Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Lovac na - vino
/Sve što niste znali o/ Žuti noćurak
Nije samo lekovita biljka jestivog korena i mladih listova i prvi lek protiv pijančenja, već je i ukrasno cveće koje uvene čim ga opraše moljci i u čijim jarkožutim bojama možemo da uživamo tokom noćnih šetnji, a najveća vrednost joj je što njenih 100 grama daje snagu kao 100 kilograma govedine!

Noćurak, ili žuti noćurak (Oenothera biennis) je biljka iz porodice pupoljki (Onagraceae) koja obuhvata čak oko - 600 vrsta! Latinski naziv je ovoj biljci dao grčki istoričar i biolog Teofrast još 300. godine p.n.e., jer njen koren, ako se jede, smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Upravo to i znači njeno ime – lovac na vino.
Naš narodni naziv odnosi se na svojstvo noćurka da se njegovi cvetovi otvaraju tek uveče. Tada, svojim slatkastim mirisom privlače moljce koji ih oprašuju. Najčešće već sledećeg jutra cvetovi se zatvore i tokom dana uvenu.

Potiče iz Severne Amerike gde su ga prvi, kao prehrambenu i lekovitu biljku, koristili severnoamerički Indijanci. Dugo posle njena lekovita svojstva su zaboravljena. Tek 80-tih godina prošlog veka potvrđeno je da ulje semena noćurka sadrži oko 70 % nezasićenih masnih kiselina, od čega 10 % čini gama–linolenska kiselina. Ovaj podatak je preko noći učinio ovu biljku veoma ’’popularnom’’.

Gama-linolenska kiselina, naime, jača imunološki sistem, reguliše sintezu i sekreciju hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Kako ni jedna druga biljka ne sadrži ovu kiselinu u tako velikoj količini, noćurak se smatra njenim najbogatijim izvorom.

Ulje ove biljke sadrži i alfa-linolensku kiselinu koja je, takođe, nezasićena i svrstava se u esencijalne, jer ljudski organizam nije u stanju da je sam proizvede. Alfa-linolenska kiselina ’’hrani’’ mozak, jača živce, štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

Lekovita svojstva i primena
•     Respiratorni organi – listovi ublažavaju kašalj i pomažu kod prehlade, gripa, upale grla i krajnika, bronhitisa i astme
•     Krv – ulje ove biljke ’’čisti’’ krv, spušta nivo mokraćne kiseline i holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju i smanjuje visok krvni pritisak
•     Krvni sudovi – ulje sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena, dok obloga od samlevenog svežeg korena pomaže kod hemoroida i upale vena
•     Creva – listovi noćurka zaustavljaju proliv
•     Ženske bolesti – ulje pomaže i kod predmenstrualnih tegoba, i kod onih u menopauzi
•     Kosti i zglobovi – ulje se preporučuje onima koji pate od reume, artritisa i gihta
•     Duševne bolesti – kod stresa, nervoze i depresije pomaže ulje noćurka, a i smanjuje želju za alkoholom
•     Živci – smatra se da ulje ove biljke zaustavlja degenerativne promene kod obolelih od multiple skleroze
•     Koža – kod nadražene i upaljene kože, neurodermatitisa, akni, ekcema, lišaja, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i rana pomaže ulje noćurka


RECEPTI RECEPTI

Čaj od žutog noćurka
* 1 kašičica suvih listova noćurka
* 2,5 dl ključale vode
* 1 kašičica meda

Usitnjene suve listove noćurka prelijte ključalom vodom, pa pokriveno ostavite da odstoji 5–10 minuta. Proceđen, topao i zaslađen čaj pijte 2-3 x na dan.

