Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Šuge i žmurke u boji
/Rekreacija/ Peintbol
Piše S. Radovanović
Za peintbol kažu da je kombinacija dečjih igara šuge i žmurke i šaha, pa ako želite da spojite korisno i pametno i steknete kondiciju, razvijete sportski i kolektivni duh i ojačate samopouzdanje – prepustite se ovoj strateškoj sportskoj igri

Volite prirodu i boravak na svežem vazduhu, a rado se i sećate dana kada ste igrali šuge i žmurke - u tom slučaju kao rekreaciju izaberite peintbol. Kažu da je to kombinacija ovih dečjih igara i šaha, pa ćete spojiti lepo i korisno stićući kondiciju, razvijajući sportski i kolektivni duh i jačajući samopouzdanje.

CENOVNIK
KUGLICA 10-15 DINARA

Za partiju peintbola članovi obe ekipe izdvajaju 1000-1500 dinara. Za taj novac dobijaju100 kuglica, zaštitnu opremu i markere. U slučaju da takmičari žele duže da igraju, ili da organizuju turnir, 1000 kuglica koštaće ih 22.000 dinara.

Reč je o strateškoj sportskoj igri u kojoj mogu da učestvuju pripadnici različitih profesija, godina starosti i stilova života. Igrači su podeljeni u dve ekipe sa po 3-5 članova, a cilj je da jedni eliminišu druge gađajući ih pneumatskim markerima, odnosno želatinskim kuglicama ispunjenim netoksičnom biljnom bojom razređenoj u vodi. Pogodak se računa samo ako se kuglica rasprsne i ostavi trag.

- U ovoj igri postoje pravila, neka su čvrsta i nepromenjiva, a neka podložna promenama - objašnjava rukovodilac Relaks kluba Kantri hotela “Babe”, Dušan Anastasov. - Peintbol može da se igra po 4 različita scenarija - “zarobi zastavu”, “izdajnik”, “napad i odbrana”, ili “oboji protivnike”. Mnogi misle da je reč o igri koja je opasna, ali to je jedna od zabluda vezana za ovu igru. Prema ocenama svetskih stručnjaka, paintbol je daleko bezopasniji od fudbala, rukometa, košarke, hokeja na ledu, ili nekog borilačkog sporta.

Da bi se izbegle povrede, svi igrači moraju da nose zaštitne maske i kombinezone. Markeri su tako podešeni da brzina ispaljivanja kuglice ne bude veća od 90 m/s i pritom ne smeju da se ispaljuju na razdaljini manjoj od 3 metra. U zavisnosti od toga kako je takmičar obučen i gde ga je pogodila kuglica, najveći, ali podnošljiv bol je u slučaju pogotka u leđa.

- U peintbolu ne postoji bojazan od većih povreda i neprijatnosti, ali s obzirom da je reč o sportu moguće su povrede koje zavise od nepažnje igrača i nepoštovanja pravila - ističe Anastasov i dodaje da je reč o uzbudljivoj sportskoj igri u kojoj nema ni pobednika, ni poraženih. - Bitno je da se svi zabave, da pobegnu od svakodnevnih obaveza, da se relaksiraju i da im skoči adrenalin.
Po rečima našeg sagovornika, peintbol je više od igre, jer predstavlja intenzivnu verziju onoga što ljudi rade svakodnevno. Suočavaju se sa problemima i preprekama i izbegavaju ih sa manje, ili više uspeha, na putu do željenih ciljeva. Kao i u životi, i u peintbolu je timski rad izuzetno važan i rezultat ekipe zavisi od svakog člana.


IZ SADRŽAJA:


ALEKSANDRA PEROVIĆ
--------------------
Sunce pije i ne haje!

JELENA JOVIČIĆ
----------------
U koaliciji s Gardošem

ZORAN RADOJKOVIĆ
---------------------
3 princeze u piletovom carstvu

EKSKLUZIVNO
STARI ČAJEVI
-------------
Zdravo je piti pšenicu


JAGODE POD LUPOM
----------------------
Lek od korena do ploda



VESTI:

Spanać zdraviji kuvan
Šoljica svežeg spanaća sadrži 2 x više vitamina K od dnevno preporučene količine, a kad se skuva - količina vitamina se utrostručuje! S obzirom da vitamin K aktivira protein, koji se vezuje za kalcijum i obezbeđuje da se ovaj mineral ugradi u skelet, spanać ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju kostiju. Pored vitamina K obiluje i kalcijumom i magnezijumom. Oni, takođe, čine kosti čvršćim.

Bez podočnjaka
U slučaju da vam prave problem tamni kolutovi ispod očiju lako ćete da ih rešite oblozima od ruzmarina i latica ruže:
* 2 kašike suvih listova ruzmarina i isto toliko latica divlje ruže prelijete smesom od 2 dl domaće rakije i 1 dl destilisane vode, ostavite da stoji 7-10 dana, pa tom tečnošću natopljen tupfer ujutro i uveče stavljajte na podočnjake

Melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Uljni ekstrakt ovog cveta koristi se za smirenje opekotina posle sunčanja i da izblede pege .
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu

Bokvicom na alergiju
Mnogi u proleće pate od alergija, a na svakom koraku raste biljka poznata kao izuzetan antialergen! Reč je o bokvici.
* uberite listove muške, ili ženske biljke (obavezno podalje od saobraćajnica), osušite i usitnite, pa 10 g herbe prelijte 1 šoljom proključale vode i pijte po 1/3 šolje 3 x dnevno 20 minuta pre jela