Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Fitnes bajka za klinceze
/Rekreacija/ Deca vežbaju
Od malih nogu treba naučiti decu da trče za zdravljem i dobrim držanjem, jer nikad nije suviše rano da se zaljube u sport i počnu sa vežbama

Deci treba od malena stvarati naviku da vežbaju i razvijaju ljubav prema sportu. Nikada nije suviše rano da se počne sa vežbama, jer blagotvorno utiču i na fizički i psihički razvoj dece. Važno je samo da je program stručno sastavljen i da se vežbe izvode pravilno, kako bi se mladi mišići i skelet ravnomerno razvijali.

Lagani program dečjih vežbi za nas je i ovoga puta pripremila stalna saradnica Bilja&Zdravlja Aleksandra Rapajić Milošević, svetska, evropska, balkanska i državna prvakinja u bodi fitnesu, koja je svojoj kolekciji zlatnih odličja ovih dana pridodala i titulu naše “najvoljenije sportistkinje”.
Sa vama ovoga puta vežbaju budući šampioni, najmlađi članovi apatinskog kluba “Fit gym”, inače državni fitnes prvaci u juniorskoj konkurenciji za prošlu godinu.

Grudi i ramena
Stanite u raskoračni stav i spustite se u polučučanj, a ruke raširite i savijte u laktovima pod pravim uglom. Zatežući sasvim lagano mišiće, skupljajte ruke dok se podlaktice ne poklope, pa istim tempom vratite u početni položaj.
Vežba se izvodi po 15 ponavljanja u 2 serije. Dobra je za jačanje grudnih mišića i ramenog pojasa.

Trup i zadnja loža
U širokom raskoračnom stavu, lagano se savijte u struku dok dlanom jedne ruke ne dodirnete pod. Uvijajući trup dodirnite rukom suprotnu nogu, dok je druga ruka što više ispružena iznad tela, pa to uradite i na drugu stranu.
Ponavljajte pokrete po 10 x u obe strane. Vežba će detetu da omogući pravilan razvoj gornjeg dela tela i zadnje lože, a može da se koristiti i za zagrevanje pred neku drugu fizičku aktivnost.

Jačanje struka
Stanite u nešto širi raskoračni stav, a ruke u položaju latiničnog slova S postavite iznad glave i u visini kukova. Polako se povijajte bočno u struku, u jednu i drugu stranu, tako da osetite kako se istežu mišići kosog trbušnog zida.
Vežbu ponovite 25-30 x naizmenično sa svake strane. Veoma je korisna za istezanje struka i za opšte zagrevanje.

Jačanje kičme
U početnom položaju lezite na stomak i blago raširite noge. Povijajući se u krstima prvo podignite što više gornji deo trupa, a potom podignite i karlicu izvijajući se što više u most.
Vežbu ponovite u 2 serije po 15 ponavljanja. Radi se o veoma korisnoj vežbi koju bi svaki rekreativac trebalo što češće da radi, jer je izuzetno korisna za kičmeni stub.

Opuštanje i ravnoteža
Kleknite na podlogu, telo povijte unapred i oslonite se na ruke. Podignite i snažno istegnite jednu ruku i suprotnu nogu, zatežući što više mišiće. U ovom ovom položaju ostnite 30 sekundi, pa promenite stranu.
Vežba jača mišiće nogu i tela, ugodno isteže skelet, relaksira celo telo i korisna je za ravnotežu.


Sadržaj:

EKSKLUZIVNO
USA dijeta
3 kg za 5 dana!

GORDANA STRAJIN
MIS poliglota i polisportista

ALEKSANDAR TIMOFEJEV
Vene pune istorije

BILJANA RISTIĆ
Novi brak i novi početak

LEPOTA BEZ HEMIJE
Napravite svoju pomadu

Beli luk u tabletama?
Bez mirisa NE LEČI!

Biljne masnoće
6 uljnih favorita zdravlja

TEMA BROJA
Alergije: Uzbuna zbog uljeza

Samodijagnostika
Na noktima zdravlje piše

Nervoza i energija
Izbacite stres iz tanjira...

Mladi i sport
Asovi iz bakine kuhinje...

U susret suncu
Zraci po koži pišu