Kozmetika
•     Cvet – neguju kožu i poboljšava ten
•     List – zateže i omekšava kožu
•     Ulje – dobro je protiv suve i ispucale kože i peruti

Mleko od noćurka
* 2 kašike cveta noćurka
* 2 kašike lista noćurka
* 2,5 dl mleka
* 1 dl ulja noćurka
* 1 kašika limunovog soka

Usitnjene sveže cvetove i listove prelijte mlekom, pa kuvajte na pari 20-30 minuta, ali pazite da mleko ne kipi i da se ne odvoji kajmak. Ostavite da pokriveno odstoji 30-40 minuta, pa procedite. Ulje i mleko lagano zagrejte, pa mleko malo-pomalo umešajte u ulje i na kraju dodajte limunov sok.

Ulje od semena noćurka
* 4-5 kašika semena noćurka
* 2 dl bademovog ulja

Seme noćurka izgnječite i prelijte bademovim uljem. Ostavite da zatvoreno odstoji 7-10 dana, uz svakodnevno mućkanje, a onda procedite.

Losion od noćurka
* 2 kašike cveta noćurka
* 2 kašike lista noćurka
* 0,5 dl jabukovog sirćeta
* 1,5 dl destilovane vode

Usitnjene sveže cvetove i listove prelijte jabukovim sirćetom, zatvorite i dobro promućkajte. Kad je odstajalo 10-15 dana (uz svakodnevno mućkanje), tečnost procedite i dodajte destilovanu vodu.

Noćurak u kuhinji
Smatra se da samo ½ kg ove biljke daje više snage nego 100 kg govedine. Zato se kuvani koren noćurka preporučuje bolesnicima i rekovalescentima.

•     Koren, unutra žut, a spolja beo, koristi se sirov, ili skuvan. Opran i očišćen koren iseckajte na tanke kolutove i kuvajte u posoljenoj vodi, ili goveđoj supi 20-30 minuta, dok ne omekša. Možete ga poslužiti, ili kao predjelo, ili kao prilog, a začinjen uljem i sirćetom može da bude i salata. Svež koren možete ukiseliti kao turšiju, ili dodavati u salate od svežeg povrća.
•     Seme se koristi za kolače, poput maka.
•     Listovi mogu da se skuvaju kao varivo, ili pripreme kao salata. Jestivi su samo mladi prizemni listovi, dok oni sa stabljike nisu.


IZ SADRŽAJA:


ALEKSANDRA PEROVIĆ
--------------------
Sunce pije i ne haje!

JELENA JOVIČIĆ
----------------
U koaliciji s Gardošem

ZORAN RADOJKOVIĆ
---------------------
3 princeze u piletovom carstvu

EKSKLUZIVNO
STARI ČAJEVI
-------------
Zdravo je piti pšenicu


JAGODE POD LUPOM
----------------------
Lek od korena do ploda



VESTI:

Spanać zdraviji kuvan
Šoljica svežeg spanaća sadrži 2 x više vitamina K od dnevno preporučene količine, a kad se skuva - količina vitamina se utrostručuje! S obzirom da vitamin K aktivira protein, koji se vezuje za kalcijum i obezbeđuje da se ovaj mineral ugradi u skelet, spanać ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju kostiju. Pored vitamina K obiluje i kalcijumom i magnezijumom. Oni, takođe, čine kosti čvršćim.

Bez podočnjaka
U slučaju da vam prave problem tamni kolutovi ispod očiju lako ćete da ih rešite oblozima od ruzmarina i latica ruže:
* 2 kašike suvih listova ruzmarina i isto toliko latica divlje ruže prelijete smesom od 2 dl domaće rakije i 1 dl destilisane vode, ostavite da stoji 7-10 dana, pa tom tečnošću natopljen tupfer ujutro i uveče stavljajte na podočnjake

Melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Uljni ekstrakt ovog cveta koristi se za smirenje opekotina posle sunčanja i da izblede pege .
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu

Bokvicom na alergiju
Mnogi u proleće pate od alergija, a na svakom koraku raste biljka poznata kao izuzetan antialergen! Reč je o bokvici.
* uberite listove muške, ili ženske biljke (obavezno podalje od saobraćajnica), osušite i usitnite, pa 10 g herbe prelijte 1 šoljom proključale vode i pijte po 1/3 šolje 3 x dnevno 20 minuta pre jela