Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zeleni info
Superštit iz Amazona
Iako akai bobice, inače plod palme (Euterpe oleracea), žitelji Amazonije koriste vekovima, tek nedavno su njihove vrednosti otkrili naučnici i - proglasili ih superhranom. Između ostalog obiluju flavonoidom antocijanom koji je izuzetan štit protiv delovanja slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da antocijana u akai plodovima ima 10-30 x više nego u crnom vinu.

Ljubičasti san
Ljubičicama kao vesniku proleća raduju se oni koji vole njen izuzetan miris, ali i mnogi pacijenti. Jer, ova biljka je poznata po tome što obara visok krvni pritisak, pomaže u lečenju glavobolje, nesanice, bronhitisa i astme, a smiruje i lupanje srca, nervozu, napetost... U tradicionalnoj medicini čaj od ljubičice koristi se za lečenje kožnih lišajeva, akni, kao i upala očnih kapaka, a recept je kao i za svaki čaj:
* 2 kašičice suve biljke prelijte 1 šoljom proključale vode, poklopite, procedite posle 20 minuta i zasladite medom

Cvet za “one dane”
Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovita biljka, a novija istraživanja su potvrdila da obiluje eteričnim uljima, smolom i gorkim materijama koje deluju umirujuće. Čaj od cvetova hmelja se posebno preporučuje ženama za vreme menstruacije pošto visok procenat biljnih hormona sličnih estrogenima koje imaju smanjuje tegobe. Ovaj napitak otvara apeti, pa se ne preporučuje pripadnicama lepšeg pola koje kubure sa viškom kilograma.
* 2 kašičice cvetova hmelja prelijte sa ¼ litra proključale vode, ostavite 15 minuta, procedite, zasladite medom i pijte 1 šolju mlakog čaja u malim gutljajima ½ sata pre spavanja, ili 2 šolje dnevno

Lična karta
Badem (u 100 g)

- 578 kalorija
- 50 g masti
- 21,2 g belančevina
- 19,7 g ugljenih hidrata
- 5, 25 g vode
- 728 mg kalijuma
- 474 mg fosfora
- 275 mg magnezijuma
- 248 mg kalcijuma
- 4,3 mg gvožđa
- 3,3 mg cinka
- 2,5 mg mangana

Jaglika čisti zimsku krv
Među biljke koja potvrđuju da je zima za nama je i jagorčevina, ili jaglika. Njeni žuti cvetovi (kad se osuše), ali i cela biljka, koriste se za pripremanje čaja koji pomaže u lečenju plućnih bolesti i nesvestice. Ovaj napitak pročišćava krv, eliminiše uzročnike reume i kostobolje, a koristi se preventivno da ne obole ligamenti, ili mišići.


Sadržaj:

EKSKLUZIVNO
USA dijeta
3 kg za 5 dana!

GORDANA STRAJIN
MIS poliglota i polisportista

ALEKSANDAR TIMOFEJEV
Vene pune istorije

BILJANA RISTIĆ
Novi brak i novi početak

LEPOTA BEZ HEMIJE
Napravite svoju pomadu

Beli luk u tabletama?
Bez mirisa NE LEČI!

Biljne masnoće
6 uljnih favorita zdravlja

TEMA BROJA
Alergije: Uzbuna zbog uljeza

Samodijagnostika
Na noktima zdravlje piše

Nervoza i energija
Izbacite stres iz tanjira...

Mladi i sport
Asovi iz bakine kuhinje...

U susret suncu
Zraci po koži pišu