditelji u prvom razredu upisali na balet. Do kraja osnovne škole živela je u rodnom Splitu, a onda se preselila u Zagreb, gde je završila baletsku školu i odmah počela da igra u Hrvatskom narodnom kazalištu, briljirajući u predstavama `Labudovo jezero`, `Krcko Oraščić` , `Aida` `Trnova ružica`... A onda je njena majka pre desetak godina poslala Jeleninu kasetu sa probnim snimcima frontmenu Magazina Tončiju Huljiću i tako je sve krenulo u sasvim drugom smeru. Već posle prve pesme `Aha`, osvojila je srca publike, a svoje baletnake okačila o klin, da bi punu deceniju u “dresu” Magazina gradila estradnu karijeru, pevajući hit za hitom!

Na vrata beogradskog Centra Sava Jelena ovoga puta kuca sa svojim solo albumom `Oprosti mala`. Mada je reč o prepoznatljivom “magazinskom” maniru i pesmama sa nepogrešivom mediteranskom lakoćom, Jelenine balade već su stidljivo ušle i u uvo naše publike. Po svoj prilici, uskoro će moći da ih čuju i uživo!

- Najvažnije je biti zdrav, mada možda zvuči i kao kliše, ali je činjenica da od toga sve polazi; kada imaš zdravlje, kad pronađeš sebe, i kada shvatiš šta te čini srećnim! Važno je biti iskren i ne činiti ljudima ono što ne želiš da se čini tebi. Jer svi mi živimo u čudnim vremenima.
Jelena nam nudi svoj recept za dobro fizičko i mentalno zdravlje: što više smeha, pozitivnih vibracija i zdravog sna. Veruje da je san jedan od najznačajnijih faktora zdravlja, zbog čega je i sama postala zakleta spavalica.

- Najviše na svetu volim da se dobro i slatko naspavam. Pa da se onda polagano razbudim i sasvim sveža započnem dan prorodnim sokom od pomorandže.
Kako sa roditeljima još živi u Splitu, često ide u duge šetnje pored mora. Mada je poslom vezana za Zagreb, ta njena “plava ljubav” ne dozvoljava joj da se preseli:
- Na svu sreću, živimo pored mora, pa su šetnje obalom naša porodična navika. A to je dobro za psihičko i fizičko stanje. Bolje nego jurcati po teretanama. Na ovaj način održavam kondiciju koja mi je nephodna u ovom poslu. A druga stvar je ljubav. Za nju uvek treba imati vremena. Ostajem lepa zahvaljujući, između ostalog, stalnoj zaljubljenosti. Uvek moraš da nađeš slobodnog vremena za drage ljude, za porodicu, za prijatelje... Mada je posao na prvom mestu, čovek mora i da se opusti, jer se tako pune baterije. Posao mi je takav da sam retko u kući, pa ljubomorno čuvam svaki slobodan trenutak koji mogu da provedem sa roditeljima.

TABLOIDI
KAD SEVNU SKANDALI!

Nemilosrdni mediji nisu je mazili, ni kada joj je na `Dori` skliznuo gornji deo haljine, ni kada je kao gost jedne TV emisije izazovno prekrstila noge.
Fotografije su objavljene u gotovo svim tabloidima, ali nije se previše naljutila, verujući da mediji moraju da žive od takvih priča. Pričalo se, pa zaboravilo!

Preventiva joj je najvažnija, a ako nešto ozbiljnije zaškripi, tu je lekar. Alternativne metode za sada ne primenjuje.
- Da kucnem u drvo, zdrava sam kao dren! Sama brinem o svom zdravlju, koliko znam i umem. Posebno kad imam bezazlene zdravstvene tegobe, tipa upala grla, kijavica, stomačni problem... Jer, na putovanju mi se desi da se prehladim, a da ne mogu do lekara.
Lep i zdravi izgled Jelena duguje višegodišnjem bavljenju baletom, ali i dobrim genima. Nema oscilacija u težini i njena vitka linija samo je zadatak više za debeljuce koje zlobno komentarišu da je možda anoreksična.

Njeno omiljeno jelo je riba, ali i meso sa povrćem. Najvažniji su joj doručak i ručak, a za večeru najčešće neko voće.
- Trudim se da se zdravo hranim i verujem da ogranizmu treba dati sve što mu je potrebno za normalan razvoj. Najbolje je ako koristimo prirodne izvore tih sastojaka. Nemam neki određeni model ishrane, ali mislim da treba jesti svega po malo, bez bilo kakvog preterivanja.
Jelena ne kuva u kući, jer je taj deo kućnog posla još na njenoj mami, koja je izvanredna domaćica, puna kulinarskih iznenađenja.

- Pijem puno tečnosti, bilo da je voda, čaj, sok, ali izbegavam gazirana napitke. Energiju mi daju privatna putovanja, koja obožavam. Posebno rado idem u Grčku, gde živi moja dobra prijateljica. Tamo maksimalno uživam i punim baterije za celu godinu.


Sadržaj:


IVANA ZARIĆ
Moje TV flekice

JELENA ROZGA
Sanjam Beograd više od Pariza!

EKSKLUZIVNO
Jedete li GI

NAUKA POTVRĐUJE
Snovi odaju bolest

CIMET I MED
Slatka lekovita bomba

REIŠI GLJIVA
5 lekara ispod panja

DIMNJAČA
Travka od - žutice

MELEMI ZA USNE
Štit i za poljupce na vetru

DUGOVEČNOST
Soja sos ne broji godine