Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
HOROSKOP
8.6.-22.6.2007.
OVAN
Pred vama su veoma značajne promene na emotivnom planu.Uskoro vam predstoji period koji će vas nagnati da donesete bitne odluke. Može se desiti i da, ukoliko već niste, zađete u i u bračne vode. Ne treba da se plašite da ćete izgubiti slobodu, jer partnera ne poznajete od juče. Od silne želje da sve uradite kako treba, počinjete i svima oko sebe da se mešate u obaveze, delite neželjene savete i organizujete im aktivnosti. Na taj način ćete jedino postići, da većina saradnika uskoro počne da vas izbegava. Zdravi ste.

BIK
Vaše želje i mogućnosti trenutno nisu u skladu. Hteli biste sve svoje slobodno vreme da posvetite partneru, ali vremena imate malo. Želeli biste mnogo više nežnosti, ali vam svakodnevica ne da mira, žudite da podelite strasti sa izabranikom, ali vam ni to ne polazi za rukom. Ovo je samo jedna kratka „minus faza“ u vašim odnosima. Što se posla tiče, sve je pod kontrolom, alio bi trebalo nešto više pažnje da obratite na finansije. Polako ali sigurno, duboko zalazite u crveno. Pomalo ste hipohondrični. Nije svaka promena u organizmu, odmah i negativna.

BLIZANCI
Vaša energija je nepresušna tokom ovog perioda. Nasmejani i optimistični, sposobni da sve oko sebe oraspoložite i nasmejete, konstantno ste u društvu, pa ćete nedostajati partneru. On ima razumevanja za vašu potrebu da se družite, ali ne zaboravite ni vi na njegove potrebe i želje. Ovo nije period kada bi trebalo otvoreno da iskazujete svoje ideje i emocije. Bar ne u poslovnom okruženju. Budite oprezni, sredina vam nije naklonjena, niti su okolnosti takve. Ovo je period kada, ukoliko želite uspeh, morate da delujete izakulisno. Lakšu kostobolju saniraćete fizičkim vežbama.

RAK
Vama su promene na emotivnom planu hitne i neophodne. Nezadovoljni ste u toj meri, da polako ali sigurno, postajete frustrirani. Ukoliko ste sasvim sigurni da ne možete svoj odnos sa partnerom učiniti pozitivnijim, krajnje je vreme da se vaša veza okonča. Naravno da vam to niko ne može sugerisati, odluku morate doneti sami. Vaša karijera je u velikom usponu, što ste maksimalno zaslužili. Kao i obično, vaše stomačne tegobe biće uzrokovane snažnom unutarašnjom napetošću.

LAV
I inače skloni dramatici, u ovom periodu ste definitivno skloni preterivanju.Vaš odnos sa partnerom zaista je kvalitetan, uživate oboje, ali vama su i dalje potrebni novi dokazi njegove ljubavi. Ukoliko nastavite ovim tempom, vaš izabranik će se veoma brzo umoriti. Razmislite o tome! Na poslovnom planu vam se otvaraju nove mogućnosti i to baš one koje tako dugo priželjkujete. Svakako da ne treba da ih odbacite, alil budite veoma oprezni, s obzirom da će vam i saradnici biti novi i da ne poznajete njihove reakcije. Vaše zdravstveno stanje je sasvim solidno.

DEVICA
Konačno ste prevazišli negativne emocije i razočaranja kroz koja ste do nedavno prolazili. Time ste otvorili vrata novoj ljubavi. Osoba koju poznajete i smatrate je prijateljem već dugo, zaljubljena je u vas. Koliko god neuobičajeno za vas, dopašće vam se ova ideja, zapravo ćete se osloboditi mnogih predrasuda. Karijera napreduje stabilnim, iako pomalo sporim korakom. Trebalo bi da ste zadovoljni. Moguće su funkcionalne tegobe žuči.

