Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Tata-mata za carski rez
Beli mantili o sebi i nama: dr Dušan Stanojević
dr Dušan Stanojević

Piše Bratislava Laćarak

On je doktor, direktor, drugarčina, vrhunski sručnjak, omiljeni akušer, hirurg svetskog glasa... Čak bi i Beogradska arena bila pretesna da pod krov primi sve trudnice, porodilje, ili žene sa zdravstvenim problemima, kojima je pomogao docent dr Dušan Stanojević! Jer, u proteklih trideset godina, koliko radi, omogućio je da na svet dođe 15.000 beba, a samo tokom decenije za nama uradio je 10.000 operacija... Pravi je tata-mata za carski rez. Uradi ga za 20 minuta!

Poznat je u našoj zemlji i po tome što je prvi uradio “odloženi porođaj”. U februaru 2005. godine je u 31. nedelji trudnoće počeo da porađa Isidoru Ilić Milenković iz Aranđelovca koja je nosila trojke. Svetlost dana je ugledala Iskra, doktor Stanojević je posle toga zaustavio porođaj, i tek posle šest dana rođeni su zdravi i, bez potrebe da budu u inkubatoru, Aljoša i Irina.

U našoj ginekologiji ostaće upamćen i kao prvi lekar koji je operisao pacijentkinje sa rokitanskim sindromom, retkom, urođenom anomalijom kada se dovojčice rode bez vagine i materice. Sa ovim problemom javljaju mu se žene iz Hrvatske, Bosne, Mađarske...

- Uradio sam sve što sam ikada želeo da postignem - kaže za “Bilje&Zdravlje” docent dr Dušan Stanojević, ginekolog akušer i prvi čovek GAK “Narodni front”, ali iskrice koje mu trepere u more plavim očima ipak najavljuju još neke podvige. - Po prirodi sam verdog duha, večiti sam optimista i malo stvari može da me izbaci iz takta.

Pored ljubavi prema struci poznata je i njegova naklonost prema životinjama, kao i spremnost da u svakom trenutku ode u beogradski Zoološki vrt, porodi šimpanzu, operiše tigricu, ili uradi ultrazvučni pregled zmijama. Poslednjih 15 godina druguje sa direktorom “Vrta dobre nade” Vukom Bojovićem i planira da jednog dana napiše knjigu o tome šta su sve radili. Budućih generacija radi!

Kada Dušan Stanojević poželi da se opusti i osami, ode u vikendicu na Kopaoniku i prepusti se prirodi koju je kao dečak zavoleo provodeći letnje raspuste kod babe i dede u jednom zaseoku podno Ovčara i Kablara.

- Obožavam da pešačim po šumi i da berem pečurke - kaže dr Stanojevoć.- Veštini da prepoznam jestive u moru otrovnih pečuraka naučio me je stric. On mi je objasnio kojih sedam vrsta mogu da koristim u ishrani bez ikakve bojazni, a ali s obzirom na to da sam poznat kao perfekcionista, njegovu teoriju sam i proverio u literaturi.

Mada nema vremena nema na pretek, svake nedelje odvoji jedan sat da proćaska sa profesorkom grčkog, na jeziku, koji ga je `na prvi pogled` osvojio 1978. godine.
- Leta te godine odseo sam u selu nedaleko od Svete gore - seća se dr Stanojević. - Dočekala me je gazdarica pozdravom `kalimera`, a ja sam bio očaran što postoji jezik na kome se tako zvučno kaže dobar dan. Tog leta sam naučio oko sto reči - kako se kaže more, koza, put, automobil, kuća... Kad sam se vratio počeo sam ozbiljno da učim grčki, završio sve kurseve koji su postojali, ali mi je i to bilo malo pa sam kupio grčke čitanke za osnovnu školu, angažovao profesorku sa kojom sam ih detaljno proučio.

ALARM
KARCINOM U PORASTU!

