Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sreću mi donosi broj 13!
Zdravstveni bilten poznatih: Nela Mihajlović
Nela sa porodicom

Piše S. Radovanović
Maštala je da postane pedijatar, pa je posle gimnazije upisala medicinu, ali se već posle prve godine predomislila i krenula “putem kojim se ređe ide” i prepustila se glumi

Glumicu Danijelu Mihajlović malo ko zna po njenom pravom imenu. Za umetničke potrebe skraćeno je i glumica Nela se zbog toga ni malo ne ljuti. Jedino joj smeta kada joj, gotovo redovno, i prezime promene, pa ispadne i Mihailović. Totalno neko drugi!
Ova simpatična Valjevka u detinjstvu je maštala da postane dečji lekar, pa je posle gimnazije upisala medicinu, ali već posle prve godine shvatila je da to nije posao za nju. Napravila je veliki rez i - okrenula se glumi.

Imala je sreće da odmah po završetku Akademije dobije šansu u beogradskom Narodnom pozorištu, u kome je odigrala i svoju diplomsku predstavu. Ovom hramu umetnosti ostala je verna do danas! Iza sebe ima zapažene pozorišne uloge, a TV slavu stekla je u seriji `Stižu dolari`. Nela u ulozi Živane i njen partner Milenko Zablaćanski kao njen suprug Nenad, u izboru čitalaca časopisa `TV Novosti` proglašeni su glumačkim parom godine.

A kada su je pre četiri godine pitali šta najviše priželjkuje, kao iz topa je odgovorila: zdravlje, meni i mojoj familiji, i da proširim porodicu. Želje su joj se i ostvarile. Tačno u petak 13. januara prošle godine rodila je ćerkicu Martu!

- Igrala sam do 9. meseca trudnoće - seća se Nela. - Mogla sam, mada sam bila ne baš mlada prvorotka sa 36 godina. Tog dana bila sam na redovnoj kontroli kod ginekologa i rekli su da je sve u najboljem redu, ali sam već posle par sati osetila neke promene. Suprug Vladimir odvezao me je na kliniku, gde je ustanovljeno da se pupčana vrpca obmotala bebi oko nogice. Nije bilo vremena za čekanje i hitno je urađen carski rez. Srećom, sve se dobro završilo.

NEGA I NASLEĐE
SEDE NE BROJE GODINE!

- Kreme koristim već 15 godina, ali isključivo sa prirodnim sastojcima i jako pažljivo ih biram. Dosta koristim farmaceutsku kremu od badema, koja prija mojoj koži. Šminku izbegavam, ili je koristim minimalno – ruž, ili sjaj za usne, i maskara da istaknem oči. Što se kose tiče, tu je i poneka seda, na tatinu mamu, baba Anku koja je bila gotovo potpuno seda već u 27. godini. A i muž mi je već u 23. dobio prvu sedu.

Već posle tri meseca, vratila se snimanju, jer je trebalo dovršiti par poslednjih epizoda TV serije `Stižu dolari`. Kao pomoć oko bebe, uskočila joj je mama Julijana, koja se tim povodom privremeno iz Valjeva prebacila u Beograd. Sticajem srećnih okolnosti broj 13 su prihvatili kao zaštitini znak, jer je i muža Vladimira Petričevića upoznala 13. decembra, a venčali su se šest meseci kasnije, 13. juna!

- Već posle samo nekoliko dana od upoznavanja, počeli smo da živimo zajedno. Jednostavno smo prepoznali da je to ono pravo! Imamo puno razumevanje za naše natipične pozive. On je kompozitor, ali su mu majka i obe sestre glumice, pa zna kako to izgleda. Beskrajno je liberalan, muž kakav se samo poželeti može.

Nela divno peva, pa je stalno zapitkuju da li će muž komponovati nešto i za nju.

Nela i Vladimir uživaju u roditeljstvu i svaki slobodan trenutak koriste za boravak u prirodi. Najradije su na Zemunskom keju, ili na Adi Ciganliji, šetaju, ili voze bicikle. Tu je i Kalemegdan, nedaleko od kuće, pa ako tata radi u studiju, mama i baka prošetaju malu Martu. Pridružili smo se njihovoj poseti beogradskom zoo vrtu, dok je tata Vladimir bio na službenom putu. Dok je Marta znatiželjno razgledala životinje, Neli je stalno zvonio telefon.

- Javiću se samo ako je neko važan i onda poskočila veselo, jer je to bio suprug, ili kako je rekla “to je tata, a on je važan”! - Ne bude tužan – rekla mu je – ovde smo samo zbog slikanja, ali ponovićemo posetu kad se ti vratiš, da vidiš kako je Marta srećna. Ona je dobro dete, naučili smo je da jede puno čorbica, povrća i voća. Nije mnogo probirljiva.

Za užinu je dobila jedan plazma keks, a kada je tražila još, mama joj je objasnila da to nije dobro i Marta se razumno pomirila bez plakanja. Radovala se susretu sa životinjama, patkama i guskama govorila `kva-kva`, prepoznajući bez greške likove iz svojih slikovnica.

Nela je posle porođaja brzo vratila svoju vitku liniju i veruje da je za to zaslužna njena genetika. Jedino se u pubertetu ugojila pet kilograma, ali je i to brzo svela na svoju meru.

- Nisam pobornik dijeta. Na mojoj trpezi su radije slaniši, nego slatkiši. Volim i meso, uglavnom jedemo kuvano, a za Martu se sprema posebno i tu smo još stroži. Ipak, nismo od onih zaluđenih roditelja i kod lekara koji od toga neotrebno prave nauku. Muž je nešto disciplinovaniji od mene, kafu ne pije, ne puši, redovno uzima ajkus i vitamine. A ja jutro počinjem turskom kafom, a tokom dana popijem još jednu. U trudnoći sam potpuno prestala da pušim, a sada zapalim po koju. Dnevno popijem po 2 litra vode, uglavnom, a rado pijemo čaj od nane i jasmina, koje sam u velikim količinama donela iz Kine.

Kao srednjoškolka Nela se bavila atletikom, plivanjem, išla na skijanje i bila sportski veoma aktivna, mada manje od dve godine starije sestre Jasmine koju zovu Mina, koja je završila DIF.

- Uglavnom živim od stare sportske slave, kada sam se kao srednjoškolka takmičila i osvajala medalje. U dobroj sam kondiciji, jer mi je neophodna za neke predstave. Glas održavam vežbama, medom i čajem, a popijem i po koji C vitamin, posebno kada sam više opterećena.

Za Nelu kažu da joj baštovanstvo ide od ruke. Ne baš svetao stan na Dorćolu pretvorila je u cvetnu oazu u kojoj dominira osam godina staro drvo života. Raduju se svakom godišnjem odmoru i odlasku u rodno Valjevo.

- Kao i svake godine, ićićemo na Taru, jer to se nikad ne preskače. Jedan deo odmora provešćemo u Valjevu, a onda ćemo krajem leta da se malo osolimo i osunčamo na moru.


/Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g