Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Neka vas izglanca kolega
Masaža na radnom mestu
Piše S. Radovanović
Masaža koja će vas osloboditi napetosti na radnom mestu započinje pokretima koji podsećaju na glancanje, a lako mogu da je primene kolege u pauzama

Ako radite sedeći posao i sate provodite za pisaćim stolom, ekranom kompjutera, upravljačem automobila... ozbiljan ste kandidat da vam se pojave degenerativne promene na kičmenom stubu, ili da vam tonus mišića vrata i leđa bude povišen. To izaziva dugotrajne i česte glavobolje, pad koncentracije, vrtoglavice i ograničenu pokretljivost ramena. Da bi to izbegli prepustite se masaži, a u slučaju da vas mrzi da idete u neki salon, imamo rešenje za vas! Izmasirajte se u pauzi tokom radnog vremena.

POSLE MASAŽE
Posle petnaestominutne efektne masaže najviše će da vam prija prirodno ceđeni sok od sezonskog voća.

- Potrebna vam je samo dobra volja i koleginica, ili kolega i obična kancelarijska stolica sa naslonom - kaže naš stalni saradnik Peđa Filipović, viši fizioterapeut i kreator masaža iz Beograda. - Pritom ne morate da se oslobađate garederobe (na primer muškarci bi trebalo samo da skinu sako, razvežu kravatu i otkopčaju poslednje dugne košulje). Već posle prve 15-tominutne seanse uverićete se koliko ćete da se osećate opuštenije, a da ne govorimo o tome koliko ova masaža može preventivno da deluje da ne dođe do težih tegoba.

Započinje pokretima koji podsećaju na glancanje. Celom površinom šaka, brzo i u oba smera, kolega, ili koleginica neka vam “izglancaju” ramene mišiće i leđa uz kičmeni stub, a kružnim pokretima ramene zglobove... Posle ove prijatne pripreme prelazi se na dubinsku masažu skalpa, a to će onaj ko vas masira da postigne ako jagodice prstiju fiksira za kožu vašeg vlasišta i kružno ih pomera laganim pokretima. U slučaju da se maser posebno zadrži ispod potiljačnog ispupčenja, kao i na ivici lobanje, opustiće vam mišiće vrata, što ćete sasvim sigurno da prokomentarišete rečima “kao da sam progledao(la)”! Taj komentar ne čudi, jer se optički nerv refleksno projektuje baš na ovim delovima tela. Sledi duboka masaža vratnih mišića, ali pritom maser mora da bude izuzetno obazriv! Palac mora da stavi sa jedne, a ostale prste sa druge strane tik uz kičmeni stub i - NE sme da masira mekane delove vrata.

Prijatno ćete da se osećate i kad vam, u nastavku masaže, kolega ili koleginica korenom dlana budu “odvajali” mišiće od kičmenog stuba. U slučaju da ste izuzetno napeti, mišićavi, ili imate neki kilogram više maser će morati da se umesto dlanom posluži laktovima. Njima bi trebalo da vam pritiska deo po deo mišića spuštajući se odozgo na dole i da obrati pažnju da vas pritisne u trenutku kada izbacujete vazduh.

Sledi masaža ramenih i trapezastih mišića tehnikom odvajanja od podloge i pokretima koji podsećaju na ceđenje posle kojih ćete da se osetite rasterećenije i da imate bolju cirkulaciju. Dok to radi koleginica ili kolega može u trenutku kada izbacujete vazduh da se osloni podlakticama na sredinu vaših ramena, jer je ova kombinacija pokreta izuzetno delotvorna.
Kad vam kolega, ili koleginica masiraju ramene zglobove postavite ruku među njegove, ili njene, dlanove da bi lakše mogao da je “valja”od ramena do šake, gnječi biceps i triceps, delove oko lakta i mišiće podlaktice.

Posle završetka masaže neophodno je da vam ruke izvuče i protrese ih.



Sadržaj:


IVANA ZARIĆ
Moje TV flekice

JELENA ROZGA
Sanjam Beograd više od Pariza!

EKSKLUZIVNO
Jedete li GI

NAUKA POTVRĐUJE
Snovi odaju bolest

CIMET I MED
Slatka lekovita bomba

REIŠI GLJIVA
5 lekara ispod panja

DIMNJAČA
Travka od - žutice

MELEMI ZA USNE
Štit i za poljupce na vetru

DUGOVEČNOST
Soja sos ne broji godine