Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Kućne čarolije lepote
/Napravi sam/ Biljna kozmetika
Piše R. N.
Budite lepi i negovani uz prirodne tajne pšenice, limuna, pomorandže, kiselog kupusa, ili peršuna, jer su po mnogo čemu – d eo vas!

Pšenična krema protiv akni
Pšenica hrani i dubinski čisti kožu, žalfija deluje kao dezifenkciono sredstvo i reguliše rad lojnih žlezda, a limun sužava pore i vraća koži prirodnu pH vrednost.
- 3 kašike obične dečje kreme
- 1 kašičica pšeničnog brašna
- 3 kašike žalfijine vodice (listovi žalfije + destilovana voda)
- 1 kašičica limunovog soka

Pšenično brašno kremasto umešajte u toplu žalfijinu vodicu, pa smesu kap po kap dodajte u običnu dečju kremu uz neprekidno mešanje na vodenoj pari, sve dok masa ne postane mekana i kremasta. U kremu pomalo umešajte limunov sok i mešajte dok se ne ohladi. Kremu sipajte u staklenu posudicu i dobro zatvorite.

Losion od limuna i pomorandže
Aromatičan losion od limuna i pomorandže izuzetno je pogodan za masnu kožu proširenih pora, koju prokrvljuje i osvežava, ali i zatvara pore i vraća koži glatkost
- kora od ½ limuna
- kora od ½ pomorandže
- 1 kašika listova ruzmarina
- 1 kašika listova nane
- 1 dl 70 % alkohola
- 2 dl destilovane vode

Limun i pomorandžu dobro operite, koru tanko oljuštite i sitno iseckajte, dodajte listove ruzmarina i nane, pa prelijte alkoholom i destilovanom vodom, dobro protresite i ostavite da zatvoreno odstoji na hladnom mestu preko noći. Tečnost procedite i dobijeni losion čuvajte u tamnoj bočici.

Losion od limuna i peršuna
Losion od limuna osvežava i čisti, blago posvetljuje kožu i nežno otvara pore. Pogodan je za negu normalne kože, kao i masne sa, proširenim porama
- 1 dl limunovog soka
- 2 kašike listova peršuna
- 1,5 dl destilovane vode
- 0,5 dl 70 % alkohola

Usitnjene sveže listove peršuna prelijte destilovanom vodom i alkoholom, dobro promućkajte i ostavite zatvoreno na hladnom mestu da odstoji preko noći. Tečnost procedite, dodajte limunov sok i dobro promućkajte. Losion čuvajte u tamnoj bočici.

Maska od kiselog kupusa
Kiseli kupus je bogat vitaminima i mineralnim materijama, pa je odličan za negu normalne i masne kože. Posebno je delotvoran za masnu kožu, jer smanjuje izlučivanje loja i obnavlja prirodnu kiselost kože.
- 1 kašika rasola
- 1/2 kašike masne kreme
Sok kiselog kupusa umešajte u masnu kremu, pa nanesite na kožu lica i vrata. Masku ostavite da deluje 20 minuta, a zatim kožu isperite toplom vodom.

Ulje za lice od peršuna
Ulje od peršuna štiti i neguje sve tipove kože, a naročito je dobro za negu suve i zrele, kao i osetljive i problematične kože.
- 1 kašika svežih listova peršuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike bademovog ulja
- 1 kašičice glicerina

Usitnjene sveže listove peršuna prelijte maslinovim uljem, dobro protresite i zatvorite, pa ostavite da odstoji na toplom i svetlom mestu 7 dana, uz svakodnevno mućkanje. Dobijeno ulje procedite, a listove peršuna iscedite. Maslinovo ulje zagrejte na pari, pa malo-pomalo umešajte bademovo ulje i glicerin. Dobijenu smešu sipajte u tamnu staklenu bočicu koju ćete čuvati na hladnom mestu.

Puder za telo od cimeta
Ovaj mirisan puder od cimeta osvežava kožu i pospešuje cirkulaciju.
- ½ šolje finog pšeničnog brašna
- 1-2 kašičice samlevenog cimeta

Pomešajte pšenično brašno i cimet i dobijeni puder čuvajte u zatvorenoj tamnoj staklenoj bočici.

Mlečni losion za telo
Mleko omekšava i čisti kožu, žumance je ishranjuje i čini glatkom, dok je ulje pšeničnih klica bogato vitaminom E zbog, čega vraća prirodan odnos masnoće i vlažnosti suvoj i ispucaloj koži.
- 2 dl mleka
- 1 žumance
- 1 kašičica ulja od pšeničnih klica

Žumance i ulje pšeničnih klica umešajte u mleku, pa svaki dan posle tuširanja mlečni losion utrljajte nežnom masažom na vlažnu kožu, ostavite da deluje 10-15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Lavandina mlečna kupka
Mlečna kupka sa pomorandžom, lavandom i ruzmarinom osvežava, čisti i neguje kožu.
- 2 šolje mleka u prahu
- 1 kašika pomorandžine kore u prahu
- 1 kašika lavande u prahu
- 1 kašika ruzmarina u prahu

Pomorandžinu koru, cvetove lavande i listove ruzmarina usitnite i dobro osušite, pa u električnom mlinu za kafu sameljite u prah. Dobijeni biljni prah pomešajte sa mlekom u prahu, pa čuvajte u zatvorenoj staklenoj bočici. Ovaj recept je dovoljan za četiri kupke. Pre upotrebe, mešavinu rastvorite u malo vruće vode, pa dodajte vodi za kupanje.


IZ SADRŽAJA:


ALEKSANDRA PEROVIĆ
--------------------
Sunce pije i ne haje!

JELENA JOVIČIĆ
----------------
U koaliciji s Gardošem

ZORAN RADOJKOVIĆ
---------------------
3 princeze u piletovom carstvu

EKSKLUZIVNO
STARI ČAJEVI
-------------
Zdravo je piti pšenicu


JAGODE POD LUPOM
----------------------
Lek od korena do ploda



VESTI:

Spanać zdraviji kuvan
Šoljica svežeg spanaća sadrži 2 x više vitamina K od dnevno preporučene količine, a kad se skuva - količina vitamina se utrostručuje! S obzirom da vitamin K aktivira protein, koji se vezuje za kalcijum i obezbeđuje da se ovaj mineral ugradi u skelet, spanać ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju kostiju. Pored vitamina K obiluje i kalcijumom i magnezijumom. Oni, takođe, čine kosti čvršćim.

Bez podočnjaka
U slučaju da vam prave problem tamni kolutovi ispod očiju lako ćete da ih rešite oblozima od ruzmarina i latica ruže:
* 2 kašike suvih listova ruzmarina i isto toliko latica divlje ruže prelijete smesom od 2 dl domaće rakije i 1 dl destilisane vode, ostavite da stoji 7-10 dana, pa tom tečnošću natopljen tupfer ujutro i uveče stavljajte na podočnjake

Melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Uljni ekstrakt ovog cveta koristi se za smirenje opekotina posle sunčanja i da izblede pege .
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu

Bokvicom na alergiju
Mnogi u proleće pate od alergija, a na svakom koraku raste biljka poznata kao izuzetan antialergen! Reč je o bokvici.
* uberite listove muške, ili ženske biljke (obavezno podalje od saobraćajnica), osušite i usitnite, pa 10 g herbe prelijte 1 šoljom proključale vode i pijte po 1/3 šolje 3 x dnevno 20 minuta pre jela