Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sveta biljka leči nazeb
Darovi prirode: Miloduh
Piše: Violeta Popov, dipl.ph

U davna vremena su biljku miloduh koristili da pročiste hramove, dospeo i u Stari zavet (“pročisti me miloduhom i biću čist”), Francuzi ga smatraju svetom biljkom (herbe sacre), a botaničari mu nadenuli ime Hyssopus officinalis L., familija Lamiaceae . Reč je o žbunastoj, višegodišnjoj zeljastoj i mirisnoj biljci koja izraste 60 centimetara. Stabljike su joj u osnovi drvenaste, a listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi i na vrhu šiljasti. Kožasti su i sjajni na licu , dok im je naličje prekriveno žlezdama sa etarskim uljem. Cvetovi su ljubičasti, ili plavičasti, a ređe ružičasti, ili beli. Grupisani su u prividne klasove u gornjem delu stabljike i grančica. Cveta od juna do septembra. Raste na suvim i toplim mestima, najviše na krečnjačkim stenama, a gaji kao aromatična, medonosna i dekorativna biljka.

Od miloduha se koriste izdanci sa listovima i cvetovima (Hyssopi herba) i etarsko ulje (Hyssopi aetheroleum). Cvetne grančice dužine 20-25 cm odsecaju se preko leta, za vreme cvetanja biljke, i suše u tankom sloju na promaji u hladu, ili u sušnici na temperaturi do 40 0C. Listovi i cvetovi se lako osipaju za vreme i posle sušenja, pa je neophodno da se sa njima pažljivo rukuje.
Etarsko ulje ove biljke se dobija destilacijom svežeg, ili delimično prosušenog dela biljke uz pomoć vodene pare.


Miloduh pripada grupi aromatičnih biljnih sirovina i obiluje:
- etarskim uljem
- flavonoidima (hesperidin i diosmin)
- taninom
- oleanolnom i ursolnom kiselinom
- beta-sitosterolom
- gorkom supstancom marubinom

U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol i drugi terpeni. Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje, a etarsko ulje deluje antiseptično.

RECEPTI
ZA ISPIRANJE GRLA
(mešavine profesora Tucakova)

* pomešajte po 20 g miloduha, nane i slatkog korena i po 5 g karanfilića, cimeta i anisa, 1 kašiku mešavine poparite sa 200 g ključale vode, poklopite i, kada se smlači procedite, pa ovim čajem prvo isperite usta, a
onda ga popijte

SAVET PLUS
Ovaj čaj možete da koristite ujuto i uveče protiv neprijatnog zadaha iz usta.

Protiv zadaha
* pomešajte po 1 kašiku miloduha, nane i matičnjaka, popartite sa 300 g ključale vode, odmah poklopite i, posle pola sata, procedite, zasladite medom i pijte 1 čašu izjutra, a drugu uveče, posle večere

Stop povraćanju i podrigivanju
* pomešajte po 1 kašiku matičnjaka, miloduha i cveta lavande, poparite sa 200 g ključale vode, poklopite, posle ½ sata procedite, pa pijte po 1 kašiku svakog sata sa sokom od višnje, ili nekim drugim prijatnog mirisa i kiselog ukusa

Za brže iskašljavanje
* pomešajte po 20 g miloduha, nane, mačine dušice, podbela i lista sleza, pa 1 kašiku smese poparite sa 200 g ključale vode, poklopite i, kada se smlači ocedite i pijte 4-5 puta dnevno zaslađeno medom

U narodnoj medicini upotrebljava se najčešće kao sastojak čajnih mešavina koje se koriste kao blago sredstvo za iskašljavanje kod bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme, nazeba, kao i za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, za bolje varenje, a spolja kao oblog kod uboja.
U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava. Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih lekovitih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.

Najveća količina miloduha utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u parfimeriji i kozmetici za izradu parfema i kupki i u prehrambenoj industriji za aromatizaciju likera. Miloduh se upotrebljava i kao kulinarski začin, ceni se i kao medonosna biljka, a etarsko ulje u većim količinama može da bude toksično.
Zeleni infoMuškost iz koštice
Da li znate da antioksidansi iz trešnje 10 puta jače deluju nego aspirin, a tom prilikom ne iritiraju stomak! Pored toga ovo voće obiluje flavonoidima koji su najefikasnije antikancerogene materije.
Za lekovitost trešnje znali su i naši preci tako da su se u narodnoj medicini
koristili : smola sa drveta, list, plod, peteljke, pa čak i jezgra koštice. Najčešće u slučaju bubrežnih bolesti, tuberkuloze, iscrpljenosti, melanholije i impotencije.
U ovom poslednjem slučaju,100 grama zgnječenih jezgara iz koštice trešnje trebalo bi da se potopi u 4 dl rakije, ostavi 10 dana, procedi i pije posle jela 3 puta dnevno po 15 kapi u čaši vode.


Smiruje grčeve
Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvoraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.
* u 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na dan


I miris i zdravlje
Opojni miris bagremovog cveta nije jedino zadovoljstvo koje pruža ova biljka.
U narodnoj medicini čaj od osušenih cvetova, koji moraju da se uberu pre nego što se otvore, koristi se za lakše iskašljavanje, protiv nazeba, glavobolje i grčeva u stomaku. Smtra se da je i list lekovit tako da se napitak upotreebljava u slučaju slabog lučenja žuči, međutim, koru ovog drveta ne bi trebalo da se upotrebljava jer je otrovna.
* 2 kašičice osušenog cveta bagrema prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 5-10 minuta i zasladite bgremovim medom


Lična karta
gvožđa
u 100 g namirnica


- sojino brašno 12 mg
- susam 10 mg
- beli pasulj 7,6 mg
- seme suncokreta 7 mg
- pšenica 4,3 mg
- badem 4,1 mg
- spanać 3 mg
- praziluk 2,8 mg
- orasi 2,1 mg
- grašak 1,88 mg
- bob 1,3 mg