Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Bilje pomaže skalpel leči
/Zdravlje/ Proširene vene
Piše M. Stanković
Modri tragovi blesti vena, ne samo da narušavaju privlačan izgled nogu, nego su i vaoma ozbiljan zdravstveni problem koji može da ugrozi i život

Kakve ćemo imati vene tokom života, određuje u velikoj meri nasleđe. Kod dece čiji je jedan roditelj imao proširene vene, mogućnost oboljevanja je 70 procenata, a ako je reč o oba roditelja – taj rizik raste na više od 80 posto. Belci su podložniji ovim bolestima, a rizik uvećavaju i sva zanimanja vezana za dugotrajno stajanje.

OPREZNO S TRAVARIMA

Lekari upozoravaju da ne postoji narodni lek koji može da izleči proširene vene, ili ozbiljne komplikacije koje prate ovu bolest. Čak i farmaceutski proizvedene masti, samo na određeno vreme olakšavaju tegobe. Izlečenje je moguće jedino hirurškim putem, a dopunski preparati pomažu da se smanje tegobe.

Naš hirurg svetskog ugleda prof. dr Veljko Đukić, specijalista opšte i vaskularne hirurgije, ističe da su oboljenja venskog sistema sve češća, a ukoliko se ne leče blagovremeno i na odgovarajući način, prate ih komplikacije od kojih su neke u toj meri opasne da vode u smrt. Nažalost, ovoj vrsti oboljenja ne pridaje se dužna pažnja, a broj obolelih raste iz godine u godinu, i kod nas, i u svetu.

- Proširene vene najčešće se javljaju na nogama – kaže dr Đukić. - Bolest ne prate teški simptomi, pa većina pomoć lekara traži tek u poodmaklom stadijumu, kada su se već pojavile i komplikacije.

U početku su prisutni lak zamor i osećaj težine u nogama, jer je protok krvi kroz proširene vene sporiji od normalnog. Na pojavu tegoba kod žena utiču i hormoni, pa su one izraženije pre, ili u toku ciklusa. Kako bolest odmiče i prelazi u hronično stanje, koža na kritičnom mestu menja boju, prvo je modra, potom sve tamnija, javljaju se svrb i otok, a onda, najčešće na unutrašnjoj strani potkolenice, i rana, ili grizlica. Ukoliko se hirurški ne pomogne takvim bolesnicima, oni bolest nose decenijama, bez obzira na druge oblike lečenja.

- Kod površinskih proširenih vena može da se javi tzv. tromboflebitis, odnosno stvaranje ugruška krvi, oko koga se naknadno razvija zapaljenje u samom zidu vene i okolini. Bol je tada stalan, dosta jak, sa crvenilom i povišenom lokalnom temperaturom. Ukoliko se proširi na duboke vene, nastaje velika opasnost, jer bolesnik sa trombozom u dubokim venama može da dobije plućnu emboliju i umre. Ukoliko je zahvaćena donja šuplja vena koja prolazi kroz trbuh, čak svaki drugi bolesnik je u smrtnoj opasnosti. I venska gangrena je posledica nelečene tromboze u dubokim venama. Kada se razvije, uprkos najsavremenijim metodama lečenja, visoki procenat bolesnika umire.
Kada početi sa lečenjem? Najbolje pri pojavi problema. Konzervativno lečenje podrazumeva nošenje elastičnih čarapa, ili zavoja, kao i upotrebu lekova i masti. Ovakav vid lečenja ne može da dovede do izlečenja, ali ublažava tegobe i ako se disciplinovano sprovodi, usporava razvoj bolesti.

Drugi metod je skleroziranje vena, koje može da se primeni samo u određenim situacijama. Ova metoda se dosta zloupotrebljava i dr Đukić upozorava da je imao brojne slučajeve kada je lečio izuzetno teške komplikacije nastale upravo usled nestručne primene ove metode.

Najbolji i najpouzdaniji oblik lečenja, kako proširenih vena, tako i svih bolesti venskog sistema, nudi hirurgija. Primenjuje se u celom svetu, tehnika je usavršena i ukoliko zahvat sprovodi stručan tim, izlečenje se postiže u više od 80% slučajeva.

- Posebno je važno pravilno lečenje teških komplikacija, a to su na prvom mestu venske grizlice, koje se u našoj zemlji adekvatno leače na malo mesta. Još je praksa, protiv koje se ja kao hirurg decenijama borim, da se takvi pacijenti šalju dermatovenerolozima. Istina, oko grizlica se javljaju određena zapaljenja kože koje dermatolozi mogu da leče. Ali kada je reč o samim grizlicama, njihov uzrok se otklanja jedino hirurškim zahvatom. Još pre nekoliko decenija počeli smo da primenjujemo ovu metodu, kojom se izlečenje postiže čak u 87% slučajeva./Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g