VAGA
Razgovarajte sa partnerom otvoreno. On zaista ne može da pretpostavi šta vam sve smeta i šta vas čini neraspoloženim. Morate to sami da mu kažete. Imajte u vidu i da ste u poslednje vreme veoma subjektivni, a da je vaš odnos neuporedivo stabilniji nego što vam se u ovom trenutku čini. Veoma ste ležerni, kada je posao u pitanju, a izgleda da očekujete čuda. Trgnite se, inače će sva čudo proći mimo vas. Ne vodite računa o svojoj ishrani i sva nezadovoljstva kompenzujete hranom. Ukoliko budete jeli jako začinjenu i masnu hranu, imaćete zdravstvenih problema.

ŠKORPION
Povređena vam je sujeta, a ne emocije! U poslednje vreme niste naročito pažljivi prema dragim ljudima, ponajmanje prema svom partneru. Ovo vam je dobra lekcija, koju bisate morali konačno i da savladate. Ne zaoštravajte dalje odnos, ukoliko želite da očuvate vezu. Sve promene na poslovnom planu koje ste priželjkivali, moraćete da sačekate sa još više strpljenja. Osim ako ne preuzmete stvari u svoje ruke, ali tada morate biti svesni da vam predstoji neuporedivo veća odgovornost. Ne očekuju vas veći problemi vezani za zdravlje.

STRELAC
U centru ste pažnje. Ukoliko ste slobodni strelac, ovo je period tokom kojeg ćete naići na osobu koja će uzdrmati vašu slobodu. A ukoliko ste u vezi, bićete uzdrmani i vi i vaš partner. Vi nekim novim emocijama, a partner ljubomorom. Ovo jeste period uživanja za vas, ali ćete odluku morati brzo da donesete, jer se situacija na emotivnom planu može samo iskomplikovati. Smeta vam nepravedan odnos nadređenih. Nije ni čudo, s obzirom na sav vaš trud i sve pozitivno što ste postigli. Ovo jeste period borbe, stoga ne posustajte! Ne zaboravite da se, s vremena na vreme i odmorite.

JARAC
Nezadovoljni ste, a da ni sami ne znate zbog čega. U svakom slučaju, vaš partner ima razumevanja za vaše bubice i svim silama pokušava da vam pomogne, tako da biste i vi mogli malo da se potrudite. Niste uspeli da sprovedete svoje ideje u dela, ali to nije razlog da budete ljuti. Još manje bi trebalo da svoje frustracije projektujete na one koji su vam bili od pomoći. Poznati ste po strpljenju i upornosti, prema tome, ne gubite volju i veru u boljitak. Pesimistična i depresivna stanja mogu direktno da vas odvedu u zdravstvene probleme.

VODOLIJA
Potrudite se da ne idete iz krajnosti u krajnost. Osećate da vam je promena neophodna, da vas svakodnevica vodi u krajnje negativnom pravcu. Da li je za ovakva osećanja odgovoran vaš partner, vi ili sticaj odgovornosti? Istina je verovatno negde između, što znači da ste dozvolili da se problemi nagomilaju. Krajnje je vreme da počnete da ih rešavate. Imate želju da pomognete svojim saradnicima, ali nemojte da raditi tuđi posao. I onako ste veoma preopterećeni. Razdražljivi ste, zbog čega možete da imate nesanice.

RIBE
Odnosi u vašoj vezi su izvanredni, puni nežnih trenutaka i strasti. Ukoliko niste u vezi, sigurno je da ćete zavesti osobu do koje vam je izuzetno stalo. S obzirom koliko vi uživate u igri zavođenja, pred vama je sjajan i uzbudljiv period, bar što se emocija tiče. Ne možete se požaliti ni na situaciju na poslovnom planu. Tačno je da ne stojite najbolje sa finansijama, ali morate priznati da ne umete da ekonomišete. Budite oprezni, ne dozvolite sebi da dugujete više nego što možete da izmirite. S obzirom da ste zadovoljni, i vaše zdravstveno stanje je sasvim zadovoljavajuće. Tako tipično za tipičnu ribu!


/Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g