Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
6 uljnih favorita zdravlja
/Nutricionizam plus/ Biljne masnoće
U stalnoj trci za zdravljem, stručnjaci i narod davno su prednost dali uljima od masline, kukuruza, suncokreta, soje, lana i bundeve, zbog prirodnog blagotvornog odnosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina

Svi se slažu da u ishrani treba što više koristiti zdrave masnoće, ali kako ih izabrati? Nije svejedno ni da li je ulje hladno ceđeno, ili ne, da li je rafinisano...
Biljne masti su ulja koja se dobijaju ceđenjem semenki biljaka (kukuruza, suncokreta, soje, maslina) i najbolja imaju dobar i po zdravlje blagotvoran odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Te nezasićene masne kiseline kojima su bogata, neophodne su svakodnevno našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvodi. Dnevne potrebe su 1-2 kašičice. Učestvuju u raznošenju vitamina rastvorljivih u masti (A,D,E,K) kroz organizam.

Balans masline
U maslinovom ulju su odlično izbalansirane masne kiseline, a sadrži i supstance koje sprečavaju aterosklerozu (zakrčenje krvnih sudova). Ovo “tečno zlato” može da se koristi kao analgetik, jer sadrži jedinjenje koje je osnovno u lekovima protiv bolova!
Maslinovo ulje sprečava i pojavu gastritisa, olakšava tegobe varenja, deluje laksativno, štiti jetru od masnih degeneracija, a povoljno deluje i na izlučivanje žuči. Zato su narodi koji svoju kuhinju zasnivaju na maslinovom ulju manje podložni bolestima krvnih sudova i srca, kao i raka debelog creva, prostate i dojke.

SAVET PLUS
Zagrevanjem maslinovog ulja gube se neki kvalitetni sastojci, pa se preporučuje njegova hladna upotreba, pre svega u salatama, i gotovim jelima. Na velikim temepraturama postaje nestabilno, brzo oksidira i u njemu se stvaraju slobodni radikali koji utiču na starenje ćelija organizma.

Kukuruzna mladost
Iako nema tako dobar odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina kao maslinovo, kukuruzno ulje je bogato vitaminom E /tokoferolom/. Neki naučnici tvrde da je zdravije od suncokretovog, jer ima više nezasićenih masnih kiselina, naročito oleinske. Ovo ulje dobija se od klice kukuruza, a ne od celog zarna, pa zato ne može da se proizvodi u velikim količinama. Često se koristi u kozmetičkoj industriji, zbog blagotvornog uticaja na kožu i kosu.

Suncokret srce čuva
Ulje od sucokreta nema miris, zbog čega se najčešće koristi u ishrani. Laganog ukusa i bogato vitaminom E, kombinacija je jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina, dobrih za krvne sudove. Kao i kukuruzno, ni suncokretovo ulje nema dobar balans omega kiselina, ali je takođe prebogato vitaminom E, bitnim za borbu protiv slobodnih radikala. Odlična je preventiva kod srčanih bolesti i povećava imunitet. Posebno se preporučuje bolesnicima kojima je zabranjeno korišćenje životinjskih masti, kod bolesti žuči i jetre, kod čira na želucu. Jača nervni sistem i sposobnost pamćenja.

Soja menja mast
Sojino ulje, uz nezasićene masne kiseline, sadrži i biljni hormon fitoestrogen i štiti od ateroskleroze. Poboljšava rad želuca i drugih organa za varenje, nezamenljivo je kod obolelih od šećerne bolesti. Korisno je za rad moždanih ćelija i kožu, sadrži od svih ulja najviše vitamina F, koji učestvuje u stvaranju ćelija. Od vitamina su prisutni i B6 i K1. Zdrava je zamena za životinjsku mast.

Laneno ulje za čir
Laneno ulje je tamne boje i ima gorkast ukus. Korisno je kod oboljenja organa za varenje. Obolelima od čira na želucu preporučuje se kao pomoćno lekovito sredstvo. Poželjno je uzimati 1-3 kašičice dnevno. Pomaže kod različitih alergija, za obloge kod opekotina i promrzlina, za otečene noge.

SAVET PLUS
Onima koji pate od gastritisa ne preporučuje se korišćenje ovog ulja.

Bundevom na jetru
Ovo ulje je takođe gorkog ukusa i tamne boje, pa se retko upotrebljava u kulinarstvu. Pomaže oporavak kod obolenja jetre, korisno je kod različitih kožnih oboljenja, pa i psorijaze. Koristi se i za podizanje otpornosti organizma, u lečenju steriliteta, jer povećava količinu i kvalitet spermatozoida.


Sadržaj:

EKSKLUZIVNO
USA dijeta
3 kg za 5 dana!

GORDANA STRAJIN
MIS poliglota i polisportista

ALEKSANDAR TIMOFEJEV
Vene pune istorije

BILJANA RISTIĆ
Novi brak i novi početak

LEPOTA BEZ HEMIJE
Napravite svoju pomadu

Beli luk u tabletama?
Bez mirisa NE LEČI!

Biljne masnoće
6 uljnih favorita zdravlja

TEMA BROJA
Alergije: Uzbuna zbog uljeza

Samodijagnostika
Na noktima zdravlje piše

Nervoza i energija
Izbacite stres iz tanjira...

Mladi i sport
Asovi iz bakine kuhinje...

U susret suncu
Zraci po koži pišu