Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Da nisam glumica, bila bih... špijun!
Zdravstveni bilten poznatih: Vanja Ejdus
Vanja Ejdus

Piše Olivera Bogavac
Mada je otac nedovoljno ubedljivo ubeđivao da se mane ćorava posla, ona je Hasanaginica, Julija, Mali, Alisa,Vendi, ali da nije postala glumica možda bi danas bila Mata Hari

Ako se ubrajate među ljubitelje pozorišta, u prilici ste da Vanju Ejdus gledate češće nego što su u toj prilici njeni prijatelji, jer u svom matičnom Narodnom pozorištu, igra u tri predstave, u Jugoslovenskom dramskom četiri, Madlenijanumu u jednoj, ali u tri uloge, u “Dušku Radoviću” dve, Jevrejskom kulturnom centru u jednoj... Ona je Hasanaginica, Julija, Mali, Alisa, Vendi ... Nedavno je snimila film “Krojačeva sudbina”, a sprema se i na snimanje serije, o čemu ne bi da priča da nešto ne urekne. Jednostavno, malo je glumica njenih godina sa takvim skorom uloga.

Da hoće da bude baš glumica, znala je kaže oduvek. Zbog toga je veći deo detinjstva provela u Omladinskom dramskom studiju Radio Beograda, na školovanju (mnogi, danas glumci i reditelji istog iskustva, rekli bi “drilovanju”) kod reditelja Mike Aleksića. Onda je pet godina igrala u Dadovu, pa je na prijemni ispit na Fakultet dramskih umetnosti stigla kao “gotova glumica” s iskustvom. Kad tamo, a ono iznenađenje! Neprijatno. Profesor Bajčetić nije mislio kako je dovoljno talentovana da zasluži mesto na njegovoj klasi.

- Nisam mogla da verujem da se to desilo – seća se Vanja! - Bila sam skoro šokirana. Ne u smislu da posumnjam u sopstvenu odluku, nego šokirana u smislu kako je mogao toliko da pogreši?! Hoću da kažem da ni jednog trenutka, čak ni tada, nisam posumnjala u sebe i svoj izbor.

Vanjin tata, poznati glumac Predrag Ejdus, nije je ni hrabrio za takvo opredeljenje, ali ni odvraćao. Pokušavao je da deluje kao “glas razuma”.

- Tata mi je analizirao šta u stvari znači biti glumica, kako je biti žena glumica, majka glumica... Koliko odricanja je potrebno, samoponištavanja, koliko nervoze ponekad, ali...

SOJENICA
RAJ U RUŠEVINAMA

- Volim da plivam. U stvari, ja bih da stalno probam nešto novo.
Voli sunce, prija joj. I mnogo je nervira što je sunčanje odjednom postalo nezdravo. Voli Adu Bojanu, “svoju” sojenicu u stanju poluraspada i to što na ovom mestu ljudi ne sede na glavi jedni drugima. To što je vidik samo pučina, što po ceo dan može da bude bosa.

Ali za tu vrstu razuma nije pokazala razumevanje. Sad, kad je već to što je oduvek htela da bude (primljena je iz drugog pokušaja), kaže kako će svoje dete, kad ga jednom bude imala i ukoliko ono pokaže istu ambiciju, odvraćati mnogo ozbiljnije nego što je tata odvraćao nju. Što nikako ne znači da je prestala da voli to čime se bavi. Voli jer:
- Taj posao, ta umetnost, traži od vas mnogo razmišljanja, mnogo bavljenja literaturom, bavljenja sobom, drugima, scenom... Podrazumeva veliku raznovrsnost življenja, a to je sve ono što je lepo, što volim. Istovremeno, to je i sve ono što je teško, što su loše strane ovog posla. Kad se recimo završi neki projekat, pa nastupi “rupa” u poslu, treba mnogo snage da ne upadneš u depresiju. Kao što treba i mnogo snage da se stalno navikavaš na nove ljude sa kojima radiš, na neizvesnost, nesigurnost koja se smenjuje sa ushićenošću.

Vanja voli reditelje koji imaju izvesnu dozu autoritarnosti ali ne one koji svojim autoritetom sputavaju glumca, nego one koji ga vode, organizuju, ulivaju mu sampopouzdanje, ne dozvoljavaju da “sklizne”. A, da nije glumica?
- Da nisam glumica? Volela bih da sam špijun! Ne znam ni ja zašto, ali zvuči super! Mora da je strašno zanimljivo biti Bond ili Mata Hari...

