Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ne patite bez potrebe
Zdravlje:Terapija bola
Piše: Nikola Janković

U našoj zemlji je problem bola najčešće potcenjen i zanemaren, a ta vrsta tegobe smatra se “normalnom posledicom starosti”, ili “cenom koja se plaća posle operativnog zahvata”. U svetu, međutim, nije tako! Odavno postoji grana medicine koja se bavi bolom. Da bi tako bilo i kod nas, grupa lekara okupljenih u Udruženju za istraživanje i tretman bola Srbije, poslednjih godinu dana na seminarima upoznaje zdravstvene radnike, ali i pacijente, sa ovom granom medicine i njenim značajem. Rezultat njihovog angažovanja je i prijem u Međunarodno udruženje za proučavanje bola.

Od nedano je uveden i izborni predmet “Medicina bola” u nastavu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, pa studenti proučavaju ovu, kod nas nedovoljno poznatu disciplinu.

- U praksi se razlikuje akutni (traje do 12 nedelja) i hronični bol, koji ne prestaje duže od 3 meseca - objašnjava prof. dr Miroslava Pjević, predsednik Udruženja za istraživanje i tretman bola Srbije. - Ovaj drugi se smatra bolešću i mora de se leči.

KOMORAČ
DA UMINE BOL

Bol u grudima, tegobe koje prate grip, kao i grčeve travari su lečili komoračem, dvogodišnjom biljkom prijatnog mirisa i slatkog ukusa. Kurioziteta radi Grci ovu biljku koriste za spravljanje nacionalnog pića, nadaleko čuvenog “uza”.

Bol kao bolest ima bilošku, psihološku i socijalnu komponentu tako da njegovo lečenje zahteva zajednički rad lekara različitih specijalnosti - internista, anesteziologa, psihologa i, po potrebi, socijalnih radnika. Jer, savladani bolom, pacijenti se često povlače u sebe, pa se, pored nesanice, gubitka apetita i zdravstvenih tegoba, problem reflektuje i na članove porodice i šire okruženje.

- Multidisciplinarni centri za tretman bola kod nas još ne postoje, već se pacijenti šetaju od jedne do druge ordinacije - naglašava prof. Dr Pjević. - Pritom često nailaze na nerazumevanje lekara, ali, istini za volju, slično je i u okolnim zemljama, gde se o bolu takođe stidljivo priča.

ANĐEOSKI KOREN
LEČI I KUGU

Za bolove u stomaku, smirivanje tegoba kod osipa i kožnih bolesti, kao i kod upale grla, koristi se biljka anđelika. Zovu je anđeoski, ili sveti koren, jer je za vreme epidemije kuge u Evropi mnoge spasila od sigurne smrti.

“Star sam, pa nešto mora da me boli”, rečenica je koju nebrojeno puta čujemo od pacijenata u poznijim godinama, međutim, nema potrebe ni da oni u “trećem dobu”, kao ni mlađi, trpe bol. Uostalom, lečenje bola je jedno od osnovnih ljudskih prava! Čim se pacijent požali da ga nešto boli lekar je obavezan da, rutinskim pregledom, kao što meri telesnu temperatutu, ili krvni pritisak, odredi stepen i kvalitet bola. A, u slučaju da bol na lestvici od 1- 10 dostigne sedmi podeljak neophodno je da što pre počne lečenje. Određivanje kvaliteta bola podrazumeva i da se otklone uzroci, to jest mora da se sazna odakle potiče.

PREČICA
ZA GIHT I REUMU

Tegobe koje prate giht i reumu, kao i bolove u prostati i bubrezima od davnina smiruje biljka prečica (lisičiji rep), rasprostranjena gotovo u svakom kutku Evrope. Upotrebljavaju se spore ove biljke, od njih se najčešće kuva čaj, ili prave oblozi za bolna mesta.

- Kod nas se najviše zna o farmakoterapiji, lečenju bola medikamentima, ali na našem tržištu nema dovoljno lekova - ističe dr Pjević. - U odnosu na evropske zemlje, gde je Medicina bola razvijenija, kod nas je opijatna legislativa nedovoljno uređena, a neke lekove besplatno mogu da dobiju samo onkološki bolesnici. Najteža situacija je sa novom generacijom koanalgetika, jer mnogi od ovih lekova kod nas nisu ni registrovani.

Po rečima naše sagovornice, trebalo bi više da se zna i o pomoćnim sredstvima u terapiji bola. Jer, u tradicionalnoj medicini se za smanjivanje akutnog bola vekovima koriste biljke komorač, nana, kantarion, anđelika, kamilica, anis, prečica, majčina dušica, valerijana, uva...




Zeleni info



Muškost iz koštice
Da li znate da antioksidansi iz trešnje 10 puta jače deluju nego aspirin, a tom prilikom ne iritiraju stomak! Pored toga ovo voće obiluje flavonoidima koji su najefikasnije antikancerogene materije.
Za lekovitost trešnje znali su i naši preci tako da su se u narodnoj medicini
koristili : smola sa drveta, list, plod, peteljke, pa čak i jezgra koštice. Najčešće u slučaju bubrežnih bolesti, tuberkuloze, iscrpljenosti, melanholije i impotencije.
U ovom poslednjem slučaju,100 grama zgnječenih jezgara iz koštice trešnje trebalo bi da se potopi u 4 dl rakije, ostavi 10 dana, procedi i pije posle jela 3 puta dnevno po 15 kapi u čaši vode.


Smiruje grčeve
Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvoraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.
* u 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na dan


I miris i zdravlje
Opojni miris bagremovog cveta nije jedino zadovoljstvo koje pruža ova biljka.
U narodnoj medicini čaj od osušenih cvetova, koji moraju da se uberu pre nego što se otvore, koristi se za lakše iskašljavanje, protiv nazeba, glavobolje i grčeva u stomaku. Smtra se da je i list lekovit tako da se napitak upotreebljava u slučaju slabog lučenja žuči, međutim, koru ovog drveta ne bi trebalo da se upotrebljava jer je otrovna.
* 2 kašičice osušenog cveta bagrema prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 5-10 minuta i zasladite bgremovim medom


Lična karta
gvožđa
u 100 g namirnica


- sojino brašno 12 mg
- susam 10 mg
- beli pasulj 7,6 mg
- seme suncokreta 7 mg
- pšenica 4,3 mg
- badem 4,1 mg
- spanać 3 mg
- praziluk 2,8 mg
- orasi 2,1 mg
- grašak 1,88 mg
- bob 1,3 mg