Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Slatka lekovita bomba!
/Moć prirode/ Cimet i med
Piše A. Ra.
Aromatična kombinacija cimeta i meda, osim što prija čulima, bez po muke tera prehladu, bolove artritisa, smanjuje holesterol, skida kilograme i leči neplodnost i impotenciju

Slasnoj kombinaciji meda i cimeta odvajkada se pripisuju čudotvorne lekovite moći. Još su stari Egipćani i Feničani koristili ovaj prirodni preparat protiv prehlade, povišene temperature, otežanog varenja, nadimanja i zamora.
Kora cimeta sadrži eterična ulja, kiseline i tanine koji podstiču cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam. Tako telo troši više energije, pa i kalorija. Naročito je efikasna supstanca metil-hidroksi kalkon polimer, koja podseća na prirodan insulin, sprečavajući naglo opadanje nivoa šećera, a aroma cimeta može da suzbije želju za slatkišima.

RECEPT PLUS
LEKOVITI MEDENJACI

- 400 g brašna
- 100 g žutog šećera
- 1 kašičica cimeta
- narendana kora limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 80 g oraha
U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, u toploj vodi rastopljen med, cimet i koru limuna. Dobro umesiti testo i ostaviti da miruje 1 sat. Razvući testo i kalupom izvaditi medenjake, premazati ih umućenim jajetom, a u sredinu staviti badem. Poređati u pleh i peći na umerenoj temperaturi.

Med poboljšava rad svih organa, podstiče umnu i fizičku aktivnost, imunitet i daje snagu čitavom organizmu, brzo i potpuno se apsorbuje. Vezuje i izbacuje suvišnu vodu iz organizma. Čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti, jer stimuliše stvaranje hemoglobina. Pomaže da se lekovi potpunije apsorbuju.

Protiv holesterola
* 2 kašike meda i 3 kašičice cimeta pomešati sa 2 šolje čaja i piti 3 x na dan, dok se holesterol ne vrati u normalne vrednosti
Smesa meda i praha cimeta jede se kao namaz na hleb, takođe kao efikasno sredstvo za sniženje nivoa holesterola u arterijama, čime se umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. A oni koji su već imali srčani udar, ovom mešavinom mogu da spreče novi infarkt.

Smanjenje bolova
- 100 g meda
- 200 ml mlake vode
- 1 kašičica cimeta u prahu
Napraviti smesu i masirati obolele delove tela. Bol će se smanjiti već posle nekoliko minuta.

Kod neplodnosti
U zemljama Dalekog istoka, ženama koje ne mogu da zatrudne, daje se malo cimeta u 1/2 kašičice meda za mazanje desni više puta u toku dana. Ovaj recept pomaže i kod muške impotencije.

Protiv prehlade
* kod hronične prehlade i zapušenih sinusa, treba uzimati 1 kašiku meda sa 1/4 kašike cimeta tokom 3 dana

Bolje varenje
* 1 kašičicu cimeta pomešati sa 2 kašike meda i uzimati pre jela, protiv kiseline u želucu i za bolje varenje

Za dug život
* 1 kašičicu cimeta prokuvati u 3 čaše vode, kada se prohladi dodati 4 kašike meda i piti ¼ čaše 3- 4 x dnevno

Opadanje kose
* pomešati 1 kašiku meda, 1 kašičicu cimeta i 1 kašičicu toplog maslinovog ulja, dobro promešati i pred spavanje naneti na kosu i vlasište 15-tak minuta, a zatim dobro isprati

Zubobolja
* pomešati 5 kašičica meda i 1 kašičicu cimeta i stavljati na bolan zub 3 x dnevno

Protiv bubuljica
* uveče pomešati 3 kašike meda i 1 kašičicu cimeta, namazati akne i ostaviti do ujutro, pa isprati mlakom vodom

Svež dah
* stanovnici Južne Amerike za svež dah vekovima koriste tečnost napravljenu od 1 kašičice cimeta i 1 kašičice meda razmućene u vodi



NAPOMENA:
Za sve recepte s medom i toplom vodom, temepatura ne sme da bude viša od 60 stepeni C, jer se tako uništavaju lekoviti sastojci.


Sadržaj:


IVANA ZARIĆ
Moje TV flekice

JELENA ROZGA
Sanjam Beograd više od Pariza!

EKSKLUZIVNO
Jedete li GI

NAUKA POTVRĐUJE
Snovi odaju bolest

CIMET I MED
Slatka lekovita bomba

REIŠI GLJIVA
5 lekara ispod panja

DIMNJAČA
Travka od - žutice

MELEMI ZA USNE
Štit i za poljupce na vetru

DUGOVEČNOST
Soja sos ne broji godine