Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Kafana /ni/je vazdušna banja!
/Sam svoj lekar/ Marko Bulat
Marko Bulat

Piše S.Radovanović
Mada je pola života pevao po kafanama i najbolje dane proveo noću, niti puši, niti pije, a svaki slobodan trenutak koristi da sklopi oči i mašta o grčkom moru

Pesma Marka Bulata kaže: `Svanulo je, svanulo pa šta, još jednu noć smo popili do dna; idemo dalje` i kao da oslikava deo njegovog života. Zbog posla i čestih iscrpljujućih nastupa i turneja, noći najčešće provodi budan, ali se trudi da sačuva zdravlje.

POSAO
SAM SVOJ MAJSTOR

Marko ima 34, a za njim je 14 godina uspešnog rada i 9 godina još uspešnijeg braka. Snimio je četiri CD, a nedavno je u sopstvenoj produkciji izdao i peti solistički kompakt disk sa 11 autorskih pesama u njegovom prepoznatljivom stilu.

Kada nije u zagušljivim prostorima splavova i restorana, svaki trenutak koristi da naknadi što se nadoknaditi može. Redovno vežba u dvorištu sopstvene kuće, ili sa suprugom Majom odlazi na trim stazu. Trudi se da ishranu prilagodi potrebama iscrpljenog organizma i svojoj krvnoj grupi. Dodatnu snagu crpi iz domaćih sokova, multivitaminskih napitaka i mama Zoricinih koktela snage.

- Zbog specifičnih zahteva ovog posla, moj životni ritam je potpuno pomeren - kaže Marko na početku našeg razgovora. - Iako moj organizam ne traži mnogo sna, trudim se da nadoknadim svaki propušteni sat spavanja. Kada se pred jutro vratim kući obično ne mogu da zaspim do osam, ili devet, a pokušavam da spavam bar osam sati. Tek kad ručam, krećem u redovne dnevne aktivnosti. A uveče, sve ispočetka! Srećom, volim kafanu, jedino mi smeta duvanski dim, ali bez toga se ne može.

Marko kaže da nikada nije pušio, da ne pije i ne koristi opijate. Ponekad popije čašu piva posle roštilja, ili čašu kvalitetnog konjaka tokom nastupa, a posle obavezno dve-tri čaše vode. Rado pije sok od jabuke, kajsije, višnje, ili od zove koji pravi njegova mama Zorica. Od vitaminskih preparata, obavezno čašu revite.

- Na delu porodične kuće Majinih roditelja u Rakovici nadzidali smo dva sprata, tako da imamo vlastiti kutak, čiju smo arhitekturu i ambijent prilagodili sebi. U dvorištu je i furuna koju smo doneli sa letovanja u Grčkoj, treba još samo da je ozidamo. Stigla je direktno sa Krfa. Jednostavno nisam mogao da odolim, jer sam zaljubljenik u zemlju u kojoj bih jedino mogao da živim, osim u Beogradu. Obožavam njihovo more, sirtaki, masline, grčku tradiciju...

Dom Bulatovih spreman je za prinovu, mada Marko nikada nije smatrao da su deca kruna braka. Veruje da su neke stvari sudbinski zapisane i da će i deca doći kada bude vreme. Venčali su se mladi, pa ne žure nikuda!

- Ja volim iznenađenja, ali mene je kao tipičnog bika nemoguće iznenaditi. Uvek sve pomno pratim, osluškujem i čvrsto sam na zemlji. Posebno volim da obradujem suprugu lepim buketom. Prvu godinu braka Maja nije znala ništa da kuva, pa je kuhinja bila moj teren. Sada je drugačije, mada sam i dalje ja zadužen za specijalitete, pasulj i špagete. Kada probamo nešto u restoranu, skinem recept i priredim ga na svoj način, da je iznenadim. Ponekad uskoči i moja mama Zorica, koja živi nedaleko od nas i kad je frka samo na pragu ostavi korpu sa šerpicama i lončićima.

Marko ne zaboravlja ukuse i mirise detinjstva, mamine kulinarske bravure. Navikla je njega i dve godine starijeg brata Igora na povrće i voće, pa su tikvice, paprike, boranija i plavi patliđan, ostali njegovi favoriti do danas.

- Verujem u princip ishrane po krvnim grupama. Ja sam nulta grupa pozitiv, pa sam mesožder. Volim začine, mirođiju, kari, origano, peršun... I mlečne proizvode, posebno voćni jogurt. Kada se opuštam, slušam duhovnu muziku, ili igram video igrice. Sportske aktivnosti prilagodio sam svom specifičnom životnom ritmu. Najčešće odem do obližnje trim staze, džogiram i radim vežbe. U dvorištu imam sto za stoni tenis, vratilo i par spravica za vežbanje i razgibavanje. Leti plivam, puno šetam, a Maja voli tenis, odbojku i joga vežbe.


/Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g