Sebe ne voli da definiše jer joj je to “nekako glupo i zvuči kao opšte mesto”, ali ipak kaže kako je:
- Teška osoba. Lako eksplodiram ali se i lako rasplačem. Nestrpljiva sam, zaljubljiva, nervozna.

Ako i jeste takva, savršeno joj je uspelo da tokom razgovora ništa od nabrojanog ne pokaže. Slika i prilika mira i staloženosti, sagovornik koji se dobro čuva da, makar i slučajno ne otkrije o sedbi ni mrvu više od uobičajenog. Čak ni da neke od svojih izjava ilustruje doživljajima koji bi bolje objasnili to o čemu govori. Ne bi ni da se upušta u rizike vidovitosti pa kaže kako vidi sebe kroz, recimo, deset godina.

- Zato što sam pre deset godina, sebe u ovim godinama, zamišljala potpuno drugačije. Mislila sam kako si sa trideset neka žena koja život shvata potpuno drugačije. Recimo kako verujem da ću kroz deset godina biti majka dvoje dece, a onda ću sigurno promeniti pogled na svet. Kako? Ne znam.

PUTOVANJA
EGZOTIKA NA METI

- Nisam mnogo putovala ali bih volela da, kad mi se pruži prilika, putujem na neka egzotična mesta. U neke krajeve sa potpuno drugačijom kulturom od evropske, koju poznajemo i koja teško da može nečim da nas iznenadi. Skoro su neki moji prijatelji bili u Jemenu i to što pričaju potpuno je ludilo! Naravno ne znači kako sam prema Evropi ravnodušna. Recimo, nekoliko puta sam bila u Rimu i volela bih da odem još mnogo puta. Svaki put to je doživljaj sasvim drugačiji od prethodnog.

Kaže i kako živi u fazama. Ima periode, faze, u kojima mnogo čita i faze u kojima ne čita ništa. Faze...
- Imam faze tokom kojih ne radim baš ništa. Jedno vreme me zbog toga grizla savest a onda sam shvatila kako zapravo i ne treba grabiti sadržaje. Ti periodi u kojima naizgled ne radim ama baš ništa, u suštini su periodi tokom kojih sam se najviše menjala, dolazila do dragocenih saznanja o sebi, drugima, svetu...

Spada u osobe koje su “svesne svoje ishrane”. Ne odriče se ni jedne vrste hrane ali...
- S obzirom da ne živim sa roditeljima, jedno vreme sam pokušavala i da kuvam, eksperimentisala sa makrobiotikom. A pošto sam prilično temeljna osoba, završila sam i kurs o makrobiotskoj ishrani kod Cvijete Mesić. Ipak, brzo sam odustala. Taj način ishrane podrazumeva mnogo pripremanja, a ja stvarno nemam nerava da toliki deo dana provedem u kuhinji. Sad ponovo svakodnevno odlazim kod mame na ručak.
Vežba redovno i voli “eksplozivne vežbe”.

- Idem u teretanu dva-tri puta nedeljno i tamo ostajem po dva i po sata. Volim trčanje na traci, aerobne vežbe. Ranije sam radila sa tegovima ali to mi se ne dopada isuviše. Pa sam probala pilates i bio mi je dosadan. A još ranije, pre desetak godina, zarazila sam se jogom. Naučila vežbe, kupila neke knjige, upoznala neke ljude. Sad jogu kombinujem sa trčanjem.



SADRŽAJ

Bilje
/Darovi prirode/ Bela mrtva kopriva
Cvetom gasi upalu

/Biljna azbuka/ Božur, božje drvce, breza
Zaustavlja ringišpil u glavi

Zdravlje
TEMA BROJA: SUNCE PRETI ZDRAVLJU
* Ne postoji siguran način da se pocrni
* Vodič za vrele dane
* Od glave do pete s mirisom leta
* Kad se sunča sunce mamino

Zdrav dom, srećni ukućani
Stan nije dom prohujalih generacija

/Alergije/ Bodi pirsing
Igla piše dijagnozu

/Novo/ Lečenje poremećaja sna
“Slip medicina” leči opasnu tišinu