- Epidemija karcinoma grlića materice je dostigla alarmantne razmere - upozorava dr Dušan Stanojević. - Samo tokom prošle nedelje pregledao sam tri žene od 27 godina, konstatovao invazivni karcinom, a to zahteva radikalnu operaciju i odstranjivanje materice. One, na žalost, nikada neće moći da postanu majke, ali da su se redovno kontrolisale ovakva situacija je mogla da se izbegne.
Po rečima našeg sagovornika čim žena stupi u polne odnose trebalo bi da se javi ginekologu na kontrolu grlića materice, i da, ako su nalazi u redu, svake dve godine ponovo poseti ginekologa.
- Karcinom grlića materice jedini je koji može da se otkrije na vreme i da se malom intervencijom otkloni na početku bolesti - ističe dr Stanojević. - Ali, kada đavo odnese šalu, mora sve da se vadi - kaže on i navodi podatak da na100.000 žena u opštoj populaciji 27 njih ima karcinom grlića materice i da, na osnovu toga trenutno u Beogradu 135 žena boluje od ove vrste karcinoma, a da to i ne znaju.

Naš sagovornik svake godine u Grčku odlazi nekoliko puta. Najradije iznajmi jedrilicu i, nošen vetrom, putuje od ostrva do ostrva. Kaže da je najlepši maleni Skiros, u sredini Egejksog mora. Tu “još nije došla civilizacija i globalizacija, ljudi žive životom kao u 19. veku i jedva čekaju da vas ugoste`, veli dr Dušan Stanojević.

Ljubav prema profesiji uspeo je Dušan da prenese i na najstarijeg naslednika, ćerku Mariju.
- Ona se uz mene toliko zaljubila u ginekološku hirurgiju da joj nema spasa - sa ponosom ističe dr Stanojević. - Pored toga mnogo je pametnija od mene. Znanje želi i da unovči. Ja sam više socijalistički tip. Stalno mi govore da sam pošten komunista i da bi drugi na mom mestu odavno bili puni para. Ali, ja ne mogu protiv sebe.

Srednji sin dr Stanojevića je završio Saobraćajni fakultet i pilotsku akademiju i radi u jednoj poznatoj aviokompaniji. Iako je i njega tata naterao da polaže prijemni na Medicinskom fakultetu na vreme je odustao, jer nije želeo da se celog života takmiči sa ćaletom. Najmlađi Stanojević studira slikarstvo i putuje po Evropi.

- Meni to više liči na neko zgubidanstvo, ali ako on smatra da je lepo živeti jedan dan u Madridu, pa u Parizu, u Londonu onda je i meni drago da je uspeo u tome - priča dr Stanojević i, onako ugred, kaže da jedva čeka da se ćerka uda, a sinovi ožene i da dobije unučiće.
Zeleni infoMuškost iz koštice
Da li znate da antioksidansi iz trešnje 10 puta jače deluju nego aspirin, a tom prilikom ne iritiraju stomak! Pored toga ovo voće obiluje flavonoidima koji su najefikasnije antikancerogene materije.
Za lekovitost trešnje znali su i naši preci tako da su se u narodnoj medicini
koristili : smola sa drveta, list, plod, peteljke, pa čak i jezgra koštice. Najčešće u slučaju bubrežnih bolesti, tuberkuloze, iscrpljenosti, melanholije i impotencije.
U ovom poslednjem slučaju,100 grama zgnječenih jezgara iz koštice trešnje trebalo bi da se potopi u 4 dl rakije, ostavi 10 dana, procedi i pije posle jela 3 puta dnevno po 15 kapi u čaši vode.


Smiruje grčeve
Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvoraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.
* u 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na dan


I miris i zdravlje
Opojni miris bagremovog cveta nije jedino zadovoljstvo koje pruža ova biljka.
U narodnoj medicini čaj od osušenih cvetova, koji moraju da se uberu pre nego što se otvore, koristi se za lakše iskašljavanje, protiv nazeba, glavobolje i grčeva u stomaku. Smtra se da je i list lekovit tako da se napitak upotreebljava u slučaju slabog lučenja žuči, međutim, koru ovog drveta ne bi trebalo da se upotrebljava jer je otrovna.
* 2 kašičice osušenog cveta bagrema prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 5-10 minuta i zasladite bgremovim medom


Lična karta
gvožđa
u 100 g namirnica


- sojino brašno 12 mg
- susam 10 mg
- beli pasulj 7,6 mg
- seme suncokreta 7 mg
- pšenica 4,3 mg
- badem 4,1 mg
- spanać 3 mg
- praziluk 2,8 mg
- orasi 2,1 mg
- grašak 1,88 mg
- bob 1,3 mg