Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Pasulj kao ambol
Pored toga što je sastavni deo ukusnih obroka pasulj i leči! Između ostalog se koristi u slučaju glavobolje izazvane nazebom. Kuva se sa belim lukom dok se ne raskuva, dobro izgnječi, pomeša sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna i dobijenom masom namažu se slepoočnice. Oni koji su probali ovaj lek narodne medicine kažu da bol vrlo brzo umine.

LIČNA KARTA
HOLESTEROL

u 100 g namirnica
- mozak 2300 mg
- žumance 1500 mg
- džigerica 360 mg
- masno meso 300 mg
- puter 250 mg
- punomastan sir 150 mg
- suvomesnati proizvodi 100 mg
- riba 50 mg
- mleko 10 mg
- voće, povrće, žitarice 0 mg

Nana depilator!
Ženama koje imaju problem sa hirurdizmom (izraženom maljavošću) mogu da pomognu dve šolje čaja od Mičam mente (Mentha piperita Mitcham) dnevno! Ovaj napitak, tvrde naučnici iz Turske, povećava nivo ženskih hormona, a u isto vreme smanjuje delovanje testosterona. Oni smatraju da će u skorije vreme preparati od nane zameniti hormonsku terapiju koja je za sada jedino rešenje da se spreči preterana maljavost kod nekih žena.

D vitamin iz “osunčanih” pečuraka!
I pečurke bi uskoro mogle da postanu izvor vitamina D, bez obzira što GA namirnice biljnog porekla obično ne sadrže. Nedavno urađena istraživanja su pokazala da kratkotrajno izlaganje pečuraka UV zracima pretvara ovu namirnicu u rudnik supstance odgovorne za zdrave kosti, zube kao i za funkcionisanje mišića i živaca. Jedna porcija “osunčanih ” pečuraka obezbeđuje dvostruku dnevnu dozu vitamina D, ali je problem u tome što posle izlaganja zracima pečurke potamne. Naučnici se nadaju da će uskoro pronaći rešenje i za to.

Kuvani kukuruz protiv raka
Rašireno mišljenje da su sveže namirnice zdravije od kuvanih ne važi za kukuruz! Američki naučnici su otkrili da se tokom termičke obrade u ovoj žitarici aktiviraju antioksidativni molekuli i na taj način čine kukuruz namirnicom koja štiti organizam od raka. Stručnjaci su merili i antioksidativno delovanje kukuruza pre i posle kuvanja i došli do zaključka da ona raste proporicionalno vremenu obrade. Dok se kukuruz kuva, ili peče oslobađa se ferulička kiselina kojoj se pripisuju antikancerogene osobine.


Sadržaj:


IVANA ZARIĆ
Moje TV flekice

JELENA ROZGA
Sanjam Beograd više od Pariza!

EKSKLUZIVNO
Jedete li GI

NAUKA POTVRĐUJE
Snovi odaju bolest

CIMET I MED
Slatka lekovita bomba

REIŠI GLJIVA
5 lekara ispod panja

DIMNJAČA
Travka od - žutice

MELEMI ZA USNE
Štit i za poljupce na vetru

DUGOVEČNOST
Soja sos ne